Sosyal Medya

Dünya

Çin, Uygurları suçluyor

Çin polisi, Nisan ayında Uygur Türklerinin yaşadığı Sincan eyaletinde düzenlenen bombalı saldırıyı Doğu Türkistan İslami Hareketi’nin yaptığını iddia etti. Çin yönetimi Müslüman azınlık üzerindeki baskısını artırıyor.



Çin polis teÅŸkilatı, devletin resmi haber ajansına, Nisan ayı sonunda ülkenin kuzeybatısındaki Urumçi’de meydana gelen bombalı saldırıyla ilgili açıklama yaptı.

Açıklamada bir tren istasyonunda meydana gelen ve 3 kiÅŸinin öldüÄŸü, 79 kiÅŸini de yaralandığı saldırıyı “DoÄŸu Türkistan Ä°slami Hareketi” isimli örgütün gerçekleÅŸtirdiÄŸini savundu.

Polis saldırıyı gerçekleÅŸtiren 2 kiÅŸinin de bu patlamada öldüÄŸünü savundu.

Saldırı devlet baÅŸkanı  Xi Jinping'in bölgeye yaptığı gezinin bitimine doÄŸru meydana gelmiÅŸti. Olay esnasında halen Sincan'da bulunup bulunmadığı bilinmeyen Xi, saldırı sonrası 'Åžiddet ve terörizmle mücadele savaşında bir anlık duraklamaya bile olmayacaktır' açıklamasında bulunmuÅŸtu.

Etnik gerilim tırmanışta

Urumçi'de Uygurlar sürekli askerlerin gölgesinde yaşıyor.
[FotoÄŸraf:Reuters]

DoÄŸal kaynakları ve geniÅŸ yüzölçümüyle Çin'in stratejik önem atfettiÄŸi Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde etnik gerilim özellikle son bir yılda tırmanışa geçerken, 2012 yılından bu yana çeÅŸitli ÅŸiddet olaylarında en az 100 kiÅŸi hayatını kaybetti.

Åžiddet olaylarının bölge dışına da sirayet etmesi, Çinliler arasında ciddi güvenlik kaygısına yol açıyor. BaÅŸkent Pekin ve daha pek çok kentte silahlı müdahaleye hazır emniyet güçleri devriye geziyor.

Ülkenin güneyindeki Yunnan eyaletinin merkezi Kunming kentindeki tren garına palalı saldırganlar tarafından 1 Mart'ta yapılan baskında toplam 33 kiÅŸi hayatını kaybetmiÅŸ, 143 kiÅŸi yaralanmıştı.

Geçen yılın Ekim ayında Pekin'in merkezinde meydana gelen ve beÅŸ kiÅŸinin ölümüyle sonuçlanan olayda ise, arabasıyla kalabalığa dalan bir eylemci Tiananmen meydanına bakan Ä°mparatorluk Sarayı'nın giriÅŸine çarpmış ve aracını ateÅŸe vermiÅŸti.

Uygurlar ağır baskı altında

Olayları 'terörizm' olarak niteleyen Çinli uzmanlar, yoÄŸunlaÅŸan ve coÄŸrafi açıdan yaygınlaÅŸan saldırıların, Orta Asya ve özellikle Arap dünyasında ivme kazanan akımlardan beslendiÄŸini öne sürüyor.

Yurtdışındaki Uygur Türkleri dernekleri ve insan hakları örgütleriyse, bölgede Uygurlara karşı kültürel ve dini baskıların giderek ağırlaÅŸtığını söylüyor.

Bağımsız medya ve insan hakları kuruluÅŸlarının bölgede serbestçe çalışmasına izin verilmiyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.