Sosyal Medya

Dünya

Ukrayna'nın doğusunda ayrılık sesleri

Ukrayna’nın doğusunda tansiyon yükseliyor. Bölgedeki Rusya yanlıları bağımsızlık ilan etti. Avrupa Birliği ise gelişmelerden endişeli.



Ukrayna'nın doÄŸusunda çok sayıda kamu binasını iÅŸgal eden Rusya yanlısı göstericiler, Rusça konuÅŸulan Donetsk kentinde bağımsızlık ilan etti.

Kırım'da olduÄŸu gibi, bölgenin Rusya'ya baÄŸlanması konusunda 11 Mayıs'ta referandum düzenleneceÄŸini açıklayan eylemciler, Rusya Devlet BaÅŸkanı Vladimir Putin'den de bölgeye "barış birlikleri" göndermesi talebinde bulundu.

Rusya yanlıları kamu binalarını işgal etti

Kiev'den sert tepki

Ayrılıkçı güçleri bölgeye terörle mücadele birlikleri göndermekle tehdit eden Ukrayna'nın geçici Devlet BaÅŸkanı Aleksandır Turçinov, parlamentoda yaptığı konuÅŸmada, geliÅŸmelerden Rusya'yı sorumlu tutarak “Devleti istikrarsızlaÅŸtırmak ve ülkemizi bölmek istiyorlar” dedi.

Ukrayna BaÅŸbakanı Arseni Yatsenyuk da ülkenin doÄŸusundaki huzursuzluktan Rusya'nın sorumlu olduÄŸunu söyledi.

Kiev'de kabinenin düzenlediÄŸi kriz toplantısında Moskova'nın sınıra asker göndermek için bahane yaratmak istediÄŸini belirten Yatsenyuk, amacın istikrarsızlık yaratmak ve ülkenin toprak bütünlüÄŸünü bozmak olduÄŸunu, ancak buna izin vermeyeceklerini ifade etti.

Rusya'nın doÄŸal gaz ücretine zam yaptığına da dikkat çeken BaÅŸbakan, iflasın eÅŸiÄŸindeki ülkede ekonominin üzerindeki baskının da arttırıldığını dile getirdi.

AB endiÅŸeli

Avrupa BirliÄŸi de geliÅŸmeleri endiÅŸe ile izliyor.

Ukrayna'nın doÄŸusunda yaÅŸananları dikkatle ve kaygıyla takip ettiklerini belirten AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, "Ukrayna'da siyasi taleplerin ÅŸiddete baÅŸvurmadan, demokratik standartlara ve hukuk devletinin ilkelerine uygun bir biçimde dile getirilmesi" gerektiÄŸini belirtti.

Ukrayna'daki geliÅŸmelerle ilgili bir açıklama yapan Alman hükümetinin sözcüsü Steffen Seibert de Berlin'in "tüm sorumlulara bölgenin istikrarına katkı saÄŸlamaları ve bu tür gerginliklerden kaçınmaları" çaÄŸrısında bulunduÄŸunu kaydetti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.