Dünya
AB Kurumları Şeffaf Değil
Merkezi Berlin’de bulunan Uluslararası Şeffaflık Örgütü, Avrupa Birliği ve kurumlarıyla ilgili olarak hazırladığı ilk raporu yayınladı. Rapor, Avrupa Parlamentosu dahil birçok AB kurumunun yeterince saydam olmadığını ortaya koyuyor
Avrupa BirliÄŸi, Uluslararası Åžeffaflık Örgütü tarafından ilk kez mercek altına alındı. Örgün baÅŸ araÅŸtırmacısı Mark Perara’ya göre, Avrupa BirliÄŸi ve çok sayıda kurumunun ciddi sorunları var:
“Avrupa BirliÄŸi’nin karar alma mekanizmalarının yeterince saydam olmaması, lobicilik faaliyetlerinin ÅŸeffaflıktan yoksunluÄŸu gibi sistem çapında bazı sorunlar tespit ettik. Avrupa BirliÄŸi’nin karar alma süreçlerinde kilit rol oynayan üst düzey yetkililer arasındaki çıkar çatışmalarının daha etkili ÅŸekilde yönetilmesi gerekiyor. Kurum içi yolsuzlukları ortaya çıkaranlar, yeterince korunmuyor. Yolsuzluk yapan ÅŸirketlere yönelik yaptırımlarsa oldukça zayıf.”
Yolsuzluklara en sık rastlanan alan, yasama ve yürütmeyi etkileyen lobicilik. Rapor, Avrupa BirliÄŸi’nin lobicilerin liderlerle iliÅŸkilerini kontrol eden mevcut kurallarının son derece gevÅŸek olduÄŸuna dikkat çekiyor.
Peterson Uluslararası Ekonomi Enstitüsü uzmanı Jacob Kierkegaard da aynı görüÅŸte:
“Avrupa kıtasındaki kısıtlamalardan sorumlu olan Avrupa BirliÄŸi gibi bir kurum için ÅŸeffaflık, olmazsa olmaz bir yükümlülük. LobiciliÄŸin gücünün farkında olmamak ve lobicilerin siyasetçilere kısıtlamasız eriÅŸimi, demokratik bir ülkede kabul edilebilir bir durum deÄŸil.”
Birçok ülke lideri ve siyasetçiler, yasalar uyarınca mal varlıklarını ve çıkar iliÅŸkilerini açıklamak zorunda. Bunun nedeni, aldıkları kararların kamu çıkarlarıyla çatışmadığı konusunda kamuya güvence vermek. Mark Perara’ya göre AB, bu konuda da sınıfta kaldı:
“Avrupa Parlamentosu ve Avrupa Komisyonu’nun mali çıkarlarını beyan etmek zorunda olduÄŸunu görüyoruz. Ancak mal varlığı beyanlarındaki mali bilgilerin kapsamlı ve sistemli bir ÅŸekilde doÄŸrulandığına dair herhangi bir kanıta rastlamadık.”
Peterson Enstitüsü’nden Jacob Kierkegaard’a göre, Avrupa BirliÄŸi’nin yolsuzlukla mücadele yasalarını güçlendirmesi zor:
“Bu sorunu kökten çözmek isterseniz reform yapıp Avrupa BirliÄŸi AnlaÅŸması’nı sil baÅŸtan yazmanız gerekir. Bu da son derece külfetli bir siyasal süreç. Amerikan Anayasası’nı yeniden yazmaya benziyor. Hiçbir siyasetçi böyle bir iÅŸe kalkışmak istemez.”
Kamuoyu yoklamaları, Avrupa BirliÄŸi sınırları içinde yaÅŸayanların yüzde 70’inin Avrupa BirliÄŸi kurumlarının yolsuzluklara açık olduÄŸuna inandığını gösteriyor. Uluslararası Åžeffaflık Örgütü yetkililerine göre AB liderleri eÄŸer bu konuda kaygılıysa, skandallar patlak vermeye baÅŸlamadan önce yolsuzluklarla ilgili riskleri derhal masaya yatırmaları gerekiyor.
Henüz yorum yapılmamış.