Coğrafyamız
Muaytik hükümeti sorunu çözer mi?
Libya hükümeti Ulusal Kongre’deki güven oylamasında 98 oyun 78’ini alarak göreve başladıktan bir gün sonra, Başkent Trablus’taki yeni Başbakan Ahmet Ömer Muaytik’in evine RPG füzeleri düştü. Peki, ülkenin içinden geçtiği bu kriz dönemine Muaytik hükümeti çözüm bulabilecek mi?
Libyalı iÅŸadamı Ahmet Ömer Muaytik hükümeti Avrupa Parlamentosu’na (AP) göre ülkenin son üç yıldır yaÅŸadığı en büyük kriz döneminde kuruldu. Zira sokaklara ülke tarihinde hiç rastlanmayan çok ciddi bir bölünmüÅŸlük ve güvensizlik hakim.
Özellikle de Bingazi ve Derne ile doÄŸu Libya ÅŸehirlerinde. Hükümet bu dönemde bir yandan Ensar El Åžeria, diÄŸer yandan Emekli Tümgeneral Halife Hafter’e baÄŸlı askerlere karşı adı konulmamış bir savaÅŸ veriyor.
Ayrıca Ensar El Åžeria, Muaytik’in ABD’nin bir ajanı olduÄŸunu, üyesi olduÄŸu “Karama” hareketinin de Ä°slam’a karşı haçlı seferi yürüttüÄŸünü açıklayarak, kendisini hedefe koydu.
Kritik bir kavÅŸak
Ulusal Kongre toplantısına katılan Libya BloÄŸu lideri Musa Farac Zuri, Al Jazeera’nın yeni hükümetin krizi çözüp, çözemeyeceÄŸine yönelik sorularını yanıtladı.
Zuri, “adam bize bu konuda uzman isimler ve müsteÅŸarlar ile çalışacağını söyledi, fakat elinde de sihirli deÄŸnek yok” dedi.
Muaytik’in stratejisinin mesuliyeti üstlenecek tüm kesimlere açılmak olduÄŸunu söyleyen Zuri, güvenliÄŸin saÄŸlanması ve uyuÅŸmazlığın ortadan kalması için görev paylaşımı yapılacağını vurguladı.
Zuri, Muaytik’in Bingazi’ye giderek tüm tarafların liderleri görüÅŸmek için hazır olduÄŸunu ifade etti. Güvenlik sorununu çözüme kavuÅŸturmanın öncelik taşıdığının altını çizen Zuri, ülkede yaÅŸanan tıkanıklığı “maceracı” olarak nitelendirdiÄŸi kiÅŸilere baÄŸladı.
Ulusal Kongre üyesi Åžerif El Vefa ise Zuri’nin aksine Muaytik hükümetine karşı büyük bir medya kampanyası yürütüyor. Hükümetin meÅŸru olmadığını iddia ediyor. Muaytik’in güvenliÄŸi saÄŸlayacağına ÅŸüphe ile yaklaşıyor ve bu dönemin Muaytik gibi birine ihtiyacı olmadığını savunuyor.
Vefa’ya göre mevcut ÅŸartlarda baÅŸbakan olacak kiÅŸinin savaÅŸ ve harekatlar konusunda tecrübe sahibi olması gerekiyor.
Vefa, Muaytik’in baÅŸka ÅŸartlarda baÅŸarılı olabileceÄŸini, fakat Libya’nın içinden geçtiÄŸi tehlikeli dönemeçte olamayacağı kanısında.
Muaytik’e BaÅŸbakanlığın verilmesinin önünde anayasal engeller bulunduÄŸunu söyleyen Vefa, en büyük korkusunun ülkenin içinden çıkılmaz bir krize girmesi olduÄŸunu ifade etti.
Kahraman olamayacak
Vatan Cephesi Partisi’nden de birçok isim Vefa ile aynı kanaatte.
Bunlardan biri de Abbas Selam Balazi. Balazi’ye göre Muaytik hükümeti “geçersiz bir kart”.
Al Jazeera’ya konuÅŸan Balazi, Libya’da yaÅŸanan sorunların Muaytik’i aÅŸan, onun çözemeyeceÄŸi sorunlar olduÄŸunu söyledi.
Libyalıların önünde teröre karşı savaÅŸ açmaktan baÅŸka seçenek olmadığını iddia eden Balazi, “ülke demokratik ve medeni bir ülke haline gelinceye kadar bu sürdürülmeli” dedi.
Balazi, Muaytik için “kahraman olamaz” diyor.
Siyasi analist Ahmed Necm ise farklı düÅŸünenlerden. Necm’e göre, Muaytik’in önünde diyalog kurmaktan baÅŸka çare yok.
ilk olarak Zintan aÅŸiretine baÄŸlı silahlı gruplarla görüÅŸüp anlaÅŸması gerektiÄŸini söyleyen Necm, bu sayede Trablus’ta güvenlik sorunun çözüleceÄŸini ve daha sonra diÄŸer bölgeler için harekete geçileceÄŸini ifade etti.
Necm’e göre içinde bulunan durumdan çıkmak için tüm kesimlerin bazı çıkarlarından feragat etmesi gerekiyor. Ülkenin içinde bulunduÄŸu kriz durumundan ancak bu ÅŸekilde kurtulacağını söyleyen Necm, Trablus’ta bir rahatlama olmasının tüm ülkeye yansıyacağının altını çizdi.
Necm’e göre Muaytik’in en büyük dezavantajı ise elinde yeterli bir güç kalmamış olması.
Henüz yorum yapılmamış.