Sosyal Medya

Dünya

NATO'dan Rusya'ya uyarı

Kiev, Ukrayna’nın doğusundaki Rusya yanlısı göstericilere karşı operasyon başlattı. Bölgede giderek tırmanan gerginlik nedeniyle Moskova Kiev’i, NATO da Moskova’yı uyardı.



Rusça konuÅŸulan Ukrayna’nın doÄŸusunda tansiyon giderek yükseliyor. Kiev yönetimi, kamu binalarını iÅŸgal eden Rusya yanlısı göstericilere karşı operasyon baÅŸlattı.

Güvenlik güçlerinin Harkiv ve Donetsk kentlerinde kamu binalarını boÅŸaltmaya baÅŸladığı ve 70 kadar kiÅŸiyi de gözaltına aldığı bildirildi.

Ukrayna’nın geçici Devlet BaÅŸkanı Aleksander Turçinov’un talimatıyla baÅŸlatılan operasyon sırasında, Rusya yanlısı aktivistlerin silah kullanması nedeniyle üç polis memurunun yaralandığı belirtildi. GeniÅŸ güvenlik önlemlerinin alındığı bölgede gerginliÄŸin sürdüÄŸü belirtiliyor.

Rusya yanlısı göstericiler kamu binalarını iÅŸgal ettikleri Donetsk kentinde bağımsızlık ilan etmiÅŸ ve 11 Mayıs’ta da Rusya’ya baÄŸlanmak için referandum düzenleneceÄŸini duyurmuÅŸtu.

Karşılıklı suçlama

Kiev’deki Batı yanlısı hükümet doÄŸudaki gösterilere Rusya’nın destek verdiÄŸi suçlamasında bulunurken, Moskova da Kiev yönetimini ÅŸiddete baÅŸvurmaması yönünde uyardı.

Rusya DışiÅŸleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Ukrayna’nın iç savaÅŸa yol açabilecek askeri hazırlıklarını derhal durdurması istendi.

Rusya DışiÅŸleri Bakanı Sergey Lavrov da telefonla görüÅŸtüÄŸü Ukraynalı mevkidaşı Andrey DeÅŸitsa'ya, Rusya’nın doÄŸu Ukrayna’da sosyal ve kültürel haklarını korumak isteyen ve Rusça konuÅŸan topluluÄŸun taleplerini desteklediÄŸini ifade etti.

Ukrayna'nın doğusunda gerginlik devam ediyor

Tarafları diyalog kurmaya çağıran Lavrov, Avrupalılar, ABD, Rusya ve Ukrayna yönetiminin temsil edildiÄŸi bir müzakereyi düÅŸünebileceklerini dile getirdi. Lavrov böyle bir görüÅŸmeye güney ve doÄŸu Ukraynalıların katılmasını da arzuladıklarını söyledi.

NATO'dan uyarı

Ukrayna’nın doÄŸusundaki geliÅŸmelerle ilgili NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen de bir açıklama yaptı. “EÄŸer Rusya, Ukraya'ya yine müdahale etmeyi düÅŸünüyorsa bu tarihi bir hata olur” diyen Rasmussen, Ukrayna'nın doÄŸusunda yaÅŸananların büyük bir endiÅŸeye yol açtığını söyledi.

Rusya'dan bu konuda çekimser kalmasını isteyen Rasmussen, “DoÄŸu Ukrayna'da her yeni hamle, hepimizin arzu ettiÄŸi gibi gerginliÄŸin giderilmesi yerine durumun daha da ÅŸiddetlenmesine yol açabilir” ÅŸeklinde sözlerini sürdürdü.

Rasmussen, Rusya'nın olası müdahalesine karşı NATO'nun da reaksiyon verebilme yeteneÄŸinin iyileÅŸtirmesi gerektiÄŸini belirterek ittifak üyelerinden savunmaya daha fazla bütçe ayırmalarını talep etti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.