Sosyal Medya

YaÅŸam

Erhan Tuncel'e tahliye

Hrant Dink suikastı davasının sanığı Erhan Tuncel, 'beş yılı aşan uzun tutukluluk süresinin dolduğu' gerekçesiyle 14. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından serbest bırakıldı. Dink'in avukatları kararı Al Jazeera'ye değerlendirdi.



Terörle Mücadele Kanunu'nun (TMK) 10. maddesini kaldıran 6526 sayılı yasa CumhurbaÅŸkanı Abdullah Gül’ün onayının ardından 6 Mart PerÅŸembe akÅŸamı yürürlüÄŸe girdi.

Bu yasa ile tutukluluk süresi beÅŸ yıla indirilmiÅŸ oldu. Bu kapsamda bazı sanıklar tahliye olmaya baÅŸladı. Bunlardan biri de Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink cinayetinin tutuklu sanığı Erhan Tuncel.

Tahliye kararı İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından perşembe akşam saatlerinde alındı ve Tuncel serbest bırakıldı.

Herhangi bir baÅŸvuru olmadan tahliye kararı veren mahkeme, tahliye gerekçesi olarak 6526 sayılı yasa ile tutukluluk süresinin beÅŸ yıla indirilmesini gösterdi.

Erhan Tuncel, 19 Ocak 2007'deki Hrant Dink suikastinden kısa süre sonra 26 Ocak 2007'de tutuklandı. O tarihten beri hakkında kesinleÅŸmiÅŸ bir mahkeme kararı olmayan Tuncel, dava kapsamında yaklaşık beÅŸ yıl beÅŸ aydır tutukluydu.

Tuncel, tahliye edildikten sonra ailesinin yanına Elazığ'a gitti. [AA]

"Devlet yat dedi yattık çık dedi çıktık"

Erhan Tuncel tahliyesinin ardından memleketi Elazığ'a gitti. Burada gazetecilerin sorularını yanıtlayan Tuncel, "Tahliyemiz bizim için bir ÅŸey ifade etmiyor. Sadece ailemize kavuÅŸtuÄŸumuz için mutluyuz. Milli devletimiz saÄŸ olsun. Devlet yat dedi yattık çık dedi çıktık" diye konuÅŸtu.

"Yanlış kararın sonucu"

Al Jazeera'ye konuÅŸan Dink ailesinin avukatlarından Hakan BakırcıoÄŸlu, "Bugün yaÅŸananlar, 2012'de 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nin Erhan Tuncel hakkında verdiÄŸi yanlış beraat kararının bir sonucu. Dink'in ölümünde azmettirici olan Tuncel hakkında karar kesinleÅŸmeli ve Yargıtay tarafından onaylanmalıydı. Öyle olsaydı bugün Tuncel hükümlü olurdu" dedi.

Hrant Dink'in aÄŸabeyi Orhan Dink ise, "Bunlar benim için bir ÅŸey ifade etmiyor" diye konuÅŸtu.

Dink ailesinin eski avukatlarından Erdal DoÄŸan'ın açıklamaları ise ÅŸöyle:

"Erhan Tuncel'in tahliyesi, mevcut yasadan faydalanmış olmasının bir sonucudur. Maalesef Tuncel'e gösterilen bu hukuk anlayışı, bu özgürlükçülük, Türkiye'de Kürtlere ve solculara ya da herhangi bir sıradan vatandaÅŸa gösterilmiyor. Bu tahliye, AK Parti ve Ergenekoncuların ittifakından kaynaklanıyor. Bu süreç, yolsuzluk soruÅŸturmalarıyla birlikte baÅŸladı. Kumpasla birlikte baÅŸladı ve bugüne geldi. Ergenekon sanıklarının da Anayasa Mahkemesi kararıyla tahliye olması olasıdır. Bu AK Parti'nin istediÄŸi bir yaklaşım. Ancak bu düzenlemeler bu ÅŸekilde olmaz. Hukuksal ilke amaçlanıyorsa Terörle Mücadele Yasası tamamen kaldırılmalı. Yargıçlar ve savcılar evrensel hukuk ilkeleriyle donatılmalı. Adli kolluklar, savcılığa baÄŸlı ÅŸekilde çalışmalı. Tüm dokunulmazlıklar da kaldırılmalı."

Ä°lk tahliye 17 Ocak 2012'de

Ä°stanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, 2007 yılında açılan Dink davasında Erhan Tuncel’in de aralarında bulunduÄŸu 29 sanık hakkında 17 Ocak 2012'de karar verdi.

'Örgüt yok' diyen mahkeme, sanık Erhan Tuncel’in 'Silahlı terör örgütü yöneticisi olma, tasarlayarak adam öldürmeye azmettirme' suçu sabit olmadığı gerekçesiyle beraatini istedi.

Mahkeme, Tuncel’e, Yasin Hayal’in Mc Donalds’ta patlattığı bomba nedeniyle “Patlayıcı madde imal etme” suçundan ceza verdi. Mahkeme 10 yıl 6 ay hapis cezası alan Tuncel’i 'verilen cezaların toplamı ve tutuklulukta geçirdiÄŸi süreleri' göz önüne alarak tahliye etti.

Mahkeme ve savcının 'örgüt' tartışması

Mahkemenin 'Dava dosyasında örgüt yok' kararına duruÅŸma savcısı Hikmet Usta itiraz etti. Çok tartışılan itiraz dilekçesinde savcı Usta, "Mahkeme, yargılama sürecinde olduÄŸu gibi gerekçeli kararında da Ergenekon terör örgütü yapısına deÄŸinmemeye, adını bile anmamaya özen göstermektedir" dedi.

Yargıtay kararı bozdu

Yargıtay 9. Ceza Dairesi, 'terör örgütü' yerine 'suç iÅŸlemek amacıyla kurulmuÅŸ örgüt var' diyerek mahkeme kararını bozdu. Yargıtay, beraat eden Erhan Tuncel'in Dink'in öldürülmesine yardımdan cezalandırılması gerektiÄŸine hükmetti. Daire, Tuncel hakkında 'silahlı terör örgütü yöneticisi olma' suçundan verilen beraat hükmünü de 'suç örgütü üyesi olma' suçundan mahkumiyeti gerektiÄŸi için bozdu.

14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yeniden görülmeye baÅŸlanan dava kapsamında Tuncel, 17 Eylül 2013'teki duruÅŸmaya katılmadı ve hakkında yakalama kararı çıkarılmasından 38 gün sonra Ä°stanbul Kemerburgaz'da yakalanıp yeniden tutuklandı.

Adalet Bakanlığı’nın Aralık 2013 verilerine göre 191 sanık 5 yıldan fazladır, 331 sanık da 4 ila 5 yıl arasındaki sürelerle cezaevlerinde tutuklu. Anayasa Mahkemesi’nin kararı doÄŸrultusunda 522 kiÅŸi haklarında hüküm verilmemiÅŸse tahliye edilecek.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.