Sosyal Medya

Coğrafyamız

Rabia raporuna tepki

Mısır’da bağımsız Yargı Cephesi, Rabia Meydanı’ndaki gösterilerin dağıtılması hakkındaki raporu açıklayan İnsan Hakları Ulusal Komisyonu’nu tarafgirlikle suçladı. Cephe, raporda ordunun ölümlerdeki rolüne yer verilmemesini eleştirdi.



Darbe karşıtı hukukçuların oluÅŸturduÄŸu Bağımsız Yargı Cephesi, Rabia Meydanı ile ilgili Gerçekleri AraÅŸtırma Komisyonu’nun hazırladığı raporu yanıltıcı ve yanlışlarla dolu olarak niteledi. Cephe, raporu yazan komisyon üyeleri hakkında dava açacaklarını söyledi.

Bağımsız Yargı Cephesi, hazırlanan raporda ordunun rolüne deÄŸinilmemesi ve sadece polisin sorumlu tutulmasını eleÅŸtirdi.

Mısır Gazeteciler Sendikası Özgürlükler Komisyonu BaÅŸkanı Muhammed Abdulkuddus, raporun kendilerine sunulmadığını ve gerçek tanıkların dinlenmediÄŸini söyledi.  

Gerçekleri AraÅŸtırma Komisyonu Rabia Meydanı’nın dağıtılması sırasında ölen yüzlerce kiÅŸinin sorumluluÄŸunu göstericilere yüklemiÅŸti.

ÇarÅŸamba günü açıklanan raporda meydanlardaki gösterilerin barışçıl olarak baÅŸladığı ama ‘silahlı grupların giriÅŸine izin verilmesinin’ eylemleri sabote ettiÄŸi iddiası yer alıyordu.

Göstericilerin ‘direnmesi ve ÅŸiddet içerikli tutumları yüzünden ambulansların meydana giremediÄŸi‘ ifade edilen raporda bazı göstericilerin polise karşı ÅŸiddet kullandığı belirtildi. Rapora göre, ambulanslar ancak operasyon tamamlandıktan sonra yani yerel saatle 18.00 civarında meydana girebildi.

Rapora göre Konsey, tüm suç ÅŸüphelerinin açıklığa kavuÅŸması için gerekli mevzuat deÄŸiÅŸikliÄŸinin yapılması ve basın organlarının yürüttüÄŸü ‘çirkin’ kampanyaların durdurulması için acil müdahale çaÄŸrısında bulundu.

Mısır güvenlik güçleri, 14 AÄŸustos’ta iki meydana müdahalede bulunmuÅŸ ve çok sayıda gösterici hayatını kaybetmiÅŸti.

Uluslararası "Rabia Platformu", darbenin ardından yaÅŸanan süreçte 3 bin 510 kiÅŸinin öldüÄŸünü, 20 bin 559 kiÅŸinin yaralandığını, 2 bin 144 kiÅŸinin de gözaltına alındığını açıklamıştı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.