Sosyal Medya

Suriye savaşının yetimleri

Şam Yetim Derneği, 3 yılda 150 binden fazla kişinin öldüğü iç savaşta 300 bin çocuğun yetim kaldığını açıkladı. Al Jazeera, derneğin başkanı Muhammed Şindi Ravi ile ülkedeki yetimlerin durumunu konuştu.



"BaÅŸta Ä°slam ülkeleri olmakla beraber tüm dünya hunharca katlediliÅŸimizi adeta bir futbol müsabakası izler gibi seyretmekte."

Åžam Yetim DerneÄŸi BaÅŸkanı Muhammed Åžindi Ravi, Suriye'de üç yıldır süren iç savaÅŸa karşı uluslararası toplumdan bekledikleri adımların gelmediÄŸini söylüyor. Ravi'ye göre Suriye'de yaÅŸananlar "akıl durduran bir trajedi". 

Sekiz ay önce kurulan Åžam Yetim DerneÄŸi, tüm mülteci kamplarında ve Suriye içinde yaÅŸayan yetim çocuklar ve ailelerine maddi ve manevi destek veriyor. Dernek, faaliyetlerini yürütmek için merkez olarak Türkiye'yi seçmiÅŸ. Kuveyt, Suudi Arabistan, Lübnan, Ürdün ve Suriye'de de büroları var.  

Al Jazeera'ye konuÅŸan Muhammed Åžinsi Ravi'ye göre Suriye Devlet BaÅŸkanı BeÅŸÅŸar Esed bu savaÅŸta 'Suriye’nin sadece bugününü deÄŸil geleceÄŸini de yok etmek istiyor', bunun için de çocukları hedef alıyor. Ravi savaÅŸta yetim kalanların yanında çok sayıda çocuÄŸun öldüÄŸüne de dikkat çekiyor ve bunu ÅŸöyle açıklıyor:

"BilindiÄŸi gibi bu direniÅŸ özünde çocukların eseridir. Dera’da duvara yazı yazan çocuklar direniÅŸin kıvılcımı olmuÅŸtu. Ä°ÅŸte BeÅŸÅŸar Esed bunun için ısrarla ve kasıtlı olarak çocukları yok etme peÅŸindedir. Rejim sözcüleri zaten açıkça 'ya Esed kalır ya da bu ülkeyi yakarız' demekteler. Bu amaç içinde her türlü günahı vahÅŸeti sergilemekte herhangi bir beis görmüyorlar. Bizim topraklarımız kan gölüne döndü ve hakikaten BeÅŸÅŸar'ın iktidarda kalması uÄŸruna yok olmanın eÅŸiÄŸine geldi. Herkesten tüm Suriyelilerden intikam alınıyor."

Dernek ülke içinde ve dışında yetim çocukları tespit ederek öncelikle temel ihtiyaçlarını saÄŸlıyor, sonra da eÄŸitim desteÄŸi veriyor. Ravi çocuklara mesleki eÄŸitimin yanında 'manevi' eÄŸitim de verildiÄŸini aktarıyor. 

Suriye iç savaşı geride kaç yetim bıraktı?

Åžam Yetim DerneÄŸi olarak resmi, kayıtlı 60 bin yetim tespit ettik. Çatışma ve ablukaların sürdüÄŸü, giremediÄŸimiz bölgeler de dâhil halen ulaÅŸamadığımız çocuklarla birlikte rakam 180 bin civarındadır. Bu sayıya kayıp ve esir olanları da eklersek 300 bin çocuk bu savaşın doÄŸrudan maÄŸduru durumundadır. Sadece savaÅŸ süresince deÄŸil biz savaÅŸtan öncesini de kapsayacak biçimde ciddi bir sayım gerçekleÅŸtiriyoruz. Bu çalışmamızı da yaklaşık 800 kiÅŸilik bir ekiple yapıyoruz. Suriye içerisinde olduÄŸu kadar Ürdün, Türkiye ve Lübnan gibi ülkelerde yaÅŸamak zorunda kalan yetimleri de bu çerçevede kayıt altına alıyoruz. Yetimlerimizin kaybolmaması için tüm gücümüzle gayret gösteriyoruz. Onlar Suriye’nin geleceÄŸidir. Ve diktatör yönetim bu çocuklardan korkmaktadır. Rejim onların babalarını ve kardeÅŸlerini katletti, katlediyor. Bu yavruların da önünde, ülkelerinde kalırlarsa varil bombaları ile ölmek yada vatansız, yurtsuz yaÅŸamaktan baÅŸka seçenek bırakmıyor. Medeni olduÄŸunu iddia eden ve kadın-çocuk haklarından bahsedenler de bu zulmü tepkisiz kalarak net bir biçimde desteklemektedir. Kanımca bu ülkeler ve idarecileri kadın ve çocuk olarak sadece Batı'da yaÅŸayanları görüyorlar ve onların hayat hakkı olduÄŸunu düÅŸünüyorlar. Suriye’de doÄŸmuÅŸ olmaları da bizim yavrularımızın barbarca öldürülmesi için yeterli görülmekte. Biz topluca öldürülüyoruz ve bu dram tüm dünya tarafından kayıtsız izleniyor.

Çocuklara meslek edindirme amaçlı neler yapılıyor?

Ä°nanın çok kısıtlı imkânlarla yetimlere ve ailelerine destek olmayı sürdürüyoruz. Ä°ÅŸte bu imkânların yetersizliÄŸi bizi çocukların ve ailelerinin kimseye muhtaç olmadan hayatlarını sürdürecek yollar aramaya itti. Elimizde bulunan imkânlar nispetinde kurslar açıyoruz. Suriye içerisinde birçok terzilik ve el sanatları alanında yetim ailelerini eÄŸiten kurslarımız var. Yine yetim derneÄŸi adına çalışan eczane, market ve konfeksiyon maÄŸazalarımız bulunmakta. Tüm bu iÅŸletmeler, yetimlerimizin dışa bağımlı kalmadan yaÅŸayabilmelerini saÄŸlamak adına ve yine yetim ailelerini istihdam etmek için açılmış iÅŸletmelerdir. Yetimlerimiz bize ait kurumlardan ihtiyaçlarını ücretsiz temin etmekteler. Hariçten kiÅŸilere yaptığımız satışlarda kaynak olarak tekrar kullanılmakta. El sanatları olarak üretilenleri de açılan sergilerde satıyoruz. Türkiye’de ve diÄŸer ülkelerde zaman zaman bu amaçla sergiler açıyoruz.

Kimlerden destek alıyorsunuz ?

PeÅŸinen ifade edeyim ki en büyük desteÄŸimiz Türkiye. 60 bin yetimimizi Türkiye giydiriyor. Yine Türkiye düzenli olarak yetim çocuklarımıza süt gönderiyor. Türkiye Hükümeti’ne ve derneklere bu konuda çok ÅŸey borçluyuz. Bu suçsuz masum çocuklar tüm insanlıktan davacı olacak. Tarih, insanlık ve Allah bizim uÄŸradığımız zulme ÅŸahittir. BaÅŸta Batılı ülkeler ve Körfez devletleri olmak üzere refah içerisinde yüzen halkların sergilediÄŸi umursamazlık canımızın daha fazla yanmasına sebep oluyor. Türkiye tüm dünyaya insanlık dersi veriyor. Herkesin bizi terk ettiÄŸi bir anda yanımızda Türkiyeli kardeÅŸlerimizi gördük. Hiçbir ülke açıktan ve yiÄŸitçe Türkiye kadar yanımızda durmadı. Büyük bir sınav veriliyor ve maalesef insanlık kaybediyor. SavaÅŸ konusunda silah ve mühimmat desteÄŸi vermeyen ya da veremeyenler insani yardım konusunda da sınıfta kaldılar. MahÅŸeri vicdanlar kanamakta ve suçu nedir bilmeden bombalarla hayatları sönen çocuklar, sergilenen vurdumduymazlıktan Allah’ın huzurunda davacı olacaklardır.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.