Mısır’ın güneyindeki Minye vilayetinde görülen davada pazartesi günü 529 kiÅŸinin idama çarptırılmasına BM Ä°nsan Hakları Komisyonu'ndan tepki geldi. Komisyon'dan yapılan açıklamada "DuruÅŸmalardaki usulsüzlüklerle dolu davanın ardından 529 kiÅŸiye idam cezası verilmesi uluslararası hukuka aykırıdır" dedi.

BM Genel Sekreter Sözcü Yardımcısı Farhan Haq, Genel Sekreter Ban Ki-moon'un, BM Ä°nsan Hakları Yüksek KomiserliÄŸi'nin "Mısır’da uluslararası insan hakları hukukunun ihlal edildiÄŸini" bildiren açıklamasını desteklediÄŸini ifade eden Haq, Ban'ın bu konudan endiÅŸe duyduÄŸunu ve yakından izlemeye devam edeceÄŸini söyledi.

Genel Sekreter'in idam cezasına karşı olduÄŸunu hatırlatan Haq, "Genel Sekreter Ban, üye ülkelerden BM Genel Kurulu'nda idam cezalarının infazlarının ertelenmesi konusunda kabul edilen karara uymalarını istiyor" dedi.

Dava salı günü de sürdü. Temmuz'da ülkenin seçilmiÅŸ ilk CumhurbaÅŸkanı Muhammed Mursi'nin darbeyle devrilmesine tepki gösteren Müslüman KardeÅŸler üyeleri yargılanıyor. Toplam 1200 Ä°hvan üyesi güvenlik güçlerinin yüzlerce göstericiyi öldürdüÄŸü 14 AÄŸustos’taki gösterilerde iki polisi  öldürmekle suçlanıyor. Bugün yargılanan 682 kiÅŸi arasında Müslüman KardeÅŸler'in lideri Muhammed Bedii de var. Ancak Bedii güvenlik gerekçesiyle mahkeme salonuna getirilmedi.

Mısır mahkemesi 24 Mart Pazartesi günü sadece iki duruÅŸma sonrası ülke tarihinin en kalabalık toplu idam cezası kararına imza atarken, bu karar insan hakları kuruluÅŸlarından büyük tepki çekti. Mısır’da seçilmiÅŸ ilk cumhurbaÅŸkanı Mursi’nin General Abdüllfettah Sisi tarafından görevden uzaklaÅŸtırılmasını ‘darbe’ olarak tanımlamayan Avrupa BirliÄŸi ve ABD de kararı eleÅŸtirdi.
Hukuk uzmanları da karar karşısında ÅŸoke olduklarını ifade ederken, mahkemenin uluslararası prosedürleri izlemediÄŸini vurguladılar.

'Mahkeme kararı felaket'

Ancak Mısır’daki askeri güdümlü yönetim, mahkemeyi savunup, kararın ‘dikkatli bir çalışma sonrası verildiÄŸini’ iddia edip, hükümlülerin temyize gidebileceÄŸini açıkladı.
Ölüm cezasına çarptırılan 529 kiÅŸiden sadece 153’ü tutuklu. Gıyabında yargılanan 376 kiÅŸinin teslim olmaları halinde yeniden yargılanma hakları bulunuyor.
Pazartesi günü 17 tutuklu da beraat etti. Mısırlı hukuk uzmanı ve Ä°nsan Hakları Ä°çin Arap Ağı kurumunun baÅŸkanı Gemal Eid, davanın temyize taşınması halinde cezaların indirilebileceÄŸini anlatırken, “Mahkeme kararı bir felaket. Mısır yıllarca bu gülünç skandalın etkisinde kalacak” öngörüsünde bulundu.

'Mahkeme avukatlara kızıp idam verdi'
Savunmaya danışmanlık eden Muhammed Tousson ise avukatın 22 Mart Cumartesi günü davadan çekilmesinin ardından hakimin buna kızıp ‘alelacele karar verdiÄŸi’ görüÅŸünde. Tousson, konuyla ilgili “Çok öfkelendi ve davayı hemen cezayla sonuçlandırdı. Bu savunma makamının haklarına karşı büyük bir ihlâldir” açıklamasını yaptı.
Mısır dışiÅŸleri, savunma makamının darbe yönetiminin etkisi altında olmadığını savunsa da, Uluslararası Af Örgütü, “Son yıllarda gördüÄŸümüz, bir kerede verilmiÅŸ en geniÅŸ kapsamlı ölüm cezası. Sadece Mısır’da deÄŸil tüm dünya çapında” dedi.

37 sivili öldüren polise 10 yıl, göstericilere idam'

Orta DoÄŸu Politikası Ä°çin Tahrir Enstitüsü adlı kuruluÅŸ ise mahkemeyi eleÅŸtirirken, savunma avukatlarına dava dosyalarının gösterilmediÄŸini, hatta avukatlara duruÅŸmalarda savunma yapma izni bile verilmediÄŸini anımsattı. Enstitü, 37 sivili öldüren polise sadece 10 yıl hapis verildiÄŸini, yüzlerce sivili protestolarda öldüren güvenlik görevlilerinden sadece birkaçının açığa alındığını aktarırken, bu durumun ‘ciddi bir çeliÅŸki doÄŸurduÄŸunu’ vurguladı.