Sosyal Medya

Dünya

AP seçimleri Avrupa basınında

Hemen tüm Avrupa basını AP seçim sonuçlarına kilitlenmiş durumda. Yorumlarda, aşırı sağcı partilerin elde ettiği başarıya dair değerlendirmeler dikkat çekiyor.



Pazar günü tamamlanan Avrupa Parlamentosu seçimlerinin sonuçları, Avrupa basınında geniÅŸ yer tutuyor. Fransa'da aşırı saÄŸcı Ulusal Cephe, Ä°ngiltere'de Euro karşıtı Ukip'in seçimleri kazanmasına dair farklı deÄŸerlendirmeler göze çarpıyor.

Ä°ngiliz basını Ukip'in zaferini modern tarihte bir dönüm noktası olarak tanımlıyor.

The Guardian gazetesinin yorumu ÅŸöyle;

"Nigel Farage, uzun süredir vaat ettiÄŸi siyasi depremi sonunda gerçekleÅŸtirdi. Ukip Avrupa parlamentosu seçimlerinden galip çıktı ve ülke içinde de oldukça baÅŸarılı. Euro karşıtı politikalarıyla tanınan parti, Ä°ngiltere modern tarihinde bir dönüm noktası oldu. Ä°lk kez muhafazakârlar ya da Labour (Ä°ÅŸçi Partisi) dışında bir parti ulusal alanda seçim kazandı. Ukip'in yüzde 28'lik oy oranı, yerleÅŸik partiler için bir uyarı niteliÄŸinde. Yirmi yıl önce Ukip ancak yüzde 1 oranında oy alabiliyordu..."

Fransız Le Monde gazetesi:

"Kimileri ümitsiz bir seçim mücadelesinden, sinsice çoÄŸalan bir Euro ÅŸüpheciliÄŸinden ve algısı yönlendirilmiÅŸ seçmenlerden bahsediyordu.Tüm bunların Avrupa parlamentosu seçimlerine katılımın rekor düzeyde düÅŸük olmasına yol açacaktı.... Fransızlar büyük oranda bu varsayımı doÄŸru çıkarmadı. BeÅŸ yıl öncesine kıyasla Fransızların katılımı çok daha yüksek oldu. Ve böylesi yüksek bir katılım oranı oldukça net bir mesaj içeriyor: Seçmenler Ulusal Cephe'nin BaÅŸkanı Marine Le Pen'in çaÄŸrısına kulak verdi. BaÅŸbakan Manuel Valls için sonuç kocaman bir ÅŸok ve deprem etkisi yarattı."

Avusturya Die Presse gazetesi:

"Ülkelerdeki yerleÅŸik kitle partileri Avrupa Parlamentosu seçimlerinde adeta ekonomik kriz ve borç krizi sorumluları olarak farklı oranlarda cezalandırıldılar. Birilerinin deklare ettiÄŸi üzere siyasi bir deprem olmadı. Ancak bu seçimler, açılan yaraların görünür hale geldiÄŸi kriz sonrası ilk büyük seçimlerdi: Halk, siyasi yönetime olan güvenini kaybetti. Özellikle de Fransa'da ve Ä°ngiltere, Ä°spanya ya da Yunanistan'da iktidar partilerine verilen desteÄŸin kırıldığı anlaşıldı."

Fransız Liberation gazetesi:

"Bekleniyor olmasına raÄŸmen Ulusal Cephe'nin zaferi Fransa ve tüm Avrupa'yı sallayacak bir deprem olarak kalmaya devam edecek. Marine Le Pen'in diÄŸer Avrupa düÅŸmanı partilerle birlikte elde ettiÄŸi zafer, Avrupa fikrine karşı gerçek bir tehlike teÅŸkil ediyor. Fransa'da yıllardır hüküm süren bu virüsün, tasarruf politikalarına karşı öfke oluÅŸmuÅŸ ve dış göçe karşı endiÅŸenin büyüdüÄŸü bir takım Avrupa BirliÄŸi ülkelerine de yayılabilir. Bu hastalıkla mücadelede tek yardım edebilecek olan, seçmenlerine karşı doÄŸru sözcükleri bulmak zorunda olan demokratik partiler..."

Hollanda de Volkskrant gazetesi:

"Aşırı saÄŸcı partilerden Avrupa Parlamentosu'na seçilen çok sayıdaki milletvekilinin, parlamento içinde de büyük bir güce sahip olup olmayacağı henüz kesin deÄŸil. Bu, Avrupa karşıtı partilerin Avrupa parlamentosu içinde bir grup oluÅŸturma isteklerine ve becerilerine baÄŸlı. Deneyimler bu tür partilerde egonun seçim galibiyetlerinden biraz daha büyük olduÄŸunu gösterdi. Ve yeni parlamentoda mutlak çoÄŸunluk için tek alternatif bulunuyor: Hrıstiyan Demokratlar ve Sosyal Demokratlardan kurulacak bir koalisyon. Sadece bu iki partinin birlik olarak yasa oluÅŸturma gücü bulunuyor."

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.