Ekonomi
Kredi derecelendirmede Çin - Rus ortaklığı
Finans krizi sırasında riskleri göz ardı edip hatalı kredi notu dağıttıkları için şimşekleri üzerine çeken Amerikan derecelendirme şirketlerine rakip geliyor.
Çin ve Rusya kendi derecelendirme ÅŸirketlerini kurmak için anlaÅŸtılar. Asya’nın ekonomi devlerinden gelen bu sürpriz adım, ÅŸirket ve devletlerin borçlanma maliyetini belirleyen Standard & Poor's, Moody's ve Fitch’in korkulu rüyası olabilir mi?
Rusya Maliye Bakanı Anton Siluanov adeta Batı’ya savaÅŸ ilan edercesine, ‘derecelendirmenin siyasi unsurlardan arındırılmasını’ talep ediyor. Bakan devlet ve ÅŸirketlerin kredi notunun siyasi nüfuz altında deÄŸerlendirildiÄŸini ve bunun da ABD’deki üç büyük derecelendirme kuruluÅŸunun kendilerine deÄŸerlendirme sipariÅŸi veren müÅŸterilerinin gönlünü hoÅŸ tutmasıyla ilgili olduÄŸunu söylüyor.
Uzmanlar ise Çin-Rusya ortaklığıyla kurulacak bir derecelendirme kuruluÅŸunun daha fazla ÅŸeffaflık getireceÄŸinden kuÅŸkulu.
Bremen Üniversitesi Ä°ktisat Profesörlerinden Rudolf Hickel, çok sayıda Çin ve Rus derecelendirme ÅŸirketinin birlikte çalışmasının anlamsız olacağını ve aralarındaki iÅŸbirliÄŸini geliÅŸtirmek isteyen Avrupa BirliÄŸi ile ABD arasındaki serbest ticaret görüÅŸmelerine tepki olarak gündeme getirildiÄŸini söylüyor.
Çin – Rusya yakınlaÅŸması mı?
Mayıs ayında da Çin ile Rusya arasında milyarlarca dolarlık doÄŸalgaz sevkiyat sözleÅŸmesi imzalanmıştı. Ortak derecelendirme kuruluÅŸunun geliÅŸen ikili iliÅŸkilerin yeni bir cephesi olup olmadığı sorusunu Profesör Hickel ÅŸöyle yanıtlıyor: “Kanaatimce bu, ekonomik iÅŸbirliÄŸini geliÅŸtirme arzusunu gösteren ama iÅŸbirliÄŸini marjinal alanda bırakan sembolik bir jesttir. Bu bakımdan ciddiye almaya deÄŸmez. Daha çok AB ile ABD arasında görüÅŸmeleri süren ticaret anlaÅŸmasına tepki mahiyetindedir ve önemli rol oynamayacaktır.”
Bu projenin baÅŸarısızlığa uÄŸramasının mümkün olduÄŸunu da belirten Hickel finans krizi sırasında Amerikan derecelendirme kuruluÅŸlarını da sert dille eleÅŸtirmiÅŸ ve branÅŸta rekabetin arttırılması gerektiÄŸini savunmuÅŸtu.
Kredi notu dağıtan ÅŸirketler, hissedarlarının güvenine ve deÄŸerlendirmelerinin bağımsızlığına ihtiyaç duyar. Ekonomik sistemleri son derece farklı olan Çin ve Rusya böyle bir ortaklıktan ne bekleyebilir? Hem de, Rus devlet tahvillerine saygın derecelendirme ÅŸirketlerinin ‘ıskarta’ notu verdiÄŸi bir dönemde… Rus finans uzmanı Ä°gor Nikolayev de yeni kurulmuÅŸ bir derecelendirme ÅŸirketinin uluslararası itimat kazanmasının uzun süreceÄŸini söylüyor.
‘ReytingciliÄŸe düzenleme getirilmeli'
Profesör Hickel reyting ÅŸirketleri arasındaki rekabetin canlandırılmasını talep etmekle birlikte Çin – Rus ortaklığının hayal kırıklığıyla noktalanacağından emin görünüyor. Bremen Üniversitesi öÄŸretim üyesi derecelendirme ÅŸirketlerinden azlığından daha önemli bulduÄŸu hususu ÅŸöyle dile getiriyor: “Bana göre, var olan derecelendirme ÅŸirketleri için standart kurallar belirlenip çalışmalarının düzenlemeye baÄŸlanması daha önemli. Bundan böyle deÄŸerlendirmeye tabi tutulanların derecelendirme ÅŸirketine ödeme yapmasına izin verilmemelidir.”
Henüz yorum yapılmamış.