Sosyal Medya

Dünya

Alman polisinin kontrol mekanizması yok

Uluslararası Af Örgütü Almanya Şubesi’nin raporuna göre, Almanya’da polisi işkenceye karşı denetleyen bir mekanizma yok.



Berlin'deki Basın ve Enformasyon Dairesi'nde basın toplantısı düzenleyen Uluslararası Af Örgütü Almanya Åžubesi Genel Sekreteri Selmin Çalışkan, Almanya'da iÅŸkence vakası olmadığını ancak polis tarafından kötü muameleye uÄŸrayanların bulunduÄŸunu, fakat konuyla ilgili verilerin de olmadığını bildirdi.

Çalışkan, "Alman polisinin herhangi bir kontrol mekanizması yok. Bu nedenle polisin kötü muamelede bulunduÄŸu vakaların araÅŸtırılması için bağımsız bir komisyona ihtiyaç var" ifadesini kullandı.

Çalışkan, Af Örgütü'nün son beÅŸ yılda 141 ülkeden gözaltında iÅŸkence haberi belgelediklerini ifade etti.

‘Ä°ÅŸkence yaygın ve sistematik’

Bazı ülkelerde iÅŸkencenin yaygın ve sistematik olduÄŸuna dikkat çeken Çalışkan, "Suriye'de olduÄŸu gibi, iÅŸkence evrensel bir sorun ve özellikle fakir ve dışlanmış insanları etkiliyor" dedi.

Ä°ç savaşın devam ettiÄŸi Suriye'de iÅŸkencenin arttığını ifade eden Çalışkan, Suriye'ye giriÅŸlerin zorlaÅŸması nedeniyle Uluslararası Af Örgütü'nün en son Suriye raporunu 2012'de yayınladığına dikkati çekti.

Birçok yerde iÅŸkenceye karşı korunmanın aslında sadece kağıt üzerinde var olduÄŸunu vurgulayan Çalışkan, buralardaki hükümetlerin de iÅŸkenceyle mücadele yerine iÅŸkenceyi örtbas etmek için uÄŸraÅŸtığını bildirdi.

‘ABD kötü örnek oluyor’

Kötü muamelenin ulusal güvenliÄŸi saÄŸlama amacıyla yapıldığının çoÄŸu zaman ileri sürüldüÄŸünü vurgulayan Çalışkan, “ABD’nin terörle mücadelesi sırasında yaptığı iÅŸkence, dünya toplumları için olumsuz bir örnek oluyor" dedi.

Ä°ÅŸkence vakalarının çoÄŸu hakkında Uluslararası Af Örgütü'ne bilgi gelmediÄŸini, halkın da bunlardan haberinin olmadığını belirten Çalışkan, ÅŸöyle devam etti:

"Tekmelemek, el ve ayaklardan asmak, elektrik ve hücre cezası vermek, uykusuz bırakmak ve tecavüz... Bunlar, dünya genelinde sayısız mahkûm için gerçek. Bu durumu kabullenmemeliyiz."

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.