Sosyal Medya

Kültür Sanat

Kehribar ustaları yetişecek

Unutulmaya yüz tutmuş meslekleri yaşatma kapsamında Şanlıurfa’da kehribar taşı ustaları yetiştirilecek.



Alternatif tıptan modaya birçok alanda kullanılan, aÄŸaçların fosilleÅŸmiÅŸ reçinesi olan kehribar, Anadolu’da bir dönemin önemli mesleklerinden birinin hammaddesiydi. Bilhassa Anadolu’da süs eÅŸyası olarak kullanılan kehribar taşı, usta ellerde ÅŸekillenen sarı rengi ve dokusuyla insanların üzerinde taşımak istediÄŸi mücevherlere dönüÅŸüyor. Ne var ki kehribar taşı ustalığı son yıllarda usta sayısının azalmasıyla gözde bir meslek olmaktan çıktı.

Bu kanıyı kırmak amacıyla baÅŸlatılan bir proje, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın öncülüÄŸünde unutulmaya yüz tutan meslekleri yeniden ortaya çıkarmayı ve böylelikle yeni istihdam alanları yaratmayı hedefliyor. Bu kapsamda Åžanlıurfa’da baÅŸlayan ‘Bir Usta Bin Usta’ projesi, kehribar taşı iÅŸletmeciliÄŸi alanında bir kurs programını vatandaÅŸlarla buluÅŸturdu. Åžu ana dek kursa katılan 22 kiÅŸi, üç aylık bir eÄŸitimden geçecek ve sonunda alacakları sertifikalarla resmî olarak kehribar taşı iÅŸlemeciliÄŸi alanında çalışabilecekler.

Unutulmak üzere olan 25 farklı mesleÄŸi yeniden topluma kazandırmayı hedefleyen proje, 25 farklı kentte yerel özellikler de dikkate alınarak sürdürülecek.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.