Sosyal Medya

Coğrafyamız

Mısır'da denge sağlanamıyor

Sina Yarımadası’nda bitmek bilmeyen şiddet olayları, artan işsizlik ve enflasyon rakamları Mısır'ın istikrarı bir türlü sağlayamadığını gösteriyor. Peki, Mısır'da hükümet görevinde kalsaydı ne değişirdi?



Mısır'da Hazım El Biblavi'nin baÅŸbakanlığındaki geçici hükümet geçen hafta istifa etmiÅŸti. BaÅŸbakan El Biblavi istifa nedenini belirtmediÄŸi gibi, arkasında da hiç iç açıcı bir tablo bırakmadı.

Mısır'daki sorunların bir kaç hafta ya da ay içerisinde düzeltilebilmesi çok da yakın bir ihtimal gibi görünmüyor. Erlangen Üniversitesi öÄŸretim üyesi ve 'OrtadoÄŸu odağı' adlı blog sayfasının kurucusu Christian Wolff, ülkenin ekonomik anlamda geliÅŸme gösteremediÄŸini söylüyor. Wolff'a göre bunun nedeni Mısır'ın sosyal piyasa ekonomisine yabancı olmasının yanı sıra, yolsuzlukla mücadelede de ilerleme kaydedememiÅŸ olması.Wolff “Mısır'da demokrasinin temel koÅŸulu olan siyasi kültür eksik. 1954 yılından bu yana otoriter bir düzende yaÅŸandı ve bu siyasi üslup içselleÅŸtirildi” diyor.

Muhalefet baskı altında

El Biblavi'nin çözüm bulamadığı sorunlardan bir diÄŸeri de devlet kurumları tarafından muhalif düÅŸünceye sahip kiÅŸilere uygulanan ÅŸiddet. Buna en yakın örnek, Eski Mısır CumhurbaÅŸkanı Muhammed Mursi'nin devrilmesinden sonra, Mursi sempatizanı yaklaşık bin 300 kiÅŸinin güvenlik güçlerinin müdahalesi sonucu hayatını kaybetmesi oldu.

Yalnızca Mursi sempatizanları deÄŸil, laik kesimler de bu ÅŸiddetten payına düÅŸeni alıyor. Ocak 2011'de sokaklara çıkarak Hüsnü Mübarek'in devrilmesini saÄŸlayan 6 Nisan Hareketi kurucularından aktivist Ahmet Maher ya da blog yazarı Ala Abdül Fettah da geçen kasım ayından beri tutuklu. Hükümet, kasım ayında çıkardığı yeni gösteri yasasıyla eylemleri bastırmak için farklı önlemler alabilme yetkisine kavuÅŸtu.

Ülkedeki önemli sorunlardan biri de basın özgürlüÄŸü. Åžu anda El Cezire haber kanalında çalışan 20 gazeteci hakkında terörist bir basın ağı kurmak suçundan davalar yürütülüyor. Uluslararası Af Örgütü, davaların basının ülkedeki geleceÄŸini belirleyeceÄŸi konusunda uyarıda bulundu.

'Ä°ÅŸ dünyası yeni düzene ayak uyduracak'

DiÄŸer yandan iÅŸverenler ise ordudan umutluydu. Hatırı sayılır sayıda iÅŸ adamı Mübarek zamanında ülkedeki gidiÅŸatı eleÅŸtirmekten çekinmemiÅŸti. Satın aldıkları televizyon kanalları ve gazeteler sayesinde bu düÅŸüncelerinin yayılmasını da saÄŸlıyorlardı. Zaten Mısır basınına bir bakış, hangi medya grubunun hangi siyasi görüÅŸe daha yakın durduÄŸunu göstermeye yetiyor.

Siyaset bilimci Christian Wolff iÅŸ adamlarının yeni sisteme ayak uydurmaya çalışacaklarını belirterek "Onlar da ÅŸimdiden yeni konumlarını belirliyorlar. Ve tabii ki yine güce yakın olan tarafa doÄŸru kayacaklar Mısır'da güç orduda olduÄŸuna göre, onlar da Genelkurmay BaÅŸkanı El Sisi'ye yakın duracaklar. Eski lider Nasır zamanında da aslında yönetim ordu tarafından yönetiliyordu. Ordu baÅŸlı başına bir ekonomi faktörü hatta baÅŸlı başına bir sanayi. Ordu ayrıca tüm toplumu da etkisi altında bırakıyor ve bu güç pozisyonunu tabi ki kolay kolay baÅŸkalarına kaptıracak deÄŸiller. Ne yeni kapitalist elitlere ne de Müslüman KardeÅŸlere daha yakın olan orta sınıfa" ÅŸeklinde konuÅŸuyor.

En çok etkilenen genç nesil olacak

Mısır Genelkurmay BaÅŸkanı Abdulfettah El Sisi'nin bu potansiyelini nasıl kullanacağı ilerleyen zamanla belli olacak. Åžu ana kadar cumhurbaÅŸkanlığı seçimleri için herhangi bir tarih kesinleÅŸmiÅŸ deÄŸil. Seçimler yapılıp, tekrar istikrar saÄŸlanana kadar El Sisi'nin ülkeyi nasıl yöneteceÄŸi merak konusu. Siyaset bilimci Christian Wolff seçimin yapılıp yapılmayacağının dahi belli olmadığını belirtirken, genç neslin hayal kırıklığına uÄŸrayacağını belirtiyor: "Verdikleri kavgayı kaybetmiÅŸ olmanın hüsranıyla yetiÅŸen yeni bir nesil var. Ä°ÅŸsizlik sorunu ya da kendilerine saygı duyulması için sokaklara dökülen gençler hiçbir ÅŸey deÄŸiÅŸtiremedikleri yetmezmiÅŸ gibi, sorunların da deÄŸiÅŸmediÄŸi gerçeÄŸiyle karşı karşıyalar."

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.