YaÅŸam
Gülen'in pasaportu iptal edildi
Erzurum Valiliği, Gülen Cemaati lideri Fethullah Gülen'in yeşil pasaportunu 'usulsüz temin edildiği' gerekçesiyle iptal etti.
Anadolu Ajansı'nın haberine göre, Erzurum ValiliÄŸi Fethullah Gülen'in 1990 yılında aldığı yeÅŸil pasaportun usulsüz yöntemlerle edinildiÄŸini tespit etti ve pasaportu iptal etti. Haberde, Gülen'in pasaportunun iptal edilmesine neden olan eksiklikler ve usulsüzlükler sıralandı.
Diyanet Ä°ÅŸleri BaÅŸkanlığı, Gülen'in yeÅŸil pasaport almasının yasal dayanağı olan 07 Kasım 1990 tarihli yazının içeriÄŸinin Gülen'in özlük dosyasının içeriÄŸine uymadığını ve gerçeÄŸi yansıtmadığını tespit etti. Bu yazının paraflı örneÄŸinin Gülen'in dosyasında bulunmadığı da 10 gün önce, 18 Mart 2014'te kayıt altına alındı.
Ä°ncelemeyi yapan müfettiÅŸler Gülen'in yeÅŸil pasaport almasının yasal dayanağı olan yazının, özlük dosyasının içeriÄŸine uymadığı için iÅŸlemin baÅŸtan yok hükmünde olduÄŸu kanaatine vardı. Bu tespitin ardından Gülen'in yeÅŸil pasaportu Erzurum ValiliÄŸi'nce iptal edildi.
Gülen'in memuriyeti
Gülen'in kamu görevinden istifa ettiÄŸi 20 Mart 1981'deki memuriyet derecesinin bu tarihten yaklaşık 20 gün sonra yürürlüÄŸe giren kararnamedeki derecelerle uyumsuz olduÄŸu tespit edildi. Ä°nceleme sonucu bu durumun, Pasaport Kanunu kapsamında deÄŸerlendirilmesinin mümkün olmadığı ifade edildi.
Gülen Çanakkale Ä°l MüftülüÄŸü'nde vaiz olarak çalışırken 1981'de istifa etmiÅŸti.
Ä°nceleme sonunda Gülen'in pasaport aldığı 1990 yılında, Diyanet Ä°ÅŸleri BaÅŸkanlığı'nın emekli personelleri ile ilgili iÅŸlem yapan kiÅŸiler hakkında ise soruÅŸturma yapılmasına gerek olmadığına karar verildi.
YeÅŸil pasaportu kimler alabilir?
Eski milletvekilleri ve eski bakanlar, devlet memurları, 1, 2 ve 3. dereceli devlet memuru olarak çalışırken emekli olanlar, görevleri süresince büyükÅŸehir, il ve ilçe belediye baÅŸkanları yeÅŸil pasaport alabilenler arasında sayılıyor. YeÅŸil pasaportlar 5 yıl süreyle veriliyor.
Taşıyan kiÅŸi yurtdışında ise pasaportun uzatılması, bulunulan ülkedeki Türk makamları aracılığıyla yapılıyor. Konsolosluklar normal pasaportları kendi inisiyatifleriyle uzatma imkanına sahipken, yeÅŸil pasaport için mutlaka Ä°çiÅŸleri Bakanlığı'ndan görüÅŸ alınması gerekiyor. Bu da Gülen'in pasaportunun süresi bittikten sonraki her uzatmadan Ä°çiÅŸleri Bakanlığı'nın bilgisi olduÄŸu anlamına geliyor.
YeÅŸil pasaportu olan ancak ülkesinde, hakkında herhangi bir soruÅŸturma ya da kovuÅŸturma açılan kiÅŸiye ise sadece seyahat belgesi veriliyor. Bu belgeyle ülkeye dönmesi istenebiliyor. Ya da bulunulan ülkeyle iade anlaÅŸmaları yapılmışsa ve kiÅŸinin durumu bu çerçevedeyse adli makamlar aracılığıyla iade süreci baÅŸlatılıyor.
Gülen memuriyetten istifa etti
Fethullah Gülen 1959 yılında Diyanet Ä°ÅŸleri BaÅŸkanlığı’nın sınavını kazanarak memuriyete baÅŸladı. Edirne’ye imam olarak atandı, devletin kadrolu din görevlisi oldu.
12 Eylül 1980 askeri darbesinin ardından Ä°zmir Emniyeti MüdürlüÄŸü, Fethullah Gülen hakkında arama kararı çıkardı. Bu karar üzerine Diyanet Ä°ÅŸleri BaÅŸkanlığı’ndaki görevinden istifa eden Gülen, uzun yıllar boyunca farklı illerde gizlice ikamet etti.
2000 yılında yasadışı örgüt kurma suçlamasıyla açılan davada hakkında tutuklama kararı çıkan Gülen, gıyabında yargılandığı davada beraat etti. Gülen, kendisine yönelik hukuki giriÅŸimleri önceden tahmin etti ve tedavi gerekçesiyle Mart 1999’da ABD'ye gitti.
BaÅŸbakan Tayyip ErdoÄŸan hükümet-cemaat geriliminin baÅŸladığı günlerden bu yana yaptığı konuÅŸmalarda sık sık Gülen'in memuriyetten emekli olmadığını, istifa ettiÄŸini vurguladı.
Henüz yorum yapılmamış.