Sosyal Medya

Dünya

Ukrayna gemilerine abluka sürüyor

Kırım'daki gelişmeler nedeniyle Rusya ve Ukrayna'nın denizde karşı karşıya geldiği tek bölge olan Sivastopol'deki donanma üssünde gerilimi tırmandıracak eylemlerden kaçınılıyor. Ancak üssün çıkışını tutan Rus güçleri, iki Ukrayna gemisinin hareket etmesine izin vermiyor.



Rusya Devlet BaÅŸkanı Vladimir Putin, son yaptığı açıklamalarla Ukrayna’yla Kırım’da yükselen askeri tansiyonu düÅŸürse de, iki ülkenin ortak kullandığı Sivastopol’deki deniz üssü halen 'normal' durumun dışında.

Stratejik bir körfezde yer alan alan üssün bir tarafında Rus gemileri, diÄŸer tarafında ise demirli vaziyette az sayıda Ukrayna gemisi bulunuyor. Ancak bu gemiler Rus güçlerinin ablukası altında. Rus filosuna ait feribot benzeri küçük askeri gemiler Ukraynalıların etrafında sürekli devriye geziyor, hareket etmelerini engelliyor. Bir tekne vasıtasıyla görüntülemeye çalıştığımız bu noktaya yaklaÅŸmamıza izin verilmedi, ancak uzaktan fotoÄŸraf çekebildik. Ayrıca körfezin çıkışı da iki Rus savaÅŸ gemisi tarafından tutulmuÅŸ halde.

Taraflar gerilimi tırmandırmaktan kaçınıyor

Al Jazeera'den Gökhan YivciÄŸer Sivastopol'deki deniz üssü yakınlarında. [Al Jazeera]

Ä°ki taraf da gerilimi tırmandırabilecek kışkırtıcı hareketlerden uzak dururken üst komuta kademesinden gelecek emirleri bekliyor.

Rus güçlerinin demirli olduÄŸu noktalar ise rahatça gözlemlenebiliyor. Deniz üssünün sadece bir bölümünü oluÅŸturan körfezde çeÅŸitli türde 20 civarında Rus gemisi sayılabiliyor. Ä°ki adet denizaltı ile bir hastane gemisi de hazır vaziyette bekliyor. Ayrıca CCB-201 isimli istihbarat gemisi de buradaki filoda yer alıyor. Yakınından geçtiÄŸimiz bu gemiyi son olarak Suriye'ye müdahalenin tartışıldığı geçen Eylül ayında DoÄŸu Akdeniz’e doÄŸru yol alırken Ä°stanbul BoÄŸazı’ndan geçiÅŸi sırasında görmüÅŸtük.

Deniz piyadeleri tugayı, kurtarma tugayı, füze alayı Sivastopol’de bulunan baÅŸlıca deniz birlikleri arasında yer alıyor.

Rusların Karadeniz'deki komuta merkezi

Sivastopol, Rusya donanmasıyla anılan bir kent. Çarlık Rusyası ve Sovyetler BirliÄŸi döneminden beri Karadeniz Filosu’nun ana komuta merkezi buradaki üste bulunuyor. Son yıllarda Karadeniz'deki komuta merkezinin Novorossiysk’e taşınması gündemde olsa da, asla buranın yerini  tutamayacağı çünkü en baÅŸta Sivatopol kadar korunaklı olmadığı düÅŸünülüyor.

Sovyetler BirliÄŸi’nin dağılması ve Ukrayna’nın bağımsızlığını elde etmesinin ardından iki üllke Sivastopol üssünün ortak kullanımı için anlaÅŸma imzalanmıştı. Bu anlaÅŸma son olarak dört yıl önce 2042’ye kadar uzatılmıştı. Ukrayna’da 2004 yılında gerçekleÅŸen Turuncu Devrim'le iktidara gelen AB yanlıları bu anlaÅŸmanın iptal edilmesini ve Rus gemilerinin bu üssü terk etmesini istiyordu.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.