Sosyal Medya

Dünya

11 bin Müslüman bir mahalleye sıkıştı

BM yardım örgütleri, Orta Afrika Cumhuriyeti'nin Boda kentine geldi. Boda'da 11 bin Müslüman'ın bir mahalledeki caminin etrafına sıkışıp kaldığı belirlendi.



BM yardım örgütleri, Orta Afrika Cumhuriyeti'nin Boda kentine geldi.

BM Mülteciler Yüksek KomiserliÄŸi (UNHCR), BM Ä°nsani Ä°ÅŸler Koordinasyon Ofisi (OCHA), BM Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) ve Uluslararası Göç Örgütü'nün (OIM) temsilcilerinden oluÅŸan heyetin kentteki durumu deÄŸerlendireceÄŸi belirtildi.

AA muhabiri, kenti ziyaret eden heyete eÅŸlik ederek, buradaki durumu gözlemledi. Kentten ve çevresindeki kasabalardan yaklaşık 11 bin Müslümanın, Hıristiyan Anti-balaka grubunun tehditleri nedeniyle Boda'daki bir mahallede bulunan merkez caminin çevresinde sıkışıp kaldığı ifade ediliyor.

Kentin diÄŸer bölümünde, kilise çevresinde ise mahallelerinden kaçan Hıristiyanların, evlerine dönebilmek için uygun koÅŸulların saÄŸlanmasını beklediÄŸi kaydediliyor.

Müslüman ve Hıristiyan halkın gıda ve saÄŸlık hizmetlerinden yoksun yaÅŸadığı kentin merkezinde tamamen tahrip edilmiÅŸ binalar ve ateÅŸe verilmiÅŸ pazar yeri, ÅŸiddetin boyutunu gözler önüne seriyor.

Åžubattan bu yana Boda'da konuÅŸlanan, bu hafta sayıları 80'den 120'ye çıkan Fransız askerlerinin, Hıristiyan ve Müslümanlar arasında tampon görevi yaptığı ve Müslümanları Anti-balakaların saldırılarından koruduÄŸu belirtiliyor. 

Bölgedeki Fransız askerlerin komutanı AA muhabirine yaptığı açıklamada, askerlerin kentte Müslümanların güvenliÄŸini saÄŸladığını vurgularken, Boda sakinlerinden Ä°sa, Fransa'nın düzenlediÄŸi Sangaris operasyonundan bu yana Müslümanlar için sokaÄŸa çıkıp dolaÅŸmanın ve hatta sabah namazına gitmenin daha az tehlikeli hale geldiÄŸini ifade etti.

Ä°sa, Boda'daki Müslümanların yarısının kenti terk etmek istediÄŸini ancak konvoyun çok engebeli bir yol izlemesi gerektiÄŸini söyledi.

OCHA yetkilisi Peter Niussi de tahliyenin sorun teÅŸkil ettiÄŸini ve ancak son çare olarak buna baÅŸvurulması gerektiÄŸini vurguladı. Niussi, önceliÄŸin kiÅŸilerin güvenliÄŸinin saÄŸlanması olduÄŸuna dikkati çekerek, ''Ä°steÄŸimiz, toplumlar arasında uzlaÅŸmaya varılması'' dedi.

"Adaletin başlangıcı"

Öte yandan Orta Afrika Cumhuriyeti sivil toplum çalışma grubunun baÅŸkanı Gervais Lakosso, AA'ya açıklamasında, grubun araÅŸtırmadan memnun olduÄŸunu, bunun adaletin baÅŸlangıcı anlamına geldiÄŸini belirtti.

Lakosso, ihlallerin çok önce araÅŸtırılması gerektiÄŸine dikkati çekerek, ''Yine de hiç araÅŸtırılmamasından iyi'' ifadesini kullandı.

Sorumluların cezalandırılmasını istediklerini ifade eden Lakosso, suçluların yakalanması ve Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne teslim edilmesi gerektiÄŸini vurguladı.

BM yetkilileri ise konuya iliÅŸkin henüz basına açılama yapmadı.

3 gün önce Bangui'ye gelen komisyon, 15 gün boyunca ülkenin diÄŸer bölgelerindeki ihlalleri araÅŸtıracak.

ÖÄŸrenciler Çad askerlerinin gitmesini istiyor

DiÄŸer taraftan baÅŸkent Bangui'de üniversite öÄŸrencileri, dün kampüste ateÅŸ açtığı iddia edilen Afrika ülkeleri önderliÄŸindeki barış gücünde (MISCA) görev yapan Çad askerlerinin ülkeyi terk etmesi için gösteri düzenleyeceklerini açıkladı.

Orta Afrika Cumhuriyeti Üniversite ÖÄŸrencileri BirliÄŸi'nin (ANECA) BaÅŸkanı Raoul Rene Zanga, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ''Çadlıların bizi yok etmek mi, korumak için mi geldiÄŸi belli deÄŸil. Bu tutumları sona ermeli, aksi halde Çad askerlerinin ülkeyi terk etmesini istiyoruz. Yoksa iÅŸ bize düÅŸecek'' dedi.

Zanga, baÅŸbakanın 2 aylık bursun ödeneceÄŸine iliÅŸkin açıklamasından sonra öÄŸrencilerin okula geldiÄŸini ancak ödeme yapılmadığını da belirtti.

Teknik sorun nedeniyle ödemelerin 48 saat içinde yapılabileceÄŸinin açıklanmasından sonra öÄŸrencilerin gösteri yaptığını söyleyen Zanga, Çad askerlerini sorunun çözümü için toplantı yapıldığı sırada ateÅŸ açmakla suçladı.

Zanga, Çad askerlerinin öÄŸrenci temsilcileri ve üniversite yönetimi arasında jandarma ve MISCA yetkililerinin de katılımıyla rektörlükte yapılan toplantı sırasındaki ''bu barbarca tutumunu'' kınadıklarını vurguladı.

Bangui Üniversitesi'nde 15 bin öÄŸrenci öÄŸrenim görüyor. ÖÄŸrenciler 6 aydır burslarının ödenmediÄŸini savunuyor.

Çad askerleri, ANECA tarafından dün Bangui Üniversitesi kampüsünde 2 aydır burs ödenmemesini protesto eden 2 bin kadar Hıristiyan öÄŸrenciye gerçek mermilerle ateÅŸ açmakla suçlanıyor.

Olayda ölen olmamıştı.

MISCA'dan olaya iliÅŸkin açıklama henüz yapılmadı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.