Sosyal Medya

Sağlık

Folik aside önceden başlayın

Anne adaylarını uyaran kadın hastalıkları ve doğum uzmanı Prof. Dr. Faruk Buyru, hamile kalmadan folik asit kullanılmaya başlanmasını ve gebeliğin ilk 3 ayında da devam edilmesini öneriyor.



SaÄŸlıklı bir gebelik için anne olmayı düÅŸünenlere 4,5 ay süreyle folik asit kullanmaları önerildi. Ä°stanbul Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve DoÄŸum Ana Bilim Dalı ÖÄŸretim Üyesi Prof. Dr. Faruk Buyru, anomali riskini azaltmak için anne adaylarının gebe kalmadan en az 6 hafta önce folik asit kullanımına baÅŸlaması ve gebeliÄŸin ilk 3 ayı boyunca kullanımı sürdürmesi gerektiÄŸini söyledi ve ekledi:

SGK folik asit ilaçlarını ödüyor

"Folik asit içeren çoÄŸu ilaç ve vitamin SGK kapsamında ödenmektedir. Dünya SaÄŸlık Örgütü de gebelikte folik asit ve demir kullanımını önermektedir. Zaten pek çok kadın da durumun farkında olup, gebe kalmayı planladığında folik asit kullanımına baÅŸlamaktadır."

Hücre büyümesi, bölünmesi ve oluÅŸan DNA hasarlarının onarılması açısından önemli bir vitamin olan folik asitin asıl amacının, doÄŸacak bebekte nöral tüp defekti denilen anomali riskini azaltmak olduÄŸunu belirten Prof. Dr. Faruk Buyru, ÅŸöyle konuÅŸtu:

"Nöral tüp defektlerispinabifida, meningomyelosel, anansefali gibi beyin ve omurilik ile ilgili geliÅŸim bozukluklarıdır. Kötü beslenen, sosyoekonomik düzeyi düÅŸük kiÅŸilerde daha fazla görülür. Bu anomaliler gebelik esnasında anne kanında alfafetoprotein (AFP) denilen maddenin yükselmesine neden olurlar. Ultrasonografi ile veya anne kanında AFP bakılması ile anlaşılabilirler. ÇoÄŸunlukla tedavisi yoktur ve gebeliÄŸin sonlandırılmasını gerektiren anomalilerdir." 

GebeliÄŸin oluÅŸtuÄŸu dönemde düzey yüksek olmalı

GebeliÄŸin oluÅŸtuÄŸu dönemde annenin kan folik asit düzeyinin yüksek olmasının önemine iÅŸaret eden Prof. Dr. Faruk Buyru, ÅŸunları söyledi:

"Gebelik oluÅŸtuktan sonra folikasite baÅŸlamanın, nöral tüp defektini önleme açısından yararı yoktur. Gebelikte kullanım kan yapımı açısından yarar saÄŸlar. Bu etki gebeliÄŸin 20. haftasından sonra daha belirgindir. Folik asit ve B12 eksikliÄŸi megaloblastik anemi denilen anemiye neden olabilir." 

Prof. Dr. Faruk Buyru, son yıllarda gebelikte folik asit kullanımının, doÄŸacak bebekte otizm riskini azalttığına iliÅŸkin çalışmalar bulunduÄŸunu dile getirerek, Norveç'te yapılan ve 100 bini aÅŸkın anne adayını kapsayan bir çalışmada, folik asit kullanan anne adaylarının çocuklarında otizm riskinin, kullanmayanların yarısından az olduÄŸunu vurguladı.

Folik asitten zengin sebzeler 

Folik asit ıspanak, brokoli gibi yeşil yapraklı sebzelerde bol miktarda bulunuyor.Prof. Dr.Faruk Buyru, beslenme yoluyla folik asit almak isteyenlere de şu uyarılarda bulundu:

"Anomali riskini azaltmak için gebe kalmadan en az 6 hafta önce baÅŸlanmalı ve gebeliÄŸin ilk 3 ayı boyunca kullanımı sürdürülmelidir. Normal beslenen bir kadının diyetle aldığı folik asit günde 0.18-0.20 miligram kadardır. Gebe kalmayı planlayan bir kadının günlük folik asit gereksinimi ise 0.66-0.70 miligramdır. Aradaki farkı diyetle karşılamaya kalksak günde 500 gram ıspanak veya 900 gram brokoli tüketmemiz gerekir. Bu nedenle anne adaylarına gebe kalmadan 6 hafta önce baÅŸlamak üzere günlük en az 0.4 miligram folik asit kullanmaları önerilmektedir. EÄŸer anne adayı daha önce nöral tüp defektli bir gebelik yaÅŸadıysa, korunma için önerilen doz 4 miligramdır. Çünkü daha önce NTD'li gebelik, sonraki gebeliklerde de riski önemli ölçüde artırmaktadır. Bu gereksinim de ancak folik asit veya multivitamin preparatları ile karşılanabilir."

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.