Sosyal Medya

Dünya

Sürgünün 150. yılında 150 fidan

Çerkesler, anavatanlarından sürülmelerinin yıldönümünde bir dizi etkinlik ve protesto gösterisi düzenleyecek. Genç aktivistler, Türkiye’deki tüm Çerkes köylerine giderek fidan dikiyor, eylem için destek istiyor.



aÅŸköprü, Düzce il merkezine sadece iki kilometre uzaklıktaki bir Çerkes köyü. 1864’te Rus Çarı II. Aleksandr'ın anavatanlarından sürdüÄŸü Çerkesler tarafından Melen Çayı’nın hemen yakınlarında kurulmuÅŸ. Aradan geçen 150 yıla raÄŸmen nüfusunun yüzde 90’ını Çerkeslerin oluÅŸturduÄŸu TaÅŸköprü’de, köy sakinleri kültürlerini yaÅŸatmaya devam ediyor.

Her köye sürgün anıtı  

Çerkes gençler, soykırım olarak nitelendirdikleri 21 Mayıs sürgününün 150. yıldönümünde düzenlenecek olan anma ve protesto gösterileri öncesi Çerkes köylerini bir bir ziyaret ediyor. Eylemler için halktan destek isteyen aktivistlerin son durağı TaÅŸköprü’ydü. Gençler, köy ziyaretlerine giderken yanlarında bir de fidan götürüyorlar. Ä°lk iÅŸleri, köyün merkezî bir noktasına bu fidanı dikmek oluyor. Dikilen fidanların, ziyaret edilen köylerde yıllar boyunca sembolik birer sürgün anıtı olarak yaÅŸatılması amaçlanıyor.

Çerkeslerin sorunları görüÅŸülüyor

Köy ziyaretlerini organize eden aktivistlerden Sacit Tunç, amaçlarının sürgünün 150. yıldönümünde toplumsal bir bilinç oluÅŸturmak olduÄŸunu söylüyor. Tunç, 21 Mayıs’ta düzenlemeyi planladıkları anma ve protesto gösterisiyle ilgili hazırlıklarını ÅŸöyle anlatıyor:

Gençler, ziyaret ettikleri köylerde projelerini anlatıyor.

“Çerkes Soykırımı’nın 150. yılında, sürgün sırasında kaybettiklerimizi hafızalara tekrar yazmak istiyoruz. Bu kapsamda, Türkiye’deki Çerkes köylerini gezdik ve onların 21 Mayıs hakkındaki düÅŸüncelerini öÄŸrendik. Çerkeslerin sorunlarını ve çözüm önerilerini masaya yatırdık, notlar aldık.

DiktiÄŸimiz fidanların yanı sıra, soykırım sırasında katledilen atalarımız için köylerimizde okutulmak üzere 150 hatim dağıttık. Ayrıca kaybolmaya yüz tutmuÅŸ geleneklerimizden olan ‘Jame Gewun’u hatırlatmak istiyoruz. Bu geleneÄŸimiz gereÄŸince köylerimizde 21 Mayıs’ta ölenler için geleneksel yemekler yapılarak insanlara dağıtılacak. GittiÄŸimiz köylerde, halktan Çerkes sivil toplum kuruluÅŸlarının düzenleyecekleri anma etkinliklerine ve organizasyonlara katılarak bizlere destek olmalarını istiyoruz.”


Çalıştay düzenlenecek 

Çerkes aktivistler, köy ziyaretlerinde masaya yatırdıkları sorunları, 21 Mayıs sonrası bir çalıştayla gündeme getirmek istiyor. Aktivist Arzu Sayan, “Çerkes köylerinde dinlediÄŸimiz sorunları dosya haline getireceÄŸiz. 21 Mayıs sonrası elde edilen verilerle sorun ve çözüm önerilerini fikir insanlarıyla paylaÅŸabileceÄŸimiz bir çalıştay düzenleyeceÄŸiz” diyor.

'Sakın Çerkes olduÄŸunu söyleme'

Köy sakinleri, genç aktivistleri evlerinde aÄŸarlıyor.


TaÅŸköprü Köyü sakinleri, ilk kez tanıştıkları genç soydaÅŸlarının ziyaretlerinden duydukları memnuniyeti dile getiriyor. Gençlerin taleplerini olumlu karşılıyor ve yerine getireceklerine söz veriyorlar. Köyün ileri gelenlerinden emekli öÄŸretmen Ä°smail Kiraz, gençleri evinde ağırlıyor. Gençlerin projelerini dinleyerek onlara düÅŸüncelerini aktaran Kiraz, "ÇocukluÄŸumuzda büyüklerimiz bize 'Sakın Çerkes olduÄŸunu söyleme' diye öÄŸütlerdi. Oysa bugün hâlâ kültürümüzü devam ettiriyoruz. Ülkenin kurtuluÅŸunda bu denli emeÄŸi olan, ÅŸehitler veren bir halkın daha iyi yerlere gelmesi lazım. DuruÅŸumuzu kaybetmeden, istikrarlı bir ÅŸekilde devam ediyoruz. Åžu anki gençlik bizim dönemimize göre daha da iyiye gidiyor" diyor. Türkiye'deki Çerkes sivil toplum kuruluÅŸlarının, sürgünün 150. yılında gerçekleÅŸtirecekleri eylem ve etkinliklerin takvimi de belli oldu. Kafkasya Forumu, 21 Mayıs hafta içine denk geldiÄŸinden 18 Mayıs Pazar Ä°stanbul'daki Rus KonsolosluÄŸu önünde basın açıklaması yapacak. Çerkes Dernekleri Federasyonu 21 Mayıs'ta Taksim'de protesto gösterisi düzenleyecek. Kafkas Dernekleri Federasyonu KAF-FED ise sürgünde kaybettikleri soydaÅŸlarını 24 Mayıs Cumartesi Kartal Sahili'nde anacak. Çerkesya Yurtseverleri de aynı gün Taksim'de bir basın açıklaması yapacak.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.