Sosyal Medya

Dünya

NATO çaresiz Kırım artık Rusya'nın

NATO Rusya karşısında oldukça çaresiz görünüyor.



28 NATO üyesinden bakanlar Rusya'nın Kırım'ı ilhak etmesinin diplomatik krize yol açmasından bu yana ilk kez toplanıyor.

Bu arada Rusya'nın Ukrayna sınırındaki askerlerinin kısmen geri çekilmesi emri verdiÄŸi haberleri geliyor.

Alman hükümetinden yapılan açıklamada Rusya lideri Vladimir Putin'in Almanya BaÅŸbakanı Angela Merkel ile yaptığı görüÅŸmede bu emri verdiÄŸini söylediÄŸi belirtildi.

Binlerce Rus askerinin hala Ukrayna'nın doğu sınırında konuşlanmış halde olduğu kaydediliyor.

Gazprom'dan zam

Öte yandan Rus enerji devi Gazprom bugünden itibaren Ukrayna'ya satılan doÄŸalgazın fiyatını yükselttiÄŸini açıkladı.

Åžirketin Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Alexsey Miller geçen ay Ukrayna'nın 1,5 milar Doları aÅŸan doÄŸalgaz faturasını ödeyemediÄŸini söylemiÅŸti.

 

NATO DışiÅŸleri Bakanları'nın Brüksel'deki toplantıda Moskova'yla iÅŸbirliÄŸini resmen askıya almayı görüÅŸmeleri bekleniyor.

Ä°ttifaktan yapılan yazılı açıklamada bakanların Ukraynalı mevkidaÅŸları Andriy DeÅŸiçitsiya ile Ukrayna'ya ve bu ülkenin savunma reformlarına nasıl yardımcı olabileceklerini konuÅŸacakları kaydedildi.

Ä°ttifakın DoÄŸu Avrupa'daki üyelerine güvence vermek için Baltık ülkelerinde daimi askeri üsler kurulması da ele alınacak.

Rusya'nın Ukrayna'daki hamleleri soÄŸuk savaÅŸ döneminde Sovyetler BirliÄŸi'nin bir parçası olan Estonya, Letonya ve Litvanya'da gerginlik yarattı.

NATO jetleri rutin bir askeri tatbikatta bölgedeki hava devriyelerinde yer alacak.

Ä°ngiltere, ABD ve Fransa'nın da aralarında bulunduÄŸu bazı NATO ülkeleri daha çok sayıda savaÅŸ uçağı göndermeyi önerdi.

Medvedev'in ziyaretine kınama

Daha önce de Ukrayna Rusya BaÅŸbakanı Dimitri Medvedev'in bazı bakanlarla birlikte Kırım'ı ziyaret etmesini kınamıştı.

Kırım'da yapılan ve BM Genel Kurulu'nun yasadışı diye tanımladığı 16 Mart'taki referandumdan Rusya'ya katılma sonucu çıkmıştı.

Medvedev Kırım ziyaretinde yatırım çekmek için bölgeyi vergi oranlarının ve bürokrasinin azaltılacağı özel bir ekonomik alan haline getireceÄŸini söyledi.

 

Medvedev ayrıca, maaşları ve emekli maaşlarını arttırmayı, eğitim, sağlık ve altyapıyı geliştirmeyi vaat etti.

Rusya ve Batı arasındaki gerilim Kremlin yanlısı Ukrayna CumhurbaÅŸkanı Viktor Yanukoviç'in aylar süren sokak gösterilerinin ardından devrilmesiyle baÅŸladı.

Rusya'nın daha sonra Kırım'ı ilhak etmesi iliÅŸkilerde krize yol açtı.

AB ve ABD Rusya lideri Vladimir Putin'in yakın çevresindeki bazı isimlere ve diÄŸer yetkililere ambargo uygulamaya baÅŸladı. Rusya da ABD'li politikacılara kendi ambargolarını koyarak yanıt verdi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.