Coğrafyamız
Suriyeli sığınmacıların trajedisi
Suriyeli sığınmacı Meryem Kavli’nin Beyrut’taki Birleşmiş Milletler Merkezi önünde intihar girişiminde bulunması, evinden olan yaklaşık 2 milyon 600 bin Suriyelinin yaşadığı durumu yeniden gündeme getirdi.
Meryem Kavli iki yıl önce kocası ve dört çocuÄŸuyla birlikte Suriye’yi terk etmiÅŸti. BirleÅŸmiÅŸ Milletler’in Suriyeli sığınmacılara verilen yardımda kesintiye gitmesi üzerine geçtiÄŸimiz hafta Beyrut’taki BM merkezi önünde kendini ateÅŸe verdi.
Kavli’nin doktoru Gabriel Sabeh, hastasının vücudunun yüzde 70’inin yandığını ve eÄŸer yaÅŸarsa hastanede aylar süren tedaviye ihtiyaç duyduÄŸunu söyledi.
Kavli’nin eÅŸi, akciÄŸerindeki bir enfeksiyondan dolayı çalışamıyor. Dört çocuÄŸundan üçünde de çeÅŸitli saÄŸlık sorunları var. Kavli’nin tek güvencesi olan BirleÅŸmiÅŸ Milletler yardımları aÄŸustos ayında kesildi. Kavli’nin hikâyesi geçtiÄŸimiz haftaki intihar giriÅŸiminin ardından konu olduÄŸu haberler sayesinde artık birçok kiÅŸi tarafından biliniyor.
25 Mart’ta dört çocuk annesi Suriyeli sığınmacı Meryem Kavli Beyrut'taki BirleÅŸmiÅŸ Milletler binası önünde kendini ateÅŸe verdi.
50 yaşındaki Suriyeli sığınmacı kadın, "3 gündür buradayım. Gıda paketi alamadım. 4 çocuÄŸum var" diye bağırarak, elinde bulunan ÅŸiÅŸedeki benzini üzerine döküp ateÅŸe vermiÅŸti.
Reuters haber ajansına konuÅŸan Kavli, “Gerçekten çok açtık ama onlar benim bedenimi yakmadan önce kalbimi yaktılar. Kalbimi içten yaktılar” dedi.
'BM'nin fonu yetersiz'
Kavli'nin kendini ateÅŸe vermesinin ardından Lübnan’daki BM merkezindeki yetkililer iç savaÅŸtan kaçan Suriyelilere yeterince fon ayrılmaması eleÅŸtirisinde bulundu.
BirleÅŸmiÅŸ Milletler Mülteciler Yüksek KomiserliÄŸi’nin (BMMYK) Lübnan temsilcisi Ninette Kelley, ÅŸu anda Lübnan’da bir milyona yakın mülteci olduÄŸunu, ellerindeki parasal kaynakla birçok ÅŸey yapabilme ÅŸansları olsa da bu kaynağın yeterli olmadığını söyledi.
Kelley, Kavli’nin durumu için ‘umutsuzluÄŸun çok acı bir yansıması’ deÄŸerlendirmesinde bulundu. Kavli’nin durumunun BMMYK’ya olan ihtiyacı gösterdiÄŸini ve Suriye’deki ‘olaÄŸanüstü’ durumun sonuçlarını ve Lübnan’a etkilerini hatırlattığını dile getirdi.
Kelley BirleÅŸmiÅŸ Milletler Mülteciler Yüksek KomiserliÄŸi’nin Kavli’nin ailesiyle aylardır iletiÅŸim halinde olduÄŸunu söyledi. Ancak Kelley, para yardımının neden kesildiÄŸi ve baÅŸka kaç ailenin daha bundan etkilenip etkilenmediÄŸi konusunda detay vermedi.
Kelley, “BM yardım ekibi öncelikli olarak durumu çok kötü halde olanlara yardım ulaÅŸtırıyor. Düzenli olarak da aileler üzerinde kontrollerini yapıyor” dedi.
Lübnan DışiÅŸleri Bakanı geçen ay yaptığı açıklamada, krizin “Lübnan’ın varlığına tehlike oluÅŸturduÄŸunu” söylemiÅŸ, Lübnan’ın 1990'da biten ve 15 yıl süren iç savaşın yaralarını hâlâ düzeltmeye çalıştığını da dile getirmiÅŸti.
Lübnan'ın baÅŸkenti Beyrut'ta sayıları gittikçe artan Suriyeli sığınmacıların bazıları sokaklarda dilencilik yapıyor. Resmi olmayan derme çatma çadırlarda kalan Suriyelilerin sayısı her geçen gün artıyor.
Lübnan en fazla sığınmacıya sahip ülke olsa da yüz binlerce sığınmacı ayrıca Türkiye, Ürdün, Irak ve Mısır'da da kalıyor.
BirleÅŸmiÅŸ Milletler'in sığınmacılara yardım amacıyla ön gördüÄŸü bir milyon 700 bin dolarlık fonun ÅŸimdiye kadar sadece yüxde 14'ü karşılanabildi.
Henüz yorum yapılmamış.