Sosyal Medya

Coğrafyamız

150 yıllık sürgün

Çerkes Sürgünü’nün 150. yılı nedeniyle İstanbul, Ankara ve Eskişehir’de anma törenleri düzenlendi.



21 Mayıs 1864’te halkın tüm hayatlarını geride bırakarak Çerkesya’dan sürülmesini protesto eden Türkiyeli Çerkesler, Ä°stanbul, Ankara ve EskiÅŸehir’de yürüyüÅŸ ve anma etkinlikleri düzenledi.

Ä°stanbul’da gösterilerin adresi Ä°stiklal Caddesi’ydi. Galatasaray Lisesi önünde kortej oluÅŸturan ve geleneksel Çerkes kıyafetleri giyen yaklaşık iki bin gösterici, cadde boyunca Tünel’e doÄŸru yürüdü.

Ellerinde pankartlarla yürüyen grup, “Rusya Çerkesya’dan elini çek” ve “YaÅŸasın halkların kardeÅŸliÄŸi” sloganları attı.

Rusya BüyükelçiliÄŸi önünde eylem

Ankara Çerkes DerneÄŸi tarafından düzenlenen anma eylemine, Ankara'da yaÅŸayan çok sayıda dernek üyesi katıldı. Çerkesler Rusya BüyükelçiliÄŸi önünde eylem yapıp, bina önüne çelenk bıraktı.

Basın açıklaması yapan Ankara Çerkes DerneÄŸi Yönetim Kurulu Üyesi Cansu Nizal, 100 yılı aÅŸan saldırılar ve savaÅŸlar sonrasında Çerkesya'nın Çerkeslerden arındırılma ve insansızlaÅŸtırılma sürecinin son noktasının 21 Mayıs olduÄŸunu söyledi.

Nizal, "Kırım'ın ilhakı Rusya'nın bölgedeki yayılmacı politikasının son örneÄŸini açıkça göstermektedir" dedi. Anma eylemine Ankara'da yaÅŸayan Kırım Tatarları da destek verdi.

EskiÅŸehir Kuzey Kafkas Kültür ve Dayanışma DerneÄŸi de kentte yürüyüÅŸ düzenledi. Eyleme çok sayıda dernek üyesi katıldı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.