Zimnako Muhammed, ÅŸimdilerde 26 yaşında bir delikanlı, 26 yıl önceki kimyasal saldırıdan kurtulmuÅŸ bir Halepçeli. Ona göre iki kez doÄŸmuÅŸ, iki kez ailesini kaybetmiÅŸ. Baas rejiminin kimyasal bombalarla doÄŸduÄŸu toprakları vurduÄŸu 1988 yılında daha 3 aylık bir bebekti. Kimyasal bombalar Halepçe'yi yakarken Muhammed'in dördü kız beÅŸ kardeÅŸi ve babası hayatını kaybetti. Geriye Zimnako Muhammed ve annesi Fatima kaldı. Ama birbirlerinden ayrı düÅŸtüler.
İran hayatı başlıyor
3 aylık Zimnako, Ä°ran askerleri tarafından bulunup Ä°ran’a götürüldü. Sahipsiz kalınca Ä°ranlı bir kadına evlatlık verildi. Kadın O'na Ali adını verdi. Artık yeni bir kimliÄŸi ve ailesi vardı. Ä°ranlı annesi psikologların tavsiyesi üzerine Zimnako’ya gerçek yaÅŸamını anlatmaya karar verdi. 8 yaşına gelince Halepçe katliamını bütün detaylarıyla öÄŸrendi. Artık baÅŸka bir ailesi ve baÅŸka bir yaÅŸamı olduÄŸunu biliyordu. O günler için "ArkadaÅŸlarımla oynarken onlar gibi olmadığıım hisediyordum, onların babası vardı, benim yoktu. Onlar gibi olmadığımı hisediyordum. Yalnız kalıyordum ve aÄŸlıyordum" dedi.
Zimnako, 16 yaşına geldiÄŸinde Ä°ranlı annesi de öldü. O dönemi 'hayatımın en kötü günleri" diye tanımlayan Muhammed, "tamamen yalnız kaldım, çünkü benim derdimi çeken tek insandı. Ondan sonra 5 yıl tamamen yalnız yaÅŸadım. Ä°ran vatandaşı olmadığım için birçok sorunla karşılaşıyordum. VatandaÅŸların yaptıklarını yapamıyordum, mesela bir takımda futbol bile oynayamıyordum" diye konuÅŸtu.
22 yıl sonra gelen mutluluk ve hüzün
Ä°kinci annesini kaybeden Zimnako Muhammed, gerçek ailesinin izlerini bulmaya karar verdi. Tahran-Erbil arasında gidip gelen Muhammed, sonunda bir ipucu buldu. Kürt hükümetinin kayıtlarında Halepçe katliamında çocukları kaybolan 70 aile vardı. Bunlardan 5'nin özellikleri Muhammed’e uyuyordu. Kürt hükümetine baÅŸvurdu, DNA testi yaptırdı. Sonuç; Zimnako Muhammed oÄŸlunu arayan Fatima Muhammed Kadir’in oÄŸluydu ve annesi yaşıyordu.
22 yıl sonra annesini bulmanın sevincini yaÅŸayan Muhammed’in sevinci uzun sürmedi. Çünkü kardeÅŸleri ve babası ölmüÅŸtü ve o bunu bilmiyordu. Bu gerçeÄŸi öÄŸrendiÄŸinde üzüldüÄŸünü ifade eden Muhammed, "Duygularımı anlatmam çok zor. Uzun süre yalnız kaldım, bir süre yapayalnız kaldım ve yıllar sonra gerçek annemi buldum. Bu duyguyu sadece ben anlarım ve kelimelerle anlatamam. Çok mutlu oldum gerçek annemi bulunca, ancak kardeÅŸlerimi ve babamı kaybettiÄŸimi duyunca üzüldüm. Sevinç ve üzüntüyü bir arada yaÅŸadım" dedi.
Üç aylıkken hayatı deÄŸiÅŸen Muhammed annesini bulduÄŸu günün yeni doÄŸum günü olduÄŸunu söylüyor, "Sürekli Allah’a soruyordum, niye iki ailemi de kaybettim. 3 aylıkken asıl ailem gitti, 16 yaşındayken Ä°ranlı annem öldü. Annemi bulduÄŸum gün yeni doÄŸum günümdü" diyor. Muhammed annesine kavuÅŸtuktan sonra evlendi ve yeni bir hayat kurdu.
Kendi mezarında
Halepçe katliamında ölenler toplu olarak gömüldü. Sadece ÅŸehir mezarlığında üç ayrı yerde 2 bine yakın kiÅŸi toplu mezara gömüldü. Ama ölüler için temsili mezarlar yapılarak, mezar taÅŸlarına isimleri yazıldı. Muhammed mezarlıkta babasının ve kardeÅŸlerinin temsili mezarlarını ararken kendi mezarını buldu. Yetkililer öldüÄŸünü düÅŸünerek bir mezar taşına adını yazmıştı. Ancak yaÅŸadığı ortaya çıkınca ismi hem mezardan hem de Halepçe anıtındaki 'Åžehitler listesi'nden silindi. Zimnako, yıllar sonra annesiyle birlikte eski adına da kavuÅŸtu. Muhammed artık yaÅŸlı ve hasta olan annesini bir an olsun yalnız bırakmıyor.
Zimnako Muhammed Suriye'de kimyasal silah kullanıldığını duyduÄŸunda kendi yaÅŸadıklarını hatırladığını beliterek, "Kimyasal silah kullanıldığı zaman çok kötü oldum. Kimyasal silahların sonuçlarını insanlara göstermek için herkese kendi hikayemi anlatıyorum." diye konuÅŸtu.
Henüz yorum yapılmamış.