Dünya
Ukrayna ordusuna savaş alarmı
Rus parlamentosunun Ukrayna'ya müdahale yetkisi veren kararı üzerine toplanan Ukrayna Milli Güvenlik Konseyi orduya 'savaş durumuna geçin' emri verdi. Geçici Cumhurbaşkanı Turçinov, nükleer tesisler ve havaalanlarındaki güvenlik önlemlerini artırdıklarını söyledi.
Ukrayna geçici CumhurbaÅŸkanı Turçinov ve BaÅŸbakan Yatsenyuk, Milli Güvenlik Konseyi toplantısının ardından açıklama yaptı. Turçinov, orduya savaÅŸ alarmı verildiÄŸini belirtirken, "Nükleer tesisler ve havaalanlarındaki güvenlik önlemleri en üst seviyeye çıkarılacak' dedi.
Yatsenyuk da Putin'e seslenip, "Askeri müdahale savaÅŸa yol açar ve bu Moskova'yla Kiev iliÅŸkilerinin bitmesi anlamına gelir" dedi.
ABD BaÅŸkanı Barack Obama’nın ‘Kırım’a müdahalenin bedeli olur’ uyarısına raÄŸmen Rusya’dan bölgede tansiyonu yükseltecek bir adım geldi. Rusya Devlet BaÅŸkanı Vladimir Putin’in talebi üzerine toplanan Rus Parlamentosu’nun üst kanadı Putin’e Ukrayna’ya asker gönderme yetkisi verdi.
Kararın hemen ardından Kremlin'den yapılan açıklamada parlamentonun Rus ordusuna verdiÄŸi yetkinin hemen kullanılmayabileceÄŸi sinyali de verildi. Rusya DışiÅŸleri Bakanı Yardımcısı Grigory Karasin, "Devlet BaÅŸkanımızın aldığı onay bunun hemen kullanılacağı anlamına gelmez" dedi.
Müdahele yetkisi sadece Kırım’la sınırlı deÄŸil. Putin, parlamentodan Ukrayna’daki ‘sosyo-politik durum normalleÅŸene dek bu ülkede asker bulundurma yetkisi talep etti.
Putin, parlamentoya gönderdiÄŸi talepte ülkesinin 200 yıldır Karadeniz’deki en büyük deniz üssü konumunda bulunan Sivastopol’daki Rus personelinin can güvenliÄŸinin korunması gerektiÄŸini söyledi.
Rus liderin talebinden önce parlamentonun alt ve üst kanatlarının liderleri kendisine Ukrayna’daki durumla ilgili harekete geçme çaÄŸrısı yapmıştı.
Parlamento üst kanadı BaÅŸkanı Valentina Matviyenko, Rusya’nın Karadeniz Filosu’nun korumak için Ukrayna’ya sınırlı sayıda asker gönderebileceÄŸini söylemiÅŸti.
Parlamento alt kanadı Duma’nın BaÅŸkanı Sergey NariÅŸkin de, tüm milletvekilleri adına Putin’e çaÄŸrıda bulunmuÅŸ ve Rus liderin Kırım’da istikrarın tesisi için tüm imkanları seferber etmesini istemiÅŸti.
Parlamentonun üst kanadı ise Putin'den ABD'deki Moskova büyükelçisinin geri çağırılmasını istedi.
Ukrayna DışiÅŸleri Bakanlığı ise ülke toprak bütünlüÄŸünün korunması için Avrupa BirliÄŸi, ABD ve NATO'ya yardım talebinde bulundu.
Obama ile Putin 1,5 saat görüÅŸtü
ABD BaÅŸkanı Barack Obama, Rusya Devlet BaÅŸkanı Vladimir Putin'i telefonla aradı. GörüÅŸme 1,5 saat sürdü. Beyaz Saray'ın açıklamasında "ABD, Rusya'nın Ukrayna topraklarına yönelik askeri müdahalesini kınamaktadır" ifadesi kullanıldı.
Açıklamaya göre Obama, Rusya'nın, BM sözleÅŸmesi altındaki yükümlülükleri ve Ukrayna ile 1997 tarihli askeri üs anlaÅŸmasının ihlali anlamına gelen ve BudapeÅŸte Bildirisi ve Helsinki Nihai Senedi ile uyuÅŸmayan, Ukrayna'nın egemenliÄŸi ve toprak bütünlüÄŸüne yönelik açık ihlalinden duyduÄŸu derin kaygıyı dile getirdi. Rusya'ya askerlerini Kırım'daki üssüne geri çekerek tansiyonu azaltması ve Ukrayna'daki herhangi bir baÅŸka yere müdahaleden de uzak durması çaÄŸrısında bulundu.
Obama Putin'e, Rusya'nın, eÄŸer Rus kökenlilere ve Ukrayna'daki azınlık nüfusa muameleye yönelik kaygıları varsa, bunu ele almasının uygun yolunun, Ukrayna hükümetiyle doÄŸrudan barışçıl istiÅŸareye girmek ve BM Güvenlik Konseyi (BMGK) veya Avrupa Güvenlik ve Ä°ÅŸbirliÄŸi TeÅŸkilatı'nın (AGÄ°T) himayesi altında uluslararası gözlemciler göndermekten geçtiÄŸini belirtti.
Açıklamaya göre Obama Putin'e Ukrayna'nın egemenliÄŸi ve toprak bütünlüÄŸünü ihlalinin Rusya'nın uluslararası toplumdaki duruÅŸunu da olumsuz yönde etkileceÄŸini söyledi. ABD'nin, acil biçimde BMGK, NATO ve AGÄ°T'teki ortak ve müttefikleri ile BudapeÅŸte Bildirisi'ni imzalayan ülkelerle iÅŸtiÅŸarede bulunacağını söyledi.
Washington, G-8 için hazırlık toplantısına katılma kararını da askıya aldı. Rusya'nın uluslararası kanunları ihlale devam etmesinin daha büyük siyasi ve ekonomik izolasyonlara yol açacağı uyarısında bulundu.
Kremlin'den yapılan açıklamasına göre ise Putin, Ukrayna'da mevcut yönetim tarafından desteklenen aşırı milliyetçileri suçladı, Ukrayna topraklarındaki Rusların can güvenliklerine tehditler bulunduÄŸunu söyledi. Putin, Ukrayna'nın doÄŸu bölgelerinde ve Kırım'daki ÅŸiddetin büyümesi halinde Rusya'nın kendi menfaatlerini ve Rusça konuÅŸan halkın hayatını koruma hakkının olduÄŸunu Obama'ya iletti.
Kırım hava sahası uçuÅŸlara açıldı
Kırım hava sahası yeniden uçuÅŸlara açılsa da karayolları Rusya yanlısı milisler tarafından bloke edilmiÅŸ durumda. Kırım'a karayoluyla ulaÅŸmaya çalışan gazeteciler kontrol noktalarından geri çevrildi. Al Jazeera Türk Prodüktörü Gökhan Yivciger de kontrol noktasında milisler tarafından durulduruldu ve bir süre sorgulandı. Yivciger, Kırım'a sokulmadı.
Ukrayna hareketli
AB yanlısı muhalif lider Vitali Kliçko Rus parlamentosunun müdahaleye onay vermesinin ardından milli seferberlik çaÄŸrısı yaptı.
Rusya Parlamentosu'nun alt kanadının BaÅŸkanı Sergey NariÅŸkin, Ukrayna geçici CumhurbaÅŸkanı Turçinov ile telefonda görüÅŸtü. Ukrayna Parlamentosu'nun websitesinden yapılan açıklamaya göre, NariÅŸkin, Turçinov'u uyardı, "Ukrayna doÄŸudaki bölgelerde ve Kırım'daki barışçıl vatandaÅŸlara saldırırsa Moskova buna askeri yanıt verir" dedi.
BM Güvenlik Konseyi acil toplandı
Rusya'nın Kırım'a asker gönderme ihtimaline karşı BirleÅŸmiÅŸ Milletler Güvenlik Konseyi acil olarak toplandı.
Beyaz Saray'dan üst düzey bir yetkili ABD ulusal güvenlik ekibinin Ukrayna'daki durumla ilgili siyasi seçenekleri tartışmak üzere toplandığını söyledi.
ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel da Rus meslektaşı Sergey Åžoygu ile görüÅŸtü. Pentagon Sözcüsü John Kirby, yaptığı yazılı açıklamada, Hagel'in, Rusya'nın Ukrayna'ya askeri müdahalesine dair derin endiÅŸesini dile getirdiÄŸini, bu tür aktivitelerin, Rusya'nın uluslararası anlaÅŸma yükümlülüklerine aykırı düÅŸtüÄŸünü hatırlattığını, bu yükümlülüklerin Ukrayna'nın toprak bütünlüÄŸüne ve bağımsızlığına saygı duyulmasını gerektirdiÄŸini belirttiÄŸini kaydetti.
NATO konseyi toplanıyor
NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, Ä°ttifak'ın karar organı Kuzey Atlantik Konseyi'nin Ukrayna'daki son geliÅŸmeler nedeniyle pazar günü olaÄŸanüstü toplanacağını açıkladı.
Rasmussen, Twitter mesajında, Rasmussen, "Rusya (Kırım'daki) kendi kuvvetlerinin hareketleri dahil Ukrayna'nın egemenliÄŸine, toprak bütünlüÄŸüne, sınırlarına saygı göstermelidir" uyarısında bulundu.
Bu arada Litvanya DışiÅŸleri Bakanı Linas Linkevicius, Rusya'nın Ukrayna'ya asker gönderme kararı nedeniyle NATO'nun, bir üyeye yapılmış saldırıya Ä°ttifak'ın ortak cevap vermesini öngören 4. maddeyi iÅŸletmesi gerektiÄŸini savundu.
NATO anlaÅŸmasının 4'üncü maddesi uyarınca güvenlik tehdidi altında bulunduÄŸunu düÅŸünen Ä°ttifak üyeleri Kuzey Atlantik Konseyi'ni olaÄŸanüstü toplantıya çağırabiliyor ve karar için oybirliÄŸi gerekiyor.
Halen Rusya'da bulunan Devlet BaÅŸkanı Viktor Yanukoviç döneminde NATO üyeliÄŸi hedefinden vazgeçse de Ukrayna, 1997'de imzaladığı Özel Ortaklık AnlaÅŸması'yla Ä°ttifak'la birçok alanda iÅŸbirliÄŸi yapıyor.
Henüz yorum yapılmamış.