Sosyal Medya

Dünya

Kırımoğlu: Ukrayna geç kaldı

Kırım Tatar Milli Meclisi Eski Başkanı Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Ukrayna Parlamentosu’nun Kırım Tatarları’nı Kırım’ın yerli halkı olarak kabul eden yasa tasarısını onaylamasını olumlu, fakat çok geç kalmış bir adım olarak değerlendirdi.



KırımoÄŸlu Kiev’de düzenlediÄŸi basın toplantısında, bu yönde bir karar daha önceden alınmış olsaydı, Kırım’a Rus Karadeniz filosunun yerleÅŸememiÅŸ olacağını söyledi. Zira KırımoÄŸlu'na göre, bu durumda bir bölgenin yerlisi olarak tanınan halkın bu konuda söz hakkı olacaktı. 

Toplantıda Al Jazeera’nin sorularını yanıtlayan KırımoÄŸlu, Rusya’nın Kırım’da yaÅŸayanların itiraz etmemeleri halinde kendiliÄŸinden Rus vatandaşı olacakları yönündeki kararı hakkında ÅŸunları söyledi:

"Biz Kırım Tatarlarından Rus pasaportu alacak olanlara Ukrayna pasaportunu da korumaları çaÄŸrısında bulunuyoruz. Kırım Tatarlarına, 'Rus vatandaÅŸlığına asla geçmeyin'  diyemeyiz. Rusya’da emekli maaşı, Ukrayna’dakinin iki katı. Bu ÅŸartlarda maddi açıdan zor durumda olan Kırım Tatarlarından Rus vatandaÅŸlığına geçmek isteyenler olabilir. Fakat bu kiÅŸilerin Ukrayna vatandaÅŸlığını da koruması gerek."

Rusya’nın Kırım Tatarlarına Kırım’ın özerk yönetimine katılma teklifi konusundaysa KırımoÄŸlu, bu durumun Tatarları zor bir ikilemle karşı karşıya bıraktığını belirterek ÅŸöyle konuÅŸtu:

“EÄŸer Kırım Tatar Meclisi üyeleri, Rusların teklifini kabul ederse, o zaman iÅŸgalci yönetimle birlikte hareket ediyormuÅŸ gibi görünecek. Fakat bu yönetimin tamamen dışında kalırlarsa o zaman da Ruslar Ukrayna eski CumhurbaÅŸkanı Viktor Yanukoviç’in bize uyguladığı yöntemi uygulayarak Tatarlar arasında Meclis’e muhalif olan marjinal grupları muhatap alarak onları söz sahibi yapacak ve Kırım Tatarlarının bu sürece etki etme ÅŸansı tamamen ortadan kalkacak. Çünkü Ruslar Kırım’daki iÅŸgale meÅŸruiyet verebilmek için Kırım Tatarlarından birilerini kendi yanlarında gösterme çabasında. Bu nedenle bir ikilemle karşı karşıyayız.”

Türkiye’nin tutumu konusundaysa KırımoÄŸlu, Türkiye’nin yaptığı açıklamalarla Kırım Tatarlarını ve Ukrayna’nın toprak bütünlüÄŸünü desteklediÄŸini belirtti. Ancak diÄŸer taraftan Türkiye’nin Ukrayna’ya ve Kırım Tatarlarına vereceÄŸi desteÄŸin önümüzdeki günlerde netlik kazanacağını kaydetti.

KırımoÄŸlu Türkiye’nin somut askeri destek verebilmesi için NATO’dan onay alması gerektiÄŸini, öte yandan enerjide Rusya’ya bağımlı olduÄŸu için Moskova ile iliÅŸkileri tamamen kesemeyeceÄŸini dile getirdi. Bunların da Türkiye'nin hareket alanını kısıtlayan hususlar olduÄŸunu ifade etti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.