Sosyal Medya

Coğrafyamız

Libya İhvanı: Hafter, Sisi olmak istiyor

Libya Müslüman Kardeşler Teşkilatı Genel Sekreteri Kebti, " İhvan Arap dünyasında başlayan diriliş hareketlerine öncülük ettiği için hedef tahtasına oturtuldu. Hafter, Sisi olmak istiyor" dedi.



Libya Müslüman KardeÅŸler TeÅŸkilatı Genel Sekreteri BeÅŸir Abdüsselam Kebti, "Bazı Batı ve Arap ülkelerinin, Libya'da medya ve para güçlerini kullanarak, Arap Baharına yönelik karşı devrimlere giriÅŸtiÄŸini ve bu doÄŸrultuda, Halife Hafter'in Mısır'daki Sisi'yi örnek alarak, Libya'da darbeye kalkıştığını" iddia etti.

Libya Müslüman KardeÅŸler TeÅŸkilatı (Ä°hvan) Genel Sekreteri BeÅŸir Abdüsselam el-Kebti, ÅŸunları söyledi:

"BilindiÄŸi gibi Arap dünyasında cumhuriyet olduÄŸunu iddia eden devletlerde de krallıklar gibi, yönetim babadan oÄŸula geçiyor. Üstelik halk baskı ve zulümle yönetiliyordu. Ancak daha sonra bu ülkelerde özgürlük ve demokrasi isteÄŸiyle halk devrimleri gerçekleÅŸmeye baÅŸladı. Tabii bunu gören krallıklar, özellikle petrol zengini Arap ülkeleri ve çıkarcı batılı ülkeler, taht ve rant korkusuyla, yaÅŸanan devrimleri engellemeye çalışıp 'karşı devrimleri' desteklediler."

Kebti, "Mısır'da yaÅŸananlar söylediklerimin bariz bir örneÄŸidir, Mısır, 60 yıl boyunca askerler tarafından yönetilirken devrimden sonra ilk defa halk tarafından seçilen sivil bir yönetim baÅŸa geçmiÅŸti, ancak kendi tahtından korkan Arap ve Batılı ülkelerin de desteÄŸiyle bir 'Karşı devrim' baÅŸlatıldı" görüÅŸünü dile getirerek, "Tabii ki gerçekleÅŸen halk devrimlerinde öncülük yapan Ä°slami akımlar, özellikle Ä°hvan, bu yaptığından dolayı hedef tahtasına oturtuldu" diye konuÅŸtu.

Mısır Savunma Bakanı Abdulfettah Sisi'nin Mursi hükümetine yönelik darbesini "60 yıl sonra devrimle yönetimi eline almış sivil halka yapılmış bir darbe" olarak nitelendiren Kebti, "Libya'da da Mısır'daki karşı devrim gibi bir hareketin oluÅŸmasını isteyen bazı Arap ülkeleri, özellikle son 2 yılda etkin biçimde ellerindeki medya gücüyle Libya devriminin seyrini bozmaya çalışıyor" dedi.

"HAFTER, SÄ°SÄ° OLMAK Ä°STÄ°YOR"

Kebti, Libya'da darbe giriÅŸiminde bulunan emekli TuÄŸgeneral Halife Hafter ile ilgili olarak, "1969 darbesinden itibaren, esir düÅŸtüÄŸü Çad savaşına kadar Kaddafi ile hareket etti, oradan da sürpriz bir biçimde ABD'ye kaçtı ve 2011 yılında Libya'ya dönerek devrimcilere katıldı ancak gözle görülür bir baÅŸarı saÄŸlamadı" ifadelerini kullanarak, baÅŸta ABD ve bazı Arap ülkeleriyle gizli baÄŸlantıları olduÄŸu düÅŸünülen Hafter'in üzerinde, çok fazla soru iÅŸareti olduÄŸunu belirtti.

'Teröre karşı savaÅŸ' söylemiyle darbe giriÅŸiminde bulunan Hafter'in, Abdulfettah es-Sisi'nin Mısır'da oynadığı rolü oynamak istediÄŸini öne süren Kebti, ancak Libya'da ÅŸartların çok farklı olduÄŸunu hatırlatarak, ÅŸöyle devam etti: 

"Dış güçler kendisini destekliyor olsa bile, Hafter ÅŸu an sahada önemli bir güce sahip deÄŸil. 2 adet uçakla, devrimcilerin bulunmadığı bazı noktaları bombalayıp duruyor, ancak medya bunu çok büyük bir savaÅŸmış gibi gösteriyor."

"LÄ°BYA'NIN LÄ°BERALLİĞİ KENDÄ°NE ÖZGÜ"

"Libya'daki siyasal kesimler arasında çok büyük farklar olmadığını" vurgulayan Kebti, "tarafların genelinin mutedil çizgide bulunduÄŸunu" ifade etti.

Kebti örnek olarak ülkedeki liberal oluÅŸumların anayasanın Ä°slam hukukuna uygun olmasına karşı çıkmadığını söyleyerek, "Liberallerin çoÄŸunluÄŸunun, Ä°slamcıları hedef aldığını söyleyen Hafter'i desteklediÄŸini düÅŸünmüyorum" ifadesini kullandı.

Ülkede devam eden güvenlik zaafiyeti ve suçlarla mücadele konusunda, hükümete yönelik eleÅŸtirilere katıldıklarını vurgulayan Kebti, Hafter'in bu minvaldeki eleÅŸtirilerin sınırını aÅŸarak, Ä°slami akımlara karşı savaÅŸtığını ve konuyu baÅŸka bir mecraya taşıdığını kaydetti.

Hafter'e baÄŸlı birliklerin sözcüsü Albay Muhammed el-Hicazi geçen hafta yaptığı açıklamada, "Sisi izlenmeye ve ümitlenmeye deÄŸer bir iÅŸ gerçekleÅŸtirdi. Çünkü, Mısır'ın geleceÄŸi, Sisi'nin baÅŸarısına baÄŸlıydı. Hafter, Sisi'nin yolunu takip edecek. EÄŸer halk isterse Hafter cumhurbaÅŸkanlığına aday olabilir" diye konuÅŸmuÅŸtu.

Hafter, Bingazi'deki çeÅŸitli suçlamalarda bulunduÄŸu hükümet yanlısı gruplara karşı "Onur Savaşı" baÅŸlattığını duyurmuÅŸtu. Milli Genel Kongre ve GeçiÅŸ Hükümeti ise Hafter'in hareketini darbe giriÅŸimi olarak tanımlamıştı. Hafter'in Suudi Arabistan, BirleÅŸik Arap Emirlikleri ve Mısır'daki Sisi yönetiminden açık destek görmesinin ardından Zintan merkezli milis güçler ve Libya hava kuvvetlerindeki bazı birliklerle Kaddafi yanlıları Hafter'in darbe giriÅŸimine katıldıklarını açıklamıştı.

Kaddafi rejimine karşı savaÅŸan ve Merkezi geçiÅŸ hükümetine baÄŸlılıklarını bildiren hükümet yanlısı güçlerle merkezi Derne'de bulunan Ensar'uÅŸ Åžeria milis kuvvetleri ise Hafter'e baÄŸlı güçlerle çatışıyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.