Sosyal Medya

Sağlık

MERS virüsü korkutuyor

Ortadoğu kökenli MERS virüsü insan sağlığını tehdit eden ciddi bir hastalık. Hastalığın çaresi henüz bulunamadı.



Dünya iki yıl önce yeni bir hastalık türüyle karşılaÅŸtı. MERS adı verilen viral salgın, grip gibi baÅŸlayan, ardından zatürreye çeviren, sonunda da böbrekleri iÅŸlemez hale getirebilen tehlikeli bir hastalık. Bu hastalığa yakalananların 30 ila 40'ı hayatını kaybediyor. Peki OrtadoÄŸu'da ortaya çıkan bu ölümcül hastalığın Avrupa ülkelerine de sıçrama tehlikesi var mı?

OrtadoÄŸu'da ortaya çıkan bu virüs adını da bölgesinden alıyor: OrtadoÄŸu Solunum Sendromu, kısa adıyla da MERS.

BaÅŸlangıçta gribi andıran ancak ilerleyen zamanda çok ağır komplikasyonlara dönüÅŸen bu sıra dışı hastalığa neden olan virüs hakkında Robert Koch Enstitüsü'nden Dr. Udo Buchholz ÅŸu bilgileri veriyor:

“MERS virüsü iki yıldır biliniyor. Zatürre gibi ağır hastalıklara sebebiyet verdikleri için araÅŸtırılarak tanımlandı. Bazı vakalarda hastalık baÅŸlar baÅŸlamaz zatürreye sonra da hemen böbrek yetmezliÄŸine çevirince, acaba arkasında ne var diye araÅŸtırma gereÄŸi hissedildi. Böylece söz konusu virüs keÅŸfedildi. Testler yapılarak virüsün yol açtığı etkiler araÅŸtırıldı.”

Tedavisi yok

Virüsün tek hörgüçlü develerden yayıldığı tahmin ediliyor.

Ä°ki yıldır bilinmesine karşın bilim insanları bu virüsle mücadele edebilecek bir tedavi yöntemi henüz geliÅŸtiremedi. Ä°lacı veya aşısı yok. Sadece virüsün belirtileri tedavi edebilebiliyor. Virüs öksürme ya da hapşırma sonucu ortama yayılıyor. Su baloncukları ÅŸeklinde cisimlerin üzerinde yaÅŸayabilen MERS virüsü, bu yüzeylere dokunan insanlara bulaÅŸabiliyor.

Dr. Udo Buchholz virüsle ilgili iki önemli noktaya dikkat çekerek, ÅŸu bilgileri veriyor:

“Tehlike iki unsur dikkate alınarak belirlenebilir: Bunlardan biri, ‘ne kadar sıklıkla ortaya çıkıyor?' diÄŸeri, 'virüs bulaÅŸan kiÅŸinin hastalığı ne sıklıkla ağır vakalara dönüÅŸüyor?' Ä°ki durum da henüz net olarak bilinmiyor. Belki de hastalığı çok ağır geçirenler, buzdağının görünen ucudur.”

Sorumlusu develer mi

Hastalığın kaynağı konusunda kesin bilgi olmamakla birlikte, virüsün tek hörgüçlü develerden yayıldığı tahmin ediliyor. Develerin bir çoÄŸunda MERS virüsüne karşı geliÅŸen antikorlara ve virüsün kendisine rastlandı. Ancak testlerde bu virüsü taşıdıkları belirlenen develerde hastalık belirtileri gözlemlenmedi. Aynı ÅŸekilde hastalığın insanlara geçtiÄŸi de tespit edilemedi. Ama Suudi Arabistan'da yetkililer halka deve eti yememeleri, sütünü de içmemeleri konusunda uyarıda bulundu. MERS hastalığına yakalananların çoÄŸu Suudi Arabistan'da yaşıyor. Aynı ÅŸekilde Ürdün, Katar, BirleÅŸik Arap Emirlikleri, Umman ve Kuveyt'te de hastalığa rastlanıyor.

Avrupa için tehlike yok

Peki Avrupa'da durum ne? Hastalık buralarda da tehlike oluÅŸturuyor mu? Aslında Avrupa'da da tek tük MERS virüsünün yol açtığı hastalıklara rastlamak mümkün. Bununla ilgili ayrıntıları Dr. Udo Buchholz'dan öÄŸreniyoruz:

"Avrupa'daki vakalar virüsün Arap coÄŸrafyasından taşınması sonucunda ortaya çıkıyor. Arap ülkelerinde virüs kapanlar deÄŸiÅŸik nedenlerle Avrupa'ya geliyorlar. Bunların bir kısmı da tedavilerini sürdürmek için burada bulunuyorlar. Ancak örneÄŸin Tunus'ta ya da Ä°ngiltere'de, bölgesinde oluÅŸan hastalığı kapanlar da var. Ama buralarda hastalık yaygınlaÅŸmadı. "

Hastalık son derece ciddi olsa da Avrupa'dakiler için paniÄŸe gerek yok. Uzmanlar, geniÅŸ bir salgın tehlikesinin söz konusu olmadığını belirtiyor. Dr. Buchholz da virüs bulaÅŸan bir kiÅŸinin baÅŸkasına taşımasının ÅŸu an için söz konusu olmadığını, aksi durumda tehlike sinyallerinin çalabileceÄŸini söylüyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.