Sosyal Medya

Dünya

Parmak izlerini paylaÅŸacaklar

Almanya ile ABD yeni bir güvenlik işbirliği anlaşması imzaladı.



Almanya ile ABD'nin imzaladıkları güvenlik iÅŸbirliÄŸi anlaÅŸması kapsamında, parmak izi veri tabanına karşılıklı eriÅŸim saÄŸlanacağı bildirildi.

Alman basınında yer alan haberlere göre, Amerika Federal SoruÅŸturma Bürosu (FBI) ve Almanya Federal Kriminal Dairesi (BKA) arasında parmak izi veri tabanlarında bilgi alışveriÅŸi, deneme amaçlı olarak bu ay sonunda baÅŸlayacak. Eski Ä°çiÅŸleri Bakanı Wolfgang Schaeuble tarafından imzalanan anlaÅŸma ile oluÅŸturulacak sistem sayesinde herhangi bir ÅŸüpheli hakkındaki veriler birkaç dakika içinde öÄŸrenilebilecek.

Almanya Ä°çiÅŸleri Bakanlığı yetkilileri, sistemi kullanmanın katı koÅŸulları olduÄŸunu hatırlatarak, veri tabanlarına genel bir eriÅŸime izni verilmediÄŸini, terörizm veya cinayet, insan kaçakçılığı, tecavüz, casusluk, soygun ve kara para aklama gibi ağır suç kovuÅŸturmalarında veri tabanlarının kullanılabileceÄŸini belirtti.

Öte yandan, paylaşılan verilen kayıt altına alınacağı, ayrıca günlük bir kullanım kotası getirileceÄŸini bildirildi. AnlaÅŸmanın DNA verilerinde de iÅŸbirliÄŸini öngördüÄŸü ancak ABD'deki yasalar nedeniyle bunun hemen uygulanamayacağı vurgulandı.

Taraflar test aÅŸamasının ardından bir uygulama planı oluÅŸturmayı hedefliyor. Parmak izi alışveriÅŸinin ve veri tabanları üzerindeki iÅŸbirliÄŸinin tam olarak ne zaman baÅŸlayacağı ise henüz belli deÄŸil.

Öte yandan, Almanya ile ABD arasında 2008 yılında imzalanan, terör ve ağır suçlarla mücadelede iÅŸbirliÄŸini öngören güvenlik anlaÅŸması, kiÅŸisel verilerin korunmasına iliÅŸkin tereddütler nedeniyle Almanya’da 2011 yılında yürürlüÄŸe girmiÅŸti. Almanya Ä°çiÅŸleri Bakanlığı yetkilileri, ABD makamlarına bugüne kadar veri tabanları üzerinde eriÅŸim imkanı tanınmadığını açıklamıştı.

Muhalefetteki Sol Parti, anlaÅŸmasının askıya alınması çaÄŸrısında bulundu. Sol Parti Milletvekili Andrej Hunko, "DNA ve parmak izi verilerine kolayca eriÅŸimin saÄŸlanması yanlıştır" ifadesini kullandı. 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.