Sosyal Medya

YaÅŸam

Türkiye Suriye uçağını düşürdü

Genelkurmay Başkanlığı, ikazlara rağmen Türk hava sahasını ihlal eden bir Suriye savaş uçağının F-16'lar tarafından vurulduğunu ve Suriye tarafındaki Keseb kasabasına düştüğünü açıkladı.



Genelkurmay BaÅŸkanlığı'nın internet sitesinden yapılan açıklamada pazar günü öÄŸle saatlerinde Suriye'ye ait iki savaÅŸ uçağının Türk sınırına yakın mesafeden uçtuÄŸu belirtildi. Açıklamaya göre ikazlara raÄŸmen Türk hava sahasını ihlal eden bir Suriye uçağı Türk F-16'ları tarafından vuruldu. Genelkurmay BaÅŸkanlığı'nın açıklamasında ÅŸu ifadelere yer verildi:

"Suriye’ye ait iki adet MIG-23 uçağının, Suriye hava sahasında kuzeye doÄŸru uçuÅŸu, 23 Mart 2014 saat 13.01’den itibaren Diyarbakır’daki BirleÅŸtirilmiÅŸ Kontrol Ä°hbar Merkezi (BÄ°KÄ°M) tarafından 80 deniz mili mesafeden izlenmeye baÅŸlanmış ve Suriye uçakları Türk hududuna on deniz mili mesafeden itibaren Türk hava sahasına yaklaÅŸtığına iliÅŸkin dört kez ikaz edilmiÅŸtir.

Yapılan ikazlar üzerine, Suriye uçaklarından birisi hava sahamıza girmeden bölgeden uzaklaÅŸmış; ancak ikinci Suriye uçağı, uyarılara raÄŸmen saat 13.13 sularında Hatay/Yayladağı’na baÄŸlı Çamlı Tepe Hudut Karakolu bölgesinde Türk hava sahasına girerek yaklaşık bir kilometre kadar hava sahamızı ihlal etmiÅŸ, daha sonra batıya doÄŸru yönelerek 1,5 kilometre kadar hava sahamızda uçmaya devam etmiÅŸtir.

Bu esnada bölgede hava devriye görevinde (havada hazır) bulunan iki adet F-16 uçağımızdan birisi, angajman kuralları gereÄŸince saat 13.14’de Suriye uçağına füze atmış ve isabet alan Suriye uçağı hududun 1200 metre güneyinde ve Suriye topraklarında yer alan Kesep bölgesine düÅŸmüÅŸtür. Uçağın Kesep bölgesine düÅŸüÅŸü, bölgede bulunan hudut birliklerimiz tarafından gözlemlenmiÅŸtir.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur"

ErdoÄŸan duyurdu

Türk hava sahasını ihlal eden Suriye uçağının vurulduÄŸunu ilk olarak Kocaeli'nde düzenlediÄŸi seçim mitinginde BaÅŸbakan Recep Tayyip ErdoÄŸan duyurdu.

ErdoÄŸan, mitingde yaptığı açıklamada "Bizim sınırlarımızı, hava sahamızı ihlal ettiler. F-16'larımız kalktı ve bu uçağı vurdu. EÄŸer sen benim hava sahamı ihlal edecek olursan, bundan sonra bizim tokadımız ağır olacak. Onun için ben baÅŸta Genelkurmay BaÅŸkanım olmak üzere, silahlı kuvvetlerimizi, o ÅŸerefli pilotlarımızı huzurlarınızda tebrik ediyorum, Hava Kuvvetlerimizi tebrik ediyorum. Mesele bu" ifadelerini kullandı.

'Hırsızdan kahraman olmaz'

CHP Genel BaÅŸkanı Kemal KılıçdaroÄŸlu, Suriye uçağının düÅŸürülmesiyle ilgili  "Angajman kuralları ihlal edildiÄŸi için ordu gereÄŸini yapmıştır" dedi, ancak bunun miting meydanlarında dillendirilmesinin doÄŸru olmadığını söyledi.

Ä°stanbul'da gazetecilerin sorularını yanıtlayan KılıçdaroÄŸlu, "Ordunun yaptığı bu çalışma dolayısıyla ErdoÄŸan kendine bir pay çıkartmak istiyorsa buda doÄŸru deÄŸildir. Söyledim daha önce de Hırsızdan kahraman olmaz herkesin bunu bilmesi gerekir" diye konuÅŸtu.

Dışişleri: Kabul edilemez

DışiÅŸleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, Suriye rejiminin Türkiye'ye yönelik açık ve kabul edilemez saldırıları sonrasında, 26 Haziran 2012'de Suriye’ye yönelik angajman kurallarında deÄŸiÅŸiklik yapıldığı hatırlatıldı.  

Açıklamada "Suriye rejimine ait iki savaÅŸ uçağının sınırımıza yaklaÅŸması üzerine, askeri makamlarımızca gereken ikazlar yapılmış, bu uçaklardan biri ikazımız üzerine geri dönmüÅŸken diÄŸeri uyarılarımızı dikkate almayarak hava sahamızı ihlal etmiÅŸtir. Bunun üzerine, hava kuvvetlerimiz tarafından uluslararası hukuktan kaynaklanan haklarımız ve titizlikle uygulanacağı ilan edilmiÅŸ olan angajman kurallarımız çerçevesinde söz konusu uçaÄŸa müdahalede bulunulmuÅŸtur" denildi.

DışiÅŸleri Bakanlığı, konuyla ilgili BM Genel Sekreterine, BM Güvenlik Konseyine, NATO Genel Sekreterine ve NATO ‎Konseyine bilgilendirme yapıldığını belirtti.

Gül de tebrik etti

CumhurbaÅŸkanı Abdullah Gül, Türk Silahlı Kuvvetlerinin sınırı ihlal eden Suriye uçağını düÅŸürmesine iliÅŸkin Genelkurmay BaÅŸkanı Orgeneral Necdet Özel'i arayarak tebrik etti.

Gül, görüÅŸmede Türkiye'nin sınırlarını koruma konusundaki azim ve kararlılığının gösterildiÄŸini vurguladı.

Genelkurmay BaÅŸkanı Orgeneral Özel de, görüÅŸmede "Görevimizi yaptık" ifadesini kullandı.

'Türkiye'yi kimse test etmesin'

Milli Savunma Bakanı Ä°smet Yılmaz da Türk hava sahasını ihlal eden, Suriye'ye ait bir savaÅŸ uçağının düÅŸürülmesine iliÅŸkin, "Türkiye'nin kararlılığının hiç kimse tarafından test edilmemesi gerekir. Türkiye, vatan topraklarını ve vatan sahasını korumaya muktedirdir. Bugünkü olay da bunu göstermiÅŸtir" dedi.

TBMM BaÅŸkanı Cemil Çiçek ise, Suriye uçağının düÅŸürülmesine iliÅŸkin, "Türkiye'nin egemenlik haklarının ihlali söz konusu olduÄŸunda uluslararası hukuk kendisine ne hak tanıyorsa bunun gereÄŸini yapma gayreti ve çabası içerisinde olmuÅŸtur. Olayın deÄŸerlendirmesinin böyle olması gerekmektedir"dedi.

Çiçek konuyla ilgili Genelkurmay BaÅŸkanı Orgeneral Özel'den bilgi aldığını da açıkladı.

Suriye, Türk hükümetini suçladı

Suriye DışiÅŸleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada ise, Türk uçaklarının Keseb bölgesinde operasyon yapan Suriye uçağını düÅŸürdüÄŸü belirtilirken, olayın ‘eÅŸi görülmemiÅŸ ve hukuksuz bir saldırı” olduÄŸu belirtildi.

Suriye'nin resmi haber ajansı SANA'da yer alan açıklamada, "Son olay Suriye'de krizin baÅŸlangıcından bu yana yaÅŸanan geliÅŸmelerde Türkiye'nin rolünü ortaya koyuyor" ifadeleri kullanıldı.

Bölgede çatışmaların bir süredir devam ettiÄŸi belirtilen açıklamada ÅŸöyle denildi: 

"Türk hükümeti saldırganlığa son vermeli. Ankara, Türk ordusunu maceraya sürüklememeli. Teröristlerin Suriye topraklarına girmesi için Türk topraklarından tank desteÄŸi verildi. Türkiye'den yapılan düÅŸmanlık ve terör desteÄŸi kesilmeli."

Açıklamada ayrıca uçağın vurulmasının ardından pilotun paraÅŸütle atlayarak kurtulduÄŸu belirtildi.

Suriyeli muhalifler, Türkiye'nin Hatay'a baÄŸlı YayladaÄŸ Sınır Kapısı'nın karşısındaki Keseb kasabasının tamamında kontrolü saÄŸlamıştı.

Bölgede rejime karşı El Kaide'nin Suriye kolu Nusra Cephesi ve Ä°slam Cephesi'nin de savaÅŸtığı biliniyor.

ÇoÄŸunluÄŸu Türkmen tugaylarından oluÅŸan Hür Suriye Ordusu (HSO) birlikleri, Pazar sabah 05.00’a kadar süren çatışmalar sonucunda kasaba merkezini rejim kuvvetlerinin elinden almıştı.

Sınır bölgesinde bir süredir rejim ve muhalif birlikler arasında ÅŸiddetli çatışmalar yaÅŸanıyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.