Sosyal Medya

Coğrafyamız

Karar Mısır adalet sisteminin yetersizliğini gösterdi

Uluslararası Af Örgütü Mısır uzmanı Piachaud, idam cezası kararının Mısır'ın adalet sisteminin yetersizliğini ortaya çıkardığını söyledi.



Mısır'da darbe karşıtı 528 kiÅŸiye idam cezası verilmesi sivil toplum kuruluÅŸlarının ve akademik çevrelerin tepkisine neden oluyor.

Uluslararası Af Örgütü Mısır uzmanı Nicholas Piachaud, idam cezası kararının, Mısır'ın adalet sisteminin yetersizliÄŸini ve ayrımcı yapısını ortaya çıkardığını söyledi.

Piachaud, Mısır mahkemesinin verdiÄŸi idam cezası kararıyla ilgili AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

"Mısır'daki adaletsizliÄŸin boyutu sarsıcı" diyen Piachaud, "Bu, son yıllarda tek seferde gerçekleÅŸen en büyük idam cezası kararıdır. Sadece Mısır'da deÄŸil, dünyanın hiçbir yerinde böyle bir durum olmadı. Tek bir mahkeme, bir gün içinde çoÄŸu ülkenin ancak bir yılda vereceÄŸi birden çok idam cezası kararı verdi" diye konuÅŸtu.

"Karar bozulmalı"

Kararın bozulması çaÄŸrısında bulunduklarını belirten Nicholas Piachaud, davanın adaletsiz olduÄŸunu ifade etti. Savunma avukatlarının Af Örgütü'ne mahkemedeki "ciddi düzensizlikler"den bahsettiÄŸini kaydeden Piachaud, "Bu karar, Mısır'ın adalet sisteminin yetersizliÄŸini ve ayrımcı yapısını dünyanın gözleri önüne serdi" dedi.

Piachaud, ÅŸöyle konuÅŸtu: "Avukatlar, kilit belgelere eriÅŸim talepleri reddedilince hakimi protesto ettiler ve bir noktada hakim, silahlı muhafızlara savunma avukatlarının etrafını çevirmeleri emrini verdi. Bu, bir mahkemenin iÅŸleyiÅŸ ÅŸekli deÄŸildir. Bu dava, Mısır'daki adaletin ayrımcılığını tüm çıplaklığıyla ortaya koydu. Adli sistem, hükümeti eleÅŸtirenleri ve Mursi destekçilerini kınamak için oldukça hızlı davranıyor. Ancak insan haklarını ihlal eden güvenlik güçlerinin cezalandırılmamasına göz yummaya devam ediyor."

Uluslararası toplumun Mısır mahkemesi tarafından verilen kararı kınaması gerektiÄŸini vurgulayan Piachaud, "Sessiz bir yanıt sadece Mısırlı yetkilileri insan haklarını daha fazla ihlal etmeleri konusunda teÅŸvik edecektir. Sessiz bir yanıt, Mısırlı yetkililerin hukukun egemenliÄŸini çiÄŸnedikleri halde hükümetlerin sessiz kalacağı mesajını gönderecektir" ifadesini kullandı.

"Åžimdiye kadar uluslararası toplumun çoÄŸu Mısır konusunda sessiz kalarak lanetlendi" diyen Piachaud, uluslararası toplumun artık suistimallere daha fazla anlayış göstermeyecekleri konusunda ve Mısır'ın hakikat ve adalet konusundaki sözlerini tutması için açık bir mesaj göndermeleri gerektiÄŸinin altını çizdi.

"Hem sayısı hem hızı şaşırtıcı"

AA muhabirine deÄŸerlendirmelerde bulunan Londra King's College Üniversitesi Ä°slam AraÅŸtırmaları ve Müslüman Dünyası Bölümü ÖÄŸretim Görevlisi Dr. Carool Kersten ise 500'den fazla kiÅŸinin tek bir seferde idam cezasına çarptırılmasını "eÅŸi benzeri görülmemiÅŸ bir olay" olarak nitelendirdi.

Kersten, "Olay, sadece bu durumdan etkilenen bireylerin sayısının fazlalığı deÄŸil, olaÄŸanüstü kısa bir sürede hızlandırılmış bir karar verilmesidir. Dolayısıyla Uluslararası Af Örgütü gibi kuruluÅŸların kararı kınaması ÅŸaşırtıcı deÄŸil" dedi.

"Muhalefetin sesi kesilmek isteniyor"

Britanya Müslüman BirliÄŸi (MAB) de Mısır'da verilen kararı kınayarak, kararı "barbarca adaletsizlik" olarak tanımladı. 

MAB BaÅŸkanı Dr. Ömer El- Hamdun, konuya iliÅŸkin yaptığı yazılı açıklamada, Mısır mahkemesinin verdiÄŸi karardan son derece rahatsızlık duyduklarını belirterek, "Birden bire 500'den fazla kiÅŸinin bu kadar hızlı suçlu bulunması ve idam cezasına çarptırılması, Mısır'daki askeri yönetimin, ülkedeki muhalefetin sesini kesme konusundaki azmini gösteriyor" dedi.

Öte yandan Uluslararası Af Örgütü'nün New York'taki Åžefi Jose Luis Diaz, "Uluslararası Af Örgütü, hiçbir suç ya da eylemin idam cezası ile cezalandırılmaması gerektiÄŸine inanıyor" dedi.

Mısır hükümetinin darbe karşıtı 528 kiÅŸiye verilen idam cezalarını kaldırması gerektiÄŸini vurgulayan Diaz, "Tabii ki Mısır'daki mahkemelere kararın deÄŸiÅŸtirilmesi için baskı yapamayız. Ancak mahkemelere idam cezası vermeden ve yargı süreci ile adil yargılanma hakkına saygı duyarak karar almaları çaÄŸrılarımızı yineleyebiliriz" ifadesini kullandı.

Mısır'daki yasal dengesizliÄŸe ve dokunulmazlık kültürüne dikkati çeken Diaz, sözlerine ÅŸöyle devam etti:

"Uluslararası Af Örgütü, tüm ülkelere ve uluslararası kuruluÅŸlara Mısır'a insan haklarına saygı duyması için baskı yapmaları çaÄŸrısında bulunmaktadır. Af Örgütü, Mısır'daki geliÅŸmeleri takip etmeye ve diÄŸer ülkeleri Mısır'daki insan hakları ihlalleri konusunda bilgilendirmeye devam edecektir."

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.