Sosyal Medya

Coğrafyamız

Türkmenlere 'intikam' saldırısı

Suriye’de muhaliflerin Türkiye sınırındaki Keseb kasabasını ele geçirmesi sonrası rejim güçleri intikam peşine düştü. Rejime bağlı Şebbihalar, Lazkiye’deki Türkmenleri hedef alıyor.



Suriye’nin batısında yer alan ve Esed ailesinin kalesi olarak kabul edilen Lazkiye’nin Türkmen mahallesinde bir Türkmen genci başı kesik halde bulundu.

Aktivistlere göre Türkmenleri hedef alan olayların artması, muhaliflerin bölgedeki somut ilerlemesiyle baÄŸlantılı.

Åžehrin kuzeyinde bulunan ve Esed yanlısı mahallelere komÅŸu olan Ali Cemal adlı Türkmen mahallesi sakini Ebuzzehra Türkümeni olayın detaylarını aktarırken iki gün önce ortadan kaybolan 18 yaşındaki Türkmen gencin cesedini başı kesik bir halde bahçede bulduklarını anlattı.

Cesedin, Esed rejimi adına savaÅŸan Åžebbihaların çoÄŸunlukla bulundukları bölgede olması, Ebuzzehra’ya göre son günlerde Türkmenlere karşı  artan tacizlerin bir göstergesi.

Ebuzzehra, Aljazeera’ya, olayın bir intikam meselesi olabileceÄŸini söyledi, iki hafta önce öldürülen Ulusal Savunma Ordusu milislerinin lideri ve BeÅŸÅŸar Esed’in kuzeni olan Hilal Esed’e baÄŸlı Åžebbihaları sorumlu tuttu.

Lazkiye kentinde muhaliflere destek veren mahallelerin çoÄŸunda yaÅŸanan benzer vakalardan da Hilal’e baÄŸlı Åžebbihalar sorumlu tutuluyor. 

Korku gölgesi

Bir baÅŸka Türkmen olan ve akrabalarından bazılarını kaybeden Hasan, mahallelerindeki güvenliÄŸin çöktüÄŸünü ifade ediyor. Hasan, hiçbir hareketlerinin Åžebbihaların gözünden kaçmadığını ve mahalle sakinlerinin sürekli olarak takip edildiÄŸini söylüyor. “Åžebbihaların eline geçmemek için çoÄŸu zaman evlerimizden çıkmıyoruz” diyor Hasan.

Hasan'a göre Åžebbihalar, tartıştıkları, küfrettiklerinde karşılık verenleri veya söz geçiremedikleri herkesi keyfi olarak tutukluyor.

Lazkiye Belediyesi ise Türkmen mahallesine giden bütün hizmetleri neredeyse tamamen kesmiÅŸ durumda. Esed’e yakın mahallelerde çöpler günde iki kere toplanırken, Türkmen mahallesinde haftada üç kere toplanıyor.

Çöp konteynerlerinin sokakları kapatma aracı olarak kullanılması ihtimalinden dolayı sürekli Åžebbihalar tarafından gözetlendiÄŸini, bu nedenle çöpleri kendilerinin kaldırmaya cesaret edemediklerini söylüyor bölge halkı.

Bir kurban daha

Suriye Türkmenleri DerneÄŸi’nin sahil kesimi sözcüsü Salim Osman’a göre ise, hedef alınan Türkmenler genel olarak Türkmenlere yapılan taciz politikasının bir parçası.

Salim Osman, Al Jazeera’ya sabah evden ekmek almak için çıkan ve cesedi bulunan bir Türkmen çocuÄŸun hikâyesini de anlattı. Ailesi, Türkmen çocuÄŸun dönmemesi üzerine iki saat sonra onu aramaya çıktığında, çocuÄŸun cesedini saÄŸlık ocağının yanında buldu.

Türkmenlere mesaj

Osman’a göre, her iki olay da Åžebbihalar tarafından Türkmenlere verilmiÅŸ bir mesaj. Çünkü Türkmenler zaman zaman muhaliflere yardım ediyor, hatta onlara katılıyor. Türkmenlere yönelik giriÅŸimler sadece öldürmek veya taciz etmekle de sınırlı deÄŸil. Rejime baÄŸlı güçler sık sık Türkmen mahallelerinde toplu tutuklamalara giriÅŸiyor.

Türkmen Ulusal Hareket Partisi BaÅŸkan Yardımcısı ve aynı zamanda Suriye Muhalifler ve Devrimciler Koalisyonu (SMDK) üyesi  Ziyad Hasan ise bu olayların rejimin “ırkçı ve katil” yüzünü ortaya çıkardığını söylüyor. Hasan’a göre, rejim bölgede yeniliyor ve Åžebbihalar çaresizliklerinin acısını Türkmenlerden çıkarıyor.

Ancak Ziyad Hasan, daha kapsamlı katliamlardan endiÅŸe ediyor. Hasan, Türkmenlerin Åžebbihalar açısından “intikam alınacak” kiÅŸileri temsil ettiÄŸine inanıyor. Buna kanıt olarak ise sosyal medyada Åžebbihalar tarafından yayınlanan mesajlarda “Türkmenleri bitirecek" soykırım çaÄŸrılarını gösteriyor

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.