Sosyal Medya

Dünya

Şili'de 8,2 büyüklüğünde deprem

Güney Amerika ülkelerinden Şili'nin kuzeyinde 8,2 büyüklüğünde deprem kaydedildi. Pasifik Tsunami Uyarı Merkezi tsunami uyarısı yaptı.



Güney Amerika ülkelerinden Åžili'nin kuzeyinde 8,2 büyüklüÄŸünde deprem kaydedildi. 

ABD Jeolojik AraÅŸtırmalar Merkezi, depremin büyüklüÄŸünü önce 8 olarak açıkladı, daha sonra 8,2'ye yükseltti. 

Depremin merkez üssünün, Iquique kentinin 99 kilometre kuzeybatısında olduÄŸu belirlendi. 16 Mart'ta da 6,7 büyüklüÄŸündeki bir depremin meydana geldiÄŸi bölgede son iki hafta içinde 500'den fazla artçı sarsıntı kaydedilmiÅŸti. 

Pasifik Tsunami Uyarı Merkezi'nin uyarısının ardından ülkenin Büyük Okyanus kıyısındaki tüm yerleÅŸim birimlerinde yaÅŸayanlar yüksek bölgelere tahliye edildi. 

Tsunami uyarısının depremden sonraki en az altı saat boyunca geçerli olacağı duyuruldu. 

Deprem 2,1 metre yüksekliÄŸinde dalgalara neden oldu. 

Yerel saatle 20.46'da meydana gelen depremden sonra biri  6,2 büyüklüÄŸünde çok sayıda artçı sarsıntı kaydedildi. 

Ä°çiÅŸleri Bakanı Rodrigo Penailillo, Devlet BaÅŸkanı Michelle Bachelet'in geliÅŸmeleri yakından takip ettiÄŸini ve halkın güvenliÄŸi için her tür önlemi almaya hazır olduÄŸunu söyledi. Penailillo, ordunun yaÄŸmaları önlemek için depremden etkilenen bölgeye çok sayıda asker gönderdiÄŸini de belirtti.  

Depremde iki kiÅŸinin yaÅŸamını yitirdiÄŸi, çok sayıda kiÅŸinin de yaralandığı öÄŸrenildi. 

Iquique Valisi Gonzalo Prieto, depremde iki kiÅŸinin kalp krizi geçirerek öldüÄŸünü söyledi. 

Åžiddetli sarsıntı sonucu elektrik direklerinin devrilmesiyle binlerce kiÅŸi elektriksiz kalırken bir havaalanı ağır hasar gördü, birçok yerde de yangın çıktı.

Depremin neden olduÄŸu heyelanlar yüzünden yollar kapandı. 

Iquique kentinde yaklaşık 300 kadın mahkum, hasar gören hapishaneden kaçtı. 

Deprem, komÅŸu ülkeler Peru ve Bolivya'da da hissedildi. 

Tsunaminin Peru'yu da etkilemesi üzerine Boca del Rio kentinden 200 kiÅŸi tahliye edildi. 

 Depremler ülkesi

Pasifik Deprem KuÅŸağı'nda yer alan Åžili'de 1877 yılında meydana gelen 8,3 büyüklüÄŸündeki depremin ardından 24 metre yükseklikte dev dalgalar oluÅŸmuÅŸ, tsunami sadece Åžili ve Peru'yu deÄŸil okyanusun karşı kıyısındaki Japonya'da da hasara neden olmuÅŸtu. 

Åžimdiye kadar ölçülen en büyük deprem de 1960 yılında Åžili'de meydana gelmiÅŸti. 9,5 büyüklüÄŸündeki depremde 5 binden fazla kiÅŸi yaÅŸamını yitirmiÅŸti. 

2010'da meydana gelen 8,8 büyüklüÄŸündeki deprem ile ardından oluÅŸan tsunamide 700'den fazla kiÅŸi ölmüÅŸ, 220 bin ev kullanılamaz hale gelmiÅŸti. Deprem sonucu ortaya çıkan enerjinin, Dünya'nın dönüÅŸ ekseninde deÄŸiÅŸikliÄŸe neden olarak gün uzunluÄŸunu 1,26 mikro saniye kısalttığı belirlenmiÅŸti.  

Åžili'nin kuzeyinde meydana gelecek yıkıcı bir depremin, ülke ekonomisine de büyük zarar vermesinden endiÅŸe ediliyor. Dünyanın en büyük bakır üreticisi olan Åžili'de madenlerin büyük bir kısmı, ülkenin kuzeyinde yer alıyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.