Sosyal Medya

Coğrafyamız

İstihbarat paylaşımı yasal

Mısır'da darbeyle devrilen Mursi, Hamas ile Sina bölgesinde 'istihbarat paylaşmak'la suçlanıyor. Ancak Al Jazeera'nin ele geçirdiği belge istihbarat paylaşımının yasal olduğunu gösteriyor.



Belgede yazılı anlaÅŸmaya göre Sina bölgesinde yaÅŸanan güvenlik sorunu için Hamas ile Mısır Ä°stihbaratı ortak çalışmalar yapacak. Belge, Sina ile ilgili iÅŸbirliÄŸinin yasal bir zeminde Mısır Ä°stihbaratı ve Hamas yetkilileri arasında imzalandığını ortaya koyuyor. 

Filistin Hükümet Sözcüsü Ä°hab Gasin, yayınlanan belgenin kendilerine yönelik suçlamaların haksız olduÄŸunu gösterdiÄŸini ve Mısır hükümetinin artık Filistinlilere ve Gazze’ye karşı sergilediÄŸi düÅŸmanca tavrı bırakmasının istedi.

Hamas adına açıklama yapan Sami Ebu Zuhri de belgenin, Hamas'ın Sina konusunda Mısır’ın içiÅŸlerine karıştığı iddialarını yalanladığını söyledi.

Al Jazeera, belgeyi Mısır Harp Ä°stihbarat Dairesi'nde çalışan bir kaynağı sayesinde ele geçirdi. Tümgeneral Mahmud Hicazi tarafından imzalanan belge, Mayıs 2013 tarihinde hazırlanmış. Eski Savunma Bakanı ve Genelkurmay BaÅŸkanı Abdülfettah Es-Sisi’nin aynı zamanda dünürü olan Hicazi, 27 Mart’ta terfi edilerek Mısır Ordusu Kurmay BaÅŸkanı oldu.

Belge 17 sayfadan oluÅŸuyor. Belge, Sina bölgesinde kalıcı bir çözüm için Hamas ile diyaloga geçilerek, Gazze sınırında güvenliÄŸin saÄŸlanması için beraber çalışmalar yapılmasını öngörüyor.

Belge hiçbir ÅŸekilde Müslüman KardeÅŸler TeÅŸkilatı’ndan (Ä°hvan) bahsetmiyor. 

Ordu Kurmay BaÅŸkanı tarafından imzalanmış olan belge Ä°hvan ve Hamas’ın Sina bölgesinde yaÅŸananlarla ilgisinin bulunmadığını ortaya koyuyor.

Belge aynı zamanda Hamas ile iÅŸbirliÄŸine gidilmesini de tavsiye ederken, Ä°hvan ile ilgili bir bilgi içermiyor.

Casusluk davası

Askeri darbenin ardından Müslüman KardeÅŸler TeÅŸkilatı yöneticileri, Hamas’a Sina bölgesi ile ilgili gizli bilgileri vererek, ülke aleyhine casusluk yapmakla suçlanmıştı.

Davada halen tutuklu bulunan eski CumhurbaÅŸkanı Muhammed Mursi ve Ä°hvan lideri Muhammed Bedii ile birlikte çok sayıda kiÅŸi aynı suçlama ile yargılanıyor.

Mursi ayrıca, halkı ÅŸiddete teÅŸvik, cezaevinden firar etmek ve 30 Haziran'da Kahire'deki CumhurbaÅŸkanlığı Konutu önünde meydana gelen olaylarda 7 göstericinin öldürülmesi ile ilgili polise emir vermekle suçlanıyor. 

Darbe sonrası kurulan Mısır hükümeti Gazze ile iliÅŸkilerini en alt düzeye indirerek, Filistin hükümeti ve Hamas’ı kendi içiÅŸlerine karışmakla suçladı. Hükümet ardından Gazzelilerin dünya ile baÄŸlantısını saÄŸlayan Refah sınır kapısını da kapattı.

Darbeyle iktidara gelen Mısır hükümeti, Gazze'ye açılan ve içerisinden temel gıda maddeleri ve ilaç gibi temel ihtiyaçların karşılandığı tünelleri de bombalayarak kullanılamaz hale getirdi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.