Sosyal Medya

Bilim Teknoloji

TİB Twitter'a engeli kaldırdı

Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) Anayasa Mahkemesi’nin kararı gereği Twitter’a erişim engelini kaldırdı. TİB bu adımı Mahkeme'nin "İfade özgürlüğüne ağır müdahale" kararının ardından attı



Anayasa Mahkemesi’nin ÇarÅŸamba günü Twitter’ın açılması yönünde verdiÄŸi karar bir gün sonra uygulandı. Tamamen eriÅŸimi engellenen Twitter, Anayasa Mahkemesinin kararıyla 14 gün sonra açıldı.

TÄ°B ilk olarak Twitter'a eriÅŸimin engelleme gerekçesi olarak internet sitesine koyduÄŸu mahkeme kararını siteden kaldırdı. Sorgulama ekranında "Telekomünikasyon Ä°letiÅŸim BaÅŸkanlığı tarafından uygulanan bir karar bulunamadı" ifadesi yer aldı. 

Twitter'a girmek için

Twitter'a eriÅŸim engeli kalktı, ancak bunun bütün kullanıcılara yansıması birkaç saat sürecek. Bunun sebebi ise her internet servis saÄŸlayıcı (ISS) bu engeli aynı anda kaldırmıyor. Engel kaldırılsa bile DNS ve diÄŸer ayarların bilgisayarın hafızasından temizlenmesi için biraz zaman gerekiyor. Bunlara ek olarak kullanıcıların (varsa) DNS deÄŸiÅŸikliÄŸi ya da VPN kullanımı gibi yöntemleri normal duruma getirmeleri ya da kapatmaları gerekiyor. DNS ve VPN'lerin eski haline getirilmesi Twitter'a girmeye engel olmasa da internet trafiÄŸinin yavaÅŸlamasına sebep olduÄŸu için eski haline döndürmek kullanıcılar açısından önemli bir nokta.

iPhone'da VPN kaldırmak yetmiyor

iOS iÅŸletim sistemini kullanan iPhone sahipleri eÄŸer VPN uygulaması kullanılıyorsa bu uygulamaları kaldırsalar bile Twitter'e eriÅŸemeyebiliyorlar. EriÅŸim saÄŸlamak için Tunnel Bear kullananlar iPhone'da Settings/General/Profiles ve Tunnel Bear Profiles'ı kaldırmaları gerekiyor. Farklı VPN uygulamaları kullananların bu uygulamaları telefondan kaldırsa bile benzer ayarları yapmaları gerekiyor. Bankacılık iÅŸlemlerinde güvenli bir eriÅŸim için VPN uygulamalarını mutlaka kapatmak ya da kaldırmak gerekiyor. iPhone'da bu sorun varken Android'de sadece VPN uygulamasını kaldırmak eriÅŸim için yeterli oluyor. 

TÄ°B'in açıklaması

TÄ°B daha sonra yaptığı basın açıklamasıyla eriÅŸim yasağının kalktığını duyurdu TÄ°B'in açıklamasında siteye bütünüyle eriÅŸimi egellemek yerine URL bazlı engelleme, yani sadece ÅŸikayete konu olan içeriÄŸin engellenmesi konusunda bir süredir Twitter'la ortak bir mekanizma kurulması için çalışıldığı belirtildi. Ancak bu sırada gelen Anayasa Mahkemesi kararını ve bu karara uyma zorunluluÄŸunu hatırlatan TÄ°B, eriÅŸim engellenin kalkmasının bu mekanizmanın kurulması sürecini olumsuz yönde etkilememesi gerektiÄŸini bildirdi. 

TÄ°B'den yapılan açıklamada ÅŸu ifadelere yer verildi:

"21.03.2014 tarihli Basın Bildirimizde de belirtildiÄŸi üzere, Mahkeme kararlarının gereÄŸini yerine getirmek üzere bir mekanizma kurulması halinde söz konusu tedbirin kaldırılması zaten öngörülmüÅŸtü.Kamuoyunun da bildiÄŸi gibi Ä°dari Mahkemelerde yargı süreci de devam etmektedir. Fakat Ä°dari Mahkemelerce yargı süreci tüketilmeden Anayasa mahkemesinin kararlarına uyma zorunluluÄŸu gereÄŸince, Twitter firmasının internet sayfasına eriÅŸim engellemesi kaldırılmıştır."

"Bu dönemde Twitter firması ile yapılan temaslar çerçevesinde bir irtibat mekanizması kurulması süreci de hızlanmıştır. Verilen kararların, vatandaÅŸlarımızın bireysel haklarının ve özel hayatlarının gizliliÄŸinin ihlali gibi durumlarda, maÄŸduriyetlerini gidermeye hız kazandıracak bu mekanizmanın kurulma sürecini olumsuz yönde etkilememesini temenni ediyoruz."

Twitter'dan 'hoşgeldiniz' mesajı

EriÅŸim yasağının kalkması üzerine Twitter'dan açıklama geldi. Açıklamada, "Türkiye'den gelen haberlerle cesaretlendik, Türk kullanıcılar Twitter'a yeniden hoÅŸgeldiniz" denildi. 

YouTube engeli sürüyor

 

Twitter engeli kalktı, ancak YouTube'a eriÅŸim engeli sürüyor. Åžirketlerin Twitter'a göre daha fazla ticari iliÅŸki içinde bulunduÄŸu YouTube'a yönelik engelin ne zaman kaldırılacağı bilinmiyor. Bu konuda yapılan bir baÅŸvuru da bulunmuyor.  

Anayasa Mahkemesi kararı

Anayasa Mahkemesi Sezgin Tanrıkulu'nun da aralarında olduÄŸu 3 kiÅŸinin Twitter yasağıyla "Hak ihlali" yaÅŸandığına iliÅŸkin bireysel baÅŸvurusunu ÇarÅŸamba günü karara baÄŸladı. Mahkeme, yasağın "ifade özgürlüÄŸüne ağır müdahale" olduÄŸuna karar verdi. Mahkeme TÄ°B'in siteye eriÅŸimi tümden engelleyemeyeceÄŸini, sadece sakıncalı içeriÄŸi engelleyebileceÄŸini belirtti, "Hukuk dışı uygulamaya vakit geçirmeden son verilmeli" dedi. 

Twitter'ın açılmasıyla ilgili bireysel baÅŸvurusu Anayasa Mahkemesi'nce kabul edilen CHP'li Sezgin Tanrıkulu kararın gereÄŸinin yapılması için PerÅŸembe günü sabah Bilgi Teknolojileri ve Ä°letiÅŸim Kurumu'na (BTK) baÅŸvuruda bulundu.

Anayasa Mahkemesi’nden önce Ankara 15. Ä°dare Mahkemesi, TÄ°B’in Twitter'a eriÅŸimi engelleyen kararının yürütmesini durduma kararı vermiÅŸti. Anayasa Mahkemesi ise Ä°dare Mahkemesi'nin kararını uygulamak için 30 günlük süresi olan TÄ°B'in "bu süreyi beklemeden hukuksuzluÄŸa son vermesi" kararı aldı.

'Twitter mivitır hepsinin kökünü kazıyacağız'

BaÅŸbakan ErdoÄŸan, 20 Mart PerÅŸembe günü Bursa mitinginde "Twitter mivitır hepsinin kökünü kazıyacağız" dedi: 

"Bu Twitterlar falan var ya ÅŸimdi mahkeme kararı çıktı, Twitter mivitır hepsinin kökünü kazıyacağız. Uluslararası camia ne der hiç beni ilgilendirmiyor. Bunun özgürlükle alakası yok. Özgürlük birinin mahremine girmek deÄŸildir. Buna fırsat vermeyeceÄŸiz. Süratle bu adımı atıyoruz. Niye? Burada ülkemin güvenliÄŸi söz konusu. Ülkeme fitne fesat sokmak isteyenler karşısında Türkiye Cumhuriyeti devletini bulacaktır."

ErdoÄŸan’ın bu konuÅŸmasının ardından gece 23:00 sularında TÄ°B tarafından Twitter’a eriÅŸim engellenmiÅŸti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.