Sosyal Medya

Dünya

Putin'den Kırım imzası

Kırım’ın Rusya’ya bağlanmasını öngören anlaşmanın Rusya Parlamentosu'nda onaylanmasının ardından, son imza da Devlet Başkanı Putin tarafından atıldı.



16 Mart’taki referandumun ardından Ukrayna’dan ayrılma kararı alan Kırım’ı Rusya toprağı yapacak anlaÅŸmada sona gelindi.

Rusya Devlet BaÅŸkanı Vladimir Putin, Rusya Parlamentosu'nun alt ve üst kanatlarının onayından geçerek masasına gelen, "Kırım ve Sivastopol'ün Rusya'ya baÄŸlanmasını ve yeni federal bölgeler oluÅŸturulmasını" öngören yasaya imza attı.  

Putin imzaladığı anlaÅŸmayla, "Kırım Federal Yönetim Bölgesi"nin kurulmasını emretti. Bu bölgeye kendi temsilcisi olarak Oleg Belaventsev atandı.

YürürlüÄŸe giren yasa ile, Rusya Anayasası'nın 65'inci maddesinde deÄŸiÅŸikliÄŸe gidildi ve 83 olan bölge sayısı 85'e çıkartıldı. Buna göre, bir geçiÅŸ süresinin ardından Kırım, 1 Ocak 2015’te tamamen Rusya’ya baÄŸlanacak. Bu süreçte de genel ve yerel yönetim organları ÅŸekillendirilecek. Ekonomik, sosyal, askeri ve kanuni yapılanmalar tamamlanacak.

Ayrıca, Kırım'ın resmi dili olarak "Rusça, Ukraynaca ve Kırım-Tatarcası" belirlendi. Kırım ve Sivastopol'ün Ukrayna ile olan sınırları, devlet sınırı kabul edilirken bu bölgede sürekli yaÅŸayanlar da Rusya vatandaşı sayıldı.

Parlamento onaylamıştı

Söz konusu anlaÅŸma referandumun hemen ardından Putin ve Kırım'daki Rusya yanlısı liderler tarafından hazırlamıştı. 

Rusya Anayasa Mahkemesi'nin onayını alan anlaÅŸma Rusya Parlamentosu'nun alt meclisi Duma'ya gönderildi. 446 milletvekilinin oylamaya katıldığı alt mecliste sadece bir milletvekili ret oyu verdi. AnlaÅŸma, Duma'dan bir gün sonra 21 Mart Cuma sabahı meclisin üst kanadı Federasyon Konseyi'nde onaylandı.

Putin, anlaÅŸmayı yasalaÅŸtıran son imzayı Kremlin Sarayı'nda düzenlenen törenle attı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.