Sosyal Medya

Dünya

Rusya havaalanlarına el koydu

Ukrayna İçişleri Bakanı, Akmescid (Simferopol) ve Sivastopol'daki 2 havaalanının Rus güçleri tarafında ele geçirildiğini duyurdu. Bakan bunu işgal olarak değerlendirdi.



Rus haber ajansı Interfax ve Ukrayna haber ajanslarının görgü tanıklarına dayandırdığı haberlere göre, asker üniformalı bir grup silahlı kiÅŸi baÅŸkent Akmescit'teki havaalanına baskın yaptı.

Ukrayinska Pravda haber sitesine göre, yaklaşık 150 kiÅŸilik silahlı grup koyu bir Rus aksanı ile konuÅŸuyordu.

Bununla birlikte havaalanında durumun sakinleÅŸtiÄŸi bilkgisi var. Reuters haber ajansı, silahlı grubun havaalanının normal çalışmasına izin verdiÄŸini duyurdu.

Ä°smi açıklanmayan bir havaalanı görevlisi ise Rus Ria Novosti haber ajansına, havaalanının ele geçirildiÄŸi haberlerinin 'gerçeÄŸi yansıtmadığını' söyledi.

Interfax'a göre, Sivastopol'daki Belbek askeri havaalanına giren Rus askerleri, bölgeye 'savaÅŸçılar'ın giriÅŸini engellemek için havaalanını ele geçirdi.

Yarımada'ya karadan giriÅŸ çıkışlar da kapalı ve silahlı grupların denetimi durumda.

Ukrayna Ä°çiÅŸleri Bakanı Arsan Avakov,  havaalanlarının ele geçirilmesini kınadı. Avakov konuyla ilgili açıklamasında geliÅŸmeyi 'iÅŸgal' olarak niteledi.

Kırım'a Rus yanlısı başbakan

Ukrayna'daki kriz Kırım Özerk Cumhuriyeti'nde ayrılık tartışmalarını da tırmandırdı. Yerel parlamento, BaÅŸbakan Anatoliy Mogilov'un görevden alındığını duyurdu. Mogilov, Ukrayna Parlamentosu'nun görevden aldığını açıkladığı CumhurbaÅŸkanı Viktor Yanukoviç'e baÄŸlı bir isim olarak biliniyor fakat Kırım'daki Rus milliyetçilerinin tepkisini çekiyordu. 

GeçtiÄŸimiz günlerde, Batı yanlılarının Ukrayna Parlamentosu'nda denetimi ele geçirmelerinin ardından, Kırım'ın Ukrayna Parlamentosu'nun kararlarına baÄŸlı olacağını açıklamış ve bu, Kırım'daki Rus milliyetçilerinin sert tepkisini çekmiÅŸti.

Yeni baÅŸbakan olarak Rus BirliÄŸi Partisi BaÅŸkanı Sergey Aksenov'un seçildiÄŸi açıklandı.

Aksenov ilk açıklamasında, "Viktor Yanukoviç'i yasal baÅŸkanımız olarak kabul ediyoruz" dedi.

Kırım Ukrayna'da Rusların çoÄŸunlukta olduÄŸu tek bölge. Kırım'daki Ruslar, olayların baÅŸladığı günden bu yana Ukrayna CumhurbaÅŸkanı Viktor Yanukoviç'i destekliyor. Kırım Tatarları ise Avrupa BirliÄŸi'ne yakın duran protestocuların tarafında.

Referandum kararı

Kırım parlamentosu sadece Rus kökenli milletvekillerinin katıldığı oturumda Kırım'ın bölgesel statüsüyle ilgili 25 Mayıs'ta referandum yapma kararı aldığını duyurdu. Bu tarihin, Ukrayna Parlamentosu’nun aldığı kararla yapılacak cumhurbaÅŸkanlığı seçimleriyle aynı tarihe denk gelecek olması dikkat çekti.  

Çevresinde yüzlerce Rusya yanlısının eylem yaptığı parlamentodan yapılan açıklamada,"Ukrayna’da kanunsuz ÅŸekilde radikal milliyetçiler tarafından silahlı çete desteÄŸi ile devlet ele geçirildi. Bunun sonucunda Kırım’daki huzur tehlikeye girdi. Dün (ÇarÅŸamba) parlamentonun yakınında yapılan miting ölümlerle sonuçlandı. Ukrayna tam bir kaos, anarÅŸi ve ekonomik felakete sürükleniyor. Bundan dolayı kanunun verdiÄŸi yetki ile Kırım genelinde referandum yapmaya karar verdik. Eminiz ki özerklik statüsünün daha belirgin hale gelmesi için yapılacak referandumla Kırımlılara yönelik dış baskıların yolu kapatılacaktır" dendi.

Parlamentonun oturumuna sadece Rus kökenli milletvekilleri çaÄŸrıldı. Nüfusun yaklaşık yüzde 14'ünü oluÅŸturan Tatarlar ve yüzde 24'ünü oluÅŸturan Ukraynalı temsilciler davet edilmedi. Kırım yerel parlamentosu halen silahlı kiÅŸilerin kontrolü altında.

'Kırım yerel parlamentosunun referandum yetkisi yok'

Ukrayna Merkez Seçim Komisyonu (MSK) ise Kırım Özerk Cumhuriyeti’nin hukuken referandum yapma yetkisine sahip olmadığını, dolayısıyla referandumun meÅŸru olmayacağını bildirdi.

Cihan Haber Ajansı'nın haberine göre MSK üyesi Yuriy Donçenko, ülkedeki bölgelerin bağımsız ÅŸekilde referanduma gitmesi için yasal zeminin olmadığını söyledi.

DiÄŸer taraftan, yüz sandalyeli Kırım Özerk Cumhuriyeti Parlamentosu'nda perÅŸembe günkü kararların 40'ın altında milletvekili tarafından alınmış olması, kararların geçerliliÄŸine itirazlara neden oldu.

Kırım Parlamentosu'nun Tatar ve Ukraynalı milletvekillerinden bazıları, parlamentonun toplantı yeterlilik sayısının 40 olduÄŸunu belirterek, kararların hükümsüz sayılması gerektiÄŸini söylüyor.

Uluslararası toplumdan Kırım mesajları

Rusya Devlet BaÅŸkanı Vladimir Putin, Rusya hükümetine, Kırım'dan gelen insani yardım talebini deÄŸerlendirmesi talimatını verdi.

ABD DışiÅŸeri Bakanı John Kerry, Kırım'daki geliÅŸmelerle ilgili Rus meslektaşı Sergey Lavrov ile telefon görüÅŸmesi yaptı. Kerry, Lavrov'un 'Moskova Ukrayna'nın toprak bütünlüÄŸüne saygı duyacaktır' dediÄŸini aktardı.

Kerry, Lavrov'un Rusya yanlısı kişilerin Kırım'daki kamu binalarına silahlı saldırıların arkasında Moskova'nın durmadığını da vurguladığını belirtti.

Kerry, açıklamasında ayrıca Rusya'nın sözünde durup durmayacağından emin olmak için de Washington'un Ukrayna'daki geliÅŸmeleri yakından takip edeceÄŸine de dikkat çekti.

Kerry ile gün içinde biraraya gelen Almanya DışiÅŸleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier de "Sadece hükümeti kurmak yeterli deÄŸil. Hükümet, tüm Ukraynalıların hükümeti olduÄŸunu kanıtlamalı. Åžimdi yapılması gereken Ukrayna’nın toprak bütünlüÄŸünün saÄŸlanması ve umuyorum ki tüm taraflar buna katılır." ifadelerini kullandı.

BirleÅŸmiÅŸ Milletler Güvenlik Konseyi'nin dönem baÅŸkanı olan Litvanya DışiÅŸleri Bakanı Linas Linkeviçius de bölgesel bir çatışmayı önlemek Rusya'ya Kırım'daki kriz konusunda Ukrayna ile doÄŸrudan görüÅŸmeler baÅŸlatma çaÄŸrısında bulundu.

Rusya'ya ayrıca sorumluluk sahibi bir rolde olma çaÄŸrısında bulunan Linkeviçius, "Moskova devam eden provokasyonu durdurmazsa olaylar büyüyebilir ve kimsenin istemediÄŸi bölgesel bir çatışmaya dönüÅŸebilir" dedi. 

Kendini hâlâ Ukrayna CumhurbaÅŸkanı olarak gördüÄŸünü söyleyen Yanukoviç, Rusya’dan kendisinin güvenliÄŸini saÄŸlamasını istemiÅŸti. [Reuters]

Yanukoviç Rusya'dan seslenecek

Rusya Haber Ajansı (RIA) görevden alınan ve bir süredir nerede olduÄŸu bilinmeyen Ukrayna CumhurbaÅŸkanı Viktor Yanukoviç'in Rusya'nın Rostov kentinde basın toplantısı düzenleyeceÄŸini duyurdu.

Rus devlet haber ajansı bu bilgiyi Yanukoviç'in yakın çevresine dayandırarak verdi. Habere göre basın toplantısı Türkiye saati ile (TSÄ°) 15:00'de yapılacak.

En az 77 kiÅŸinin ölümüyle sonuçlanan protestolar sırasında cumartesi günü baÅŸkent Kiev'den kaçan Yanukoviç'in nerede olduÄŸu bilinmiyordu.

Kendini hâlâ 'Ukrayna CumhurbaÅŸkanı' olarak gördüÄŸünü söyleyen Yanukoviç, Rusya’dan güvenliÄŸini saÄŸlamasını istedi.

Interfax haber ajansına göre Rusya, kendi sınırları içerisinde Yanukoviç'i korumayı kabul etti.

Cumartesi günü Ukrayna Parlamentosu, Viktor Yanukoviç'in anayasal olarak cumhurbaÅŸkanı sıfatını taşımadığını duyurmuÅŸtu. Parlamentodaki oylama sonucunda, erken seçimin 25 Mayıs'ta yapılması kabul edilmiÅŸti.

Ukrayna Ä°çiÅŸleri Bakanlığı 'barışçıl protestocuların kitlesel katli' suçlamasıyla Yanukoviç hakkında dava açıldığını duyurmuÅŸtu.

’37 milyar dolar kayıp’

Dün yapılan oylamayla Ukrayna parlamentosu ulusal birlik hükümeti kurulmasına karar verdi.

BaÅŸkent Kiev'deki Bağımsızlık Meydanı'nda toplanan eylemcilerin oluÅŸturduÄŸu Meydan Konseyi daha önce bakanların isimlerini onaylamıştı.

BaÅŸbakanlığa getirilen Arseni Yatsenyuk, Yanukoviç Hükümeti döneminde alınan 37 milyar dolarlık kredinin kaybolduÄŸunu söyledi.

Yatsenyuk, Ukrayna’yı ekonomik krizden çıkarmak için katı politikalar uygulamak zorunda kalacaklarını söyledi. Ülkenin para birimi Grivna’yı istikrara kavuÅŸturmak için Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) hayati önemde olduÄŸunu belirtti.

Yatsenyuk, gösterilerin ardından hapisten çıkan eski baÅŸbakan Yulya TimoÅŸenko’nun Yurt Partisi'nin meclisteki grup baÅŸkanıydı. 39 yaşındaki eski DışiÅŸleri Bakanı, gösteriler sırasında öne çıktı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.