Sosyal Medya

Coğrafyamız

Tatarlar yasak dinlemedi

atar Türkleri Kırım’dan sürülüşlerini 70. yılında anıyor. Rus işgal güçlerinin tacizleri altında Kırım’da da tören yapıldı. AB yetkilileri ise Kiev’deki anmalara katılarak Tatarlara destek verdi.



Stalin yönetimindeki BolÅŸeviklerin , Kırım Tatar Türklerini ana yurtlarından sürgün ediÅŸinin 70. yılı anılıyor.

En büyük anma Kırım’da Akmescit’te yapıldı. Kırım Haber Ajansı'na göre, Akmescit’in Akmeçet semtindeki cami önünde 15 binden fazla kiÅŸi toplandı. Ä°nsanlar ellerinde siyah kurdeleler baÄŸlanan Kırım Tatar bayraklarıyla Tatar milli marşını söyledi.

Rus helikopterleri sürekli miting alanın üzerinde alçaktan uçuÅŸ yaptı.

FotoÄŸraf: QHA
Akmescit'teki anma mitinginden.

Tatarlar buna tepki olarak “Millet! Vatan! Kırım!”, “Allahu Ekber” ve “Mustafa” sloganları attı.

Kırım Müftüsü Hacı Emirali Ablayev, 18 Mayıs 1944 Kırım Tatar sürgününün kurbanları anısına konuÅŸma yaptı ve dua okudu. Müftü Ablayev, Rusya destekli milislerce Mart ayında öldürülen Tatar Türkü ReÅŸat Ametov’u için de dua okudu. 

Anma alanına kurulan sahnede Kırım Tatar Milli Meclisi üyeleri ve Tatar milli hareketi üyeleri de katıldı.

Bu mitingten önce Akmescit  tren garındaki parkta sürgün kurbanlarının anısına dikilmiÅŸ anıtın önünde tören yapıldı.

Sabah saatlerinde Bahçesaray’ın Lenin meydanına sürgün kurbanları anmak için gelen Kırım Tatarların mitingi de alçaktan uçan helikopterler tarafından taciz edildi.

Bu törenler ülkenin Rusya’ya ilhak edilmesi için çabalayan Rus destekli iÅŸgalci yönetim tarafından engellenmeye çalışılmıştı.

Bu unsurlar 6 Haziran’a kadar tüm kitlesel etkinlikleri iptal ettiklerini söylemiÅŸlerdi.

Bazı yerleÅŸimlerde ve köylerde yapılmak istenen anma törenleri engellendi.

Kiev’de de anma töreni yapıldı

FotoÄŸraf: QHA
Kiev'deki anma mitinginden.

Tatarlar Ukrayna’nın baÅŸkenti Kiev’de anma töreni düzenledi.

Sürgün edilen ve BolÅŸeviklerce öldürülen Tatarlara ithafen mumlar yaktılar.

Kırım Tatarlarının lideri Mustafa KırımoÄŸlu da buradaki törenlere katıldı.

Rus destekli iÅŸgalciler KırımoÄŸlu’nun ülkesine girmesine izin vermiyor.

AB’den üst düzey destek

Cuma günü Kiev’de yapılan anmanın üst düzey konukları vardı.

Törene katılan Avrupa Komisyonu GeniÅŸlemeden Sorumlu Komiseri Stefan Füle, yaptığı konuÅŸmada “Kırım Tatar Sürgününü 70. yıldönümünde anmak için Ukrayna’da bulunmam, Kırım iÅŸgalini hiçbir zaman tanımayacağımız ve Kırım Tatarları hiçbir zaman unutmayacağımız anlamına gelir” dedi.

FotoÄŸraf:Reuters
Yatsenyuk , KırımoÄŸlu ve Füle sürgün anmasında.

Bir diÄŸer katılımcı olan Ukrayna BaÅŸbakanı Arseniy Yatsenyuk;  “HoÅŸgeldiniz kahraman Kırım Tatar milletinin temsilcileri” diyerek baÅŸladığı konuÅŸmasında ÅŸu sözleri sarfetti;

“Stalin ve BolÅŸevikler, Kırım Tatarlarını sürgün ederek onları yok edebileceklerini düÅŸündü. Ama aslında Kırım Tatar halkı onları yok etti. Bugün Kırım Tatarları var, BolÅŸevikler ise yok. Böyle de devam edecek”

Dışişleri Bakanlığı'ndan anma mesajı

Türk DışiÅŸleri Bakanlığı da sürgünün yıldönümü ile ilgili bir mesaj yayınladı. Mesajda halen 100 bin Tatar'ın ülkesi olan Kırım'a geri dönemediÄŸine deÄŸinildi ve "Hayatını kaybetmiÅŸ tüm soydaÅŸlarımıza baÅŸsaÄŸlığı diliyoruz" denildi. Mesajda ayrıca ÅŸu ifadelere yer verildi;

"Kırım Tatar Türklerine halen içinden geçmekte oldukları olaÄŸanüstü ÅŸartlarda, güçlü desteÄŸimizi bu vesileyle bir kez daha ifade ediyoruz. Kırım Tatar Türk halkının bugün karşı karşıya oldukları imtihanı, birlik, bütünlük ve sükûnet içinde, demokratik ve barışçıl yöntemlerle aÅŸacaklarına, bu suretle Kırım’daki varlıklarını devam ettirerek, hak ve menfaatlerini koruyacaklarına olan inancımızı yineliyoruz. Türkiye bunun saÄŸlanması için üzerine düÅŸen her türlü görevin gereÄŸini yerine getirecektir."

Kırım Sürgünü

Kırım’ın yerli halkı olan Tatar Türkleri, Sovyetler BirliÄŸi Lideri Stalin’in emriyle 1944 yılında ülkelerinden sürüldü.

Tatarların, ülkeyi iÅŸgal eden Nazi askerlerine yardım ettiÄŸi iddia edildi.

8 Mayıs sabahı baÅŸlayan sürgünde yaklaşık 250 bin Tatar sürgün edildi. Sürgün edilenlerin % 45’i hastalık, açlık ve soÄŸuk yüzünden öldü.

SaÄŸ kalanlar Sovyet iÅŸçi kamplarında zorla çalıştırıldı.

Sovyetler, toprakları içinde kalan Müslüman ve Türk halkların neredeyse tamamına benzer zulümler uyguladı.

Bugünkü Gürcistan sınırları içinde kalan Ahıska’da yaÅŸayan Türklerin de neredeyse tamamı Orta Asya ve Sibirya’ya sürüldü.

Tatarlar sürgünün soykırım olarak tanınmasını istiyor.

Bugün, Rusya nüfusunun yaklaşık % 5’ini ülkenin dört bir tarafına dağıtılan Tatar Türkleri oluÅŸturuyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.