Sosyal Medya

Dünya

İsrail müzakereleri askıya aldı

Hamas ile Fetih’in ortak hükümet kurulmasını öngören anlaşmasının ardından İsrail, Filistin ile barış müzakerelerini askıya aldı.



Ä°srail basını, BaÅŸbakan Netanyahu hükümetinin  Filistin Yönetimi ile yürüttüÄŸü barış müzakereleri askıya aldığını yazdı. Netanyahu’nun sözcüsü basında yer alan haberlerle ilgili yorum yapmadı.

Altı saat süren güvenlik toplantısı yapan Ä°srail hükümeti, Batı Åžeria’daki Filistin Yönetimi’ne karşı baÅŸka adımlar da atmaya hazırlanıyor. Reuters haber ajansına göre bu önlemler arasında ekonomik yaptırımlar da var.

ÇarÅŸamba günü Gazze’de bir araya gelen Hamas ile Fetih yetkilileri ortak hükümet kurma konusunda anlaÅŸmışlardı. AnlaÅŸmaya göre hükümetin beÅŸ ay içinde kurulması bekleniyor.

Müzakere toplantısı iptal edilmiÅŸti

Ä°srail’in anlaÅŸmaya ilk tepkisi barış müzakereleri çarÅŸamba akÅŸamı düzenlenecek toplantısını iptal etmek olmuÅŸtu.

Ä°srail BaÅŸbakanı Binyamin Netanyahu, Ä°srail'in resmi televizyon kanalında yayınlanan açıklamasında, "Abbas, müzakerelerin uzatılması yönünde görüÅŸmeler devam ederken barışı deÄŸil Hamas'ı seçti. Hamas'ı tercih edenler barış istemez" yorumunu yaptı.

Netanyahu, "Filistin Devlet BaÅŸkanı'nın, Ä°srail'i yok etmek isteyen 'terör örgütü' Hamas'la anlaÅŸma ya da Ä°srail ile barış arasında bir tercih yapması gerekir" ifadesini kullandı. 

Filistin Devlet BaÅŸkanı Mahmud Abbas ise Hamas ile varılan ortak hükümet kurulmasına dair anlaÅŸma ile Ä°srail-Filistin barış görüÅŸmeleri arasında herhangi bir çeliÅŸkinin sözkonusu olmadığını, barışın saÄŸlanması konusunda kararlı olduklarını belirtti.

Washington yönetimi ise Fetih ile Hamas'ın vardığı ortak hükümet kurulmasına dair anlaÅŸmadan 'hayal kırıklığı' duyduÄŸunu ve anlaÅŸmanın barış çabalarına karmaşık hale getirebileceÄŸini açıkladı. Hamas ABD’nin ‘terör örgütü’ listesinde bulunuyor.

PerÅŸembe günü ise ABD'li üst düzey bir yetkili, Fetih ve Hamas'ın ortak bir hükümet kurması durumunda ABD'nin Filistinlilere desteÄŸini yeniden gözden geçirmesi gerekeceÄŸini söyledi.

Mahkûmlar kriziyle baÅŸladı

Ä°srail - Filistin barış müzakereleri üç yıllık aradan sonra ABD’nin arabuluculuÄŸuyla Temmuz 2013’te yeniden baÅŸladı.  Barış müzakereleri için 9 aylık bir takvim belirlenmiÅŸti. Belirlenen süre 29 Nisan’da doluyor.

İki taraf arasındaki kriz İsrail tarafının Filistinli tutukluları serbest bırakmayı ertelemesiyle başladı.

Filistin yönetimi, Ä°srail'in, Filistinli tutukluları 29 Mart günü serbest bırakacağına iliÅŸkin 2013 Temmuz ayında verdiÄŸi sözden cayması karşısında Kerry'den devreye girmesini talep etmiÅŸti. 

Filistin Yönetimi tutukluların bırakılmaması üzerine Mahmud Abbas Filistin’in 15 BM sözleÅŸmesine taraf olma baÅŸvurusunu imzalamış ve bunun üzerine de Ä°srail tutukluların bırakılma kararını iptal etmiÅŸti.

Temmuz'da ABD arabuluculuÄŸunda varılan anlaÅŸma gereÄŸi, Ä°srail 103 Filistinli tutukluyu bırakma sözü vermiÅŸti. Barış görüÅŸmeleri için karşılıklı jest olması nedeniyle Filistin de daha önce BirleÅŸmiÅŸ Milletler (BM) Genel Kurulu'nda oylamayla kazandığı 'devlet' statüsü gereÄŸi BM kurumlarına üyelik baÅŸvurusunu ertelemeyi vaadetmiÅŸti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.