YaÅŸam
Neandertaller modern insan gibi konuÅŸuyordu
Modern insanın en yakın akrabası kabul edilen Neandertallerin, kelimeler aracılığıyla iletişim kurduğu öne sürüldü. Yeni araştırma, Neandertallerin günümüzde kullandığımıza benzer birçok dil geliştirmiş olabileceğini ortaya koydu.
Avrupa'da yaklaşık 50 bin yıl önce yok olan ve geliÅŸmiÅŸlik seviyesi bakımından Homo sapiens'e ÅŸaşırtıcı derecede benzerlik gösteren Neandertallerin yeni bir özelliÄŸi daha ortaya çıktı.
New England Üniversitesi'nden Profesör Stephen Wroe tarafından yapılan araÅŸtırma, Neandertallerin kelimeler aracılığıyla iletiÅŸim kurduÄŸunu savundu. KonuÅŸma yeteneÄŸi ve dilin evrimi konusunda yıllardır süren tartışmalar, modern insan dışında hiçbir canlının konuÅŸabilmek için gerekli algı kapasitesi ve ses yeteneÄŸini geliÅŸtiremediÄŸini savunuyordu.
Zoolog ve paleantolog olan Wroe, uluslararası bir araÅŸtırma ekibiyle gerçekleÅŸtirdiÄŸi çalışmada, 1989 yılında Ä°srail'de bulunan 60 bin yıllık bir Neandertal hyoid (dil) kemiÄŸini analiz etti.
Ä°nsana büyük benzerlik gösteriyor
3D X-ray taramaları, hyoid kemiÄŸinin sahip olduÄŸu ÅŸekil açısından modern insanın en yakın akrabaları ÅŸempanze ve bonobonun (cüce ÅŸempanze) hyoid kemiÄŸine büyük farklılık gösterdiÄŸini ortaya koydu. Öte yandan, kemiÄŸin Homo sapiens hyoid kemiÄŸi ile olan benzerliÄŸi, Neandertallerin aslında konuÅŸabildiÄŸi düÅŸüncesini doÄŸurdu.
Wroe, Neandertal ile Homo sapiens hyoid kemiÄŸinin benzerlik göstermesine raÄŸmen iki türün de benzer ÅŸekilde konuÅŸabildiÄŸini söylemenin çok zor olduÄŸunu da not düÅŸtü. Bu soruyu cevaplamak için 3D görüntüleme kullanan ve bilgisayar modelleri oluÅŸturan araÅŸtırmacılar, Neandertallerin büyük olasılıkla konuÅŸma yeteneÄŸine sahip olduÄŸu sonucuna vardı.
Wroe, "FosilleÅŸmiÅŸ kemiÄŸin mekanik hareket özelliÄŸini mikro X-ray yöntemiyle inceleyerek, kemiÄŸin karmaşık yapısını içeren modelini çıkarmayı baÅŸardık. Modelin insan kemiÄŸiyle yapılan karşılaÅŸtırması, mekanik davranış açısından ele alındığında Neandertal hyoid kemiÄŸinin insanınkinden farksız olduÄŸunu gösterdi" ifadesini kullandı.
Sonuçlar, Neandertallerin modern insanın ataları gibi konuÅŸma ve ses yeteneÄŸi geliÅŸtirmiÅŸ olabileceÄŸine iÅŸaret ederken, konuÅŸma yeteneÄŸinin kökenlerinin sanılandan daha eski tarihlere uzandığını gösterdi.
Bilim insanları, araÅŸtırmalarında daha fazla bilgi edinmek için konuÅŸma yeteneÄŸiyle baÄŸlantılı antik bulgulara ulaÅŸmayı umuyor.
Henüz yorum yapılmamış.