Sağlık
Tavuk etinde bilgi kirliliÄŸi var
Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Necmettin Ceylan "Verimi düşen kart tavuklar, bazı fırsatçılar tarafından organik tavuk, köy tavuğu diye pazarlanıyor" dedi.
Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Ankara Zootekni DerneÄŸi ve Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları BirliÄŸi DerneÄŸi (BESD-BÄ°R) nin katkılarıyla düzenlenen “Beyaz Et ve Bilimsel Gerçekler” Paneli Ankara’da gerçekleÅŸtirildi.
Panelde konuÅŸan Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Yemler ve Hayvan Besleme Bilim Dalı öÄŸretim üyesi Prof. Dr. Necmettin Ceylan, tavuk eti hakkında yanlış bilgilendirme yapıldığını söyledi. Verimi düÅŸen çıkma tavukları köy tavuÄŸu diye satan fırsatçılar olduÄŸunu belirten Prof. Ceylan; “Yumurta çiftliklerinde randımandan düÅŸen tavukların bir kısmı Afrika’ya çıkma tavuk olarak ihraç ediliyor. Bir kısmı ise iç tüketime sürülüyor. Etlerinin kart olup geç piÅŸmesi sebebiyle bazı fırsatçılar tarafından tüketiciye ‘köy tavuÄŸu / organik tavuk’ olarak tanıtılıyor” dedi. Prof. Ceylan, iki ürün arasında fiyat farkının çok fazla olduÄŸunu, ancak gıda deÄŸeri açısından çok fark bulunmadığını söyledi.
“Tavuk eti hakkında bilgi kirliliÄŸi var”
Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Çolak, panelde yaptığı konuÅŸmada tavuk eti üretimi ve tüketimi konusunda bilgi kirliliÄŸi yaÅŸandığına iÅŸaret ederek bilgi kirliliÄŸini ortadan kaldırmak için bilimsel çalışmalar yapıldığını ve sonuçların yakında kamuoyu ile paylaşılacağını bildirdi.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı MüsteÅŸarı Vedat MirmahmutoÄŸulları da tavuk üretimiyle ilgili rakamları paylaÅŸtı. MirmahmutoÄŸulları, 10 yıl önce 620 bin ton olan kanatlı eti üretiminin ÅŸimdi 1,8 milyon tona ulaÅŸtığını belirtti.
“Halkın yüzde 95'i tavuk eti tüketiyor”
Marmara Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü ÖÄŸretim Üyesi Prof. Dr. Funda ElmacıoÄŸlu ise tavuk etinin geniÅŸ kitlelerce tüketildiÄŸine dikkat çekti ve “Türkiye’de 100 insandan sadece 5’i tavuk tüketmiyor. Buna karşın nüfusun yüzde 20’si kırmızı eti tanımıyor” dedi.
“Hiçbir antibiyotik büyütme amacıyla kullanılamaz”
Sektörle ilgili spekülasyonlar hakkında konuÅŸan Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı ÖÄŸretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Akan, “Hasta olmayan tavuÄŸa antibiyotik verilmez. Hastalığın tedavi ÅŸekline göre izin listesinden ilaç seçilir ve hiçbir antibiyotik büyütme amaçlı kullanılamaz. 2006’dan beri AB uyum süreçleri kapsamında büyütme faktörü olarak antibiyotik kullanımı yasaktır.” dedi. Amerika BirleÅŸik Devletleri’nde geliÅŸim amaçlı antibiyotik kullanımının serbest olduÄŸunu söyleyen Mehmet Akan, orada okunan haberlerin ya da makalelerin Türkiye’deki uygulamalar ile özdeÅŸleÅŸtirilmemesi gerektiÄŸini de sözlerine ekledi.
“Ambalajsız et satışı yasaklanacak”
Panelde konuÅŸan ve tküketici saÄŸlığını korumak için ambalajsız et satışının yasaklanacağını bildiren Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Daire BaÅŸkanı Selman Ayaz ÅŸu bilgileri verdi:
“Kanun gereÄŸi kesimhaneler resmi veya yetkilendirilmiÅŸ veteriner hekimler tarafından izleniyor. Beyaz et sektörü sık yapılan denetimlerle çok yakından takip ediliyor. 2006- 2013 yılları arasında Ulusal Kalıntı Ä°zleme Planı kapsamında analiz edilen toplam 14.321 numenin yüzde1’inde uygunsuz sonuç tespit edildi. Bu oran oldukça kabul edilebilirdir.”
Henüz yorum yapılmamış.