Sosyal Medya

YaÅŸam

HÜDA-PAR'dan gövde gösterisi

Hür Dava Partisi (HÜDA-PAR) en büyük mitingini Diyarbakır'da düzenledi. Kadınların çoğunlukta olduğu miting partinin tabanı için önemli bir göstergeydi.



Diyarbakır Ä°stasyon Meydanı’nda düzenlenen ‘Peygamber’e Saygı’ mitinglerinde geçmiÅŸte meydana yüz bine varan kalabalıkları toplayabilmiÅŸ Mustazaflar Cemiyeti’nin bir anlamda devamı ya da siyasi uzantısı olan HÜDA-PAR’ın organizasyonu eski ÅŸaÅŸaalı günlerinden uzaktı.

Yerel seçimlere az bir süre kala yapılan miting belki de bu nedenle salt yerel seçim orijinli deÄŸil, geçmiÅŸteki kalabalıklara selam yollayan bir paket halinde sunulmuÅŸtu: “Halepçe Katliamı’nın 26. yıldönümü münasebetiyle ‘Åžeyh Sait Kıyamından Roboski’ye Mazlum Müslüman Kürtler Mitingi.”

Miting duyurusunda ‘HÜDA-PAR’ logosu küçük kalmıştı. Halepçe, Åžeyh Sait ve Roboski olgularına karşın meydan geçmiÅŸteki kalabalık ile kıyaslandığında, artık siyasi bir parti olan HÜDA-PAR’ın tabanına iÅŸaret ediyordu.

Emniyet verisi 12-15 bin

Miting duyurusu için yaptığı toplantıda konuÅŸan HÜDA-PAR Ä°l BaÅŸkanı Åžeyhmus Tanrıkulu, seçim arifesinden dolayı hem seçim mitingini hem de Halepçe katliamının yıldönümü münasebetiyle anma programını beraber icra edeceklerini söylemiÅŸti. Meydandaki kalabalığın profili dikkate alındığında ise toplananların diÄŸer olguları es geçip, salt HÜDA-PAR mitingi için geldiklerini söylemek mümkün. Yine de pek çok siyasi partiyi kıskandıracak bir kitlenin Ä°stasyon Meydanı’nda toplandığını söylemek gerekir. Emniyet verilerine göre meydanda toplananların sayısı 12-15 bin arasındaydı.

Çevre il ve ilçelerden gelenlerin olmasına karşın miting alanını dolduranlar çoÄŸunlukla yerli halktan oluÅŸmuÅŸtu. Kadınlar çoÄŸunluktaydı ve kadınların büyük bölümü çarÅŸaf ve peçe giyinmiÅŸlerdi.

KonuÅŸmaktan kaçınsalar da ‘Neden HÜDA-PAR?’ sorusuna ‘Zulme dur demek için, adil ve ÅŸeffaf bir yönetim için’ yanıtları geldi genellikle. Ancak yerel yönetimler ile ilgili bir iddiadan çok HÜDA-PAR’ın ‘Ben de varım’ demesinin yansıması meydanda da okunabiliyordu.

Paralel yapı ve BDP saldırısı

Partilerinin tabanının bulunmadığına dair suçlamalara cevap vererek konuÅŸmasına baÅŸlayan HÜDA-PAR Genel BaÅŸkanı Zekeriya YapıcıoÄŸlu meydandaki kitleyi iÅŸaret ederek 30 Mart akÅŸamı pek çok kiÅŸinin yüzlerinin kızaracağını ve tabanlarını göreceklerini söyledi. Partilerine yönelik saldırıların arttığını da belirten YapıcıoÄŸlu bu saldırıların, adını vermeden 'okyanus ötesi' olarak tarif ettiÄŸi Gülen Cemaati ve BDP’den kaynaklandığını ileri sürdü:

“Okyanus ötesinin yerli iÅŸbirlikçilerinden saldırılar geliyor. Madem HÜDA-PAR tabanı yok, niye saldırıyorsunuz? Kimi HÜDA-PAR’ın oyları bölmek için AK Parti’nin oyunu olduÄŸunu söylüyor. AK Parti ise bizler için yeÅŸile boyanmış Kürtçüler, diyor. MOSSAD kurmuÅŸ, diyorlar. Biz daha Ä°srail’i devlet olarak kabul etmezken MOSSAD niye kursun HÜDA-PAR’ı. Kürtlerin oyu BDP’nin tekelinde mi? Dindarların oyu AK Parti’nin tekelinde mi. Bütün BDP’liler ve AK Partililer lütfen kendilerine oy versinler. Biz halkın oylarına talibiz. Allah'ın izniyle 30 Mart akÅŸamı yüzleri kızaracak, görecekler tabanımız var mı, yok mu?”

zekeriya yapicioglu
HÜDA-PAR Genel BaÅŸkanı Zekeriya YapıcıoÄŸlu Diyarbakır mitinginde konuÅŸtu.[Al Jazeera]


Onlara miting yaptırmayız

Kendilerine yönelik saldırılara karşı huzurun bozulmaması için yanıt vermediklerini belirten YapıcıoÄŸlu konuÅŸmasını ÅŸöyle sürdürdü.

“Şırnak’ta 12-13 yaÅŸlarındaki çocuklar otobüslerimizin camlarını kırdılar. Bizleri taÅŸlatıyorlar. Bölgede 10-15 parti teÅŸkilatı var. Bizden rahatsızlar. Bugün Diyarbakır Fiskaya’da Silvan’dan mitingimize katılmak için gelen kardeÅŸlerimizin araçlarına pompalı tüfekle ateÅŸ ettiler. Van’daki mitingimizde bacılarımıza el kaldırdılar, tekme attılar. Bu hareketi yaptıranlara sesleniyorum. Aklınızı başınıza alın, bizi korkutacağınızı, diz çöktüreceÄŸinizi zannediyorsanız asla göremeyeceksiniz. Haddinizi aşıyorsunuz artık. Memleketin huzurunu kaçırmaktan vazgeçin. Sizden korktuÄŸumuz için cevap vermiyoruz sanmayın. Sizlere miting yaptırmayabiliriz, sokaÄŸa dahi çıkarmayabiliriz. Ama huzur bozulmasın diye bu tür iÅŸlere yönelmiyoruz. Ä°nsanları sömürtmeyeceÄŸiz. Biz ÅŸu bu partinin alternatifi deÄŸiliz. Sistemin alternatifiyiz. Siz trenin makinistini deÄŸiÅŸtirmek istiyorsunuz, biz makas deÄŸiÅŸtirmek istiyoruz.”

“Putları kırmak için geliyoruz”

Sözleri sık sık tekbirlerle kesilen Zekeriya YapıcıoÄŸlu mücadelelerini Hz. Ä°brahim’in putları kırma mücadelesine benzeterek Amerika ve Ä°srail’in mazlumları katlederek ilahlık davası güttüklerini söyledi. Kendilerinin ise onlara Ä°stasyon Meydanı’ndan cevaben ‘La ilahe illallah’ (Allah’tan baÅŸka ilah yoktur) dediklerini ifade etti.

HÜDA-PAR’ın Diyarbakır BüyükÅŸehir Belediyesi baÅŸkan adayı Hüseyin Yılmaz ise DaÄŸkapı Meydanı’na Åžeyh Said Meydanı adı vereceklerini, birlik ve beraberliklerini de Ä°slam ve Kur’an çevresinde saÄŸlayacaklarını söyledi.

huda-par-miting
HÜDA-PAR tabanı 30 Mart'ta netleÅŸecek. [Al Jazeera]


Miting alanına asılan pankartlarda ve konuÅŸmalarda sıklıkla zikredilen ‘Referansımız Ä°slam’dır’ sözleri HÜDA-PAR’ın önem verdiÄŸi ve üzerinde durduÄŸu bir söylem. Ancak bölgede siyasi rekabette referans olarak ‘Ä°slam’ın benimsenmesi konusunda yalnız deÄŸiller. Pek çok parti, mitinglerinde veya çalışmaları sırasında bu olguyu özellikle belirtiyor. Muhafazakar tabanı oldukça kuvvetli olan bölgede 30 Mart günü bunun da sınanacağı tarih olacak bir anlamda.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.