Sosyal Medya

Sağlık

Ebola hızla yayılıyor

Gine ve Liberya’da Ebola virüsü nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 100’ü geçti. Yardım örgütleri hastalığın daha da yayılmasını önlemeye çalışıyor.



Dünya SaÄŸlık Örgütü alarmda: Åžu anki Ebola salgınının hastalık tarihindeki en ölümcül salgın olduÄŸu belirtiliyor. Virüs nedeniyle Gine'de 101 kiÅŸi hayatını kaybederken, 157 kiÅŸi de virüs taşıdığı ÅŸüphesiyle tedavi altında. KomÅŸu ülke Liberya'da da 10 kiÅŸi hayatını kaybetti, 21 kiÅŸi ise virüs taşıyor.

Dünya SaÄŸlık Örgütü Sözcüsü Tarık Yasareviç, geçen haftalarda rahatsızlananların yüzde 65'inin yaÅŸam mücadelesini kaybettiÄŸini söyledi. Virüse karşı bir aşı ya da ilaç yok. Ancak Yasareviç, önemli olanın insanların ÅŸüpheli bir durumu hemen bildirmesi olduÄŸu vurguluyor: "Hastalık teÅŸhisi ne kadar erken konursa, iyileÅŸme ÅŸansı da o kadar yüksek oluyor. Ayrıca virüs taşıyanların aileleri de korunmuÅŸ oluyor.”

Ebola salgınının yayıldığı haberlerinin duyulmasının üzerinden üç hafta geçti. Ä°lk vakalara daha ÅŸubat ayında Gine'nin güneyindeki ormanlık alanlarda rastlanmıştı. Bir kaç hafta içinde virüs baÅŸkent Conakry'ye ulaÅŸtı.

Bu Batı Afrika'daki ilk Ebola salgını. Yasareviç, “Daha öncekilerin aksine salgınlar tek bir bölgeyle sınırlı kalmıyor. Ülkenin çok farklı kesimlerinde hastalığa rastlıyoruz. Yeterli kaynak ve insanı harekete geçirmek ise zor oluyor“ diyor.

Yabani hayvan etine yasak

Ebola, kan ve diÄŸer vücut sıvılarıyla bulaşıyor. Semptomlar grip ya da sıtmaya benziyor. Hastalığın bulaÅŸmasından 2 ila 21 gün sonra kiÅŸi kendini halsiz hissetmeye baÅŸlıyor, baÅŸ aÄŸrısı ve kas aÄŸrıları oraya çıkıyor. Daha sonra yüksek ateÅŸ, ishal ve kusma geliyor. Özellikle mide bağırsak kanalında ya da akciÄŸerde meydana gelen ağır iç kanamalar ölüme yol açıyor.

Hastalık ilk kez 1976 yılında Demokratik Kongo Cumhuriyeti'ndeki salgın sırasında teÅŸhis edilmiÅŸti. O zamandan beri 15 salgın yaÅŸandı ve toplam 1300 kiÅŸi Ebola'dan öldü.

Sadece insanlar deÄŸil goril ya da ÅŸempanze gibi hayvanlar da bu hastalığa yakalanabiliyor. Bir çeÅŸit yarasanın hastalığa yol açtığı tahmin ediliyor. Söz konusu bölgelerde bol yabani hayvan eti tüketiliyor. Virüsün bu ÅŸekilde bulaÅŸabileceÄŸi belirtiliyor.

FildiÅŸi Sahili hükümeti, komÅŸu ülkedeki salgın sonra yabani hayvan eti satışını ve tüketimini yasakladı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.