Sosyal Medya

Coğrafyamız

Çeçen cinayetleri aydınlanıyor

İstanbul'da işlenen Çeçen cinayetleri hakkında uzun bir süredir soruşturma yürüten Bakırköy Cumhuriyet Savcılığı elde ettiği kesin delillerle davayı açtı. Katil zanlılarından birisi şu anda İstanbul'da tutuklu. İMKANDER konuyla ilgili bir basın toplantısı yaptı



Bakırköy Cumhuriyet Savcılığı Ä°stanbul'da 2009 ve 2011 tarihlerinde iÅŸlenen ve 4 Çeçen'in ölümüyle sonuçlanan cinayetler hakkında soruÅŸturmasını tamamlayarak dava açtı.

Konu hakkında, cinayetlerde yaÅŸamlarını yitiren Çeçenlerin aileleriyle birlikte bir basın açıklaması yapan Ä°MKANDER, savcılığın Rus Ä°stihbarat görevlileri Alexander Zharkov ve Nadim Ayupov ile birlikte tutuklu olarak yargılanan Zona kod adlı Temur Makhauri'nin cinayetleri iÅŸlediÄŸini kesin delillerle ortaya koyduÄŸunu duyurdu. 

Basın toplantısına Ä°MKANDER BÅŸk Yrd. Ömer Bezirgan, Ä°MKANDER Kurucu Üyesi Ä°mran Abdulazimov, öldürülen Ali Osaev'in yeÄŸeni Ä°slam Ataev ve öldürülen diÄŸer Çeçenlerin aileleri de katıldılar.

Ä°MKANDER BaÅŸkanı Murat Özer yaptığı açıklamada ÅŸunları kaydetti: "Ä°stanbul'da 2009 ve 2011 yıllarında gerçekleÅŸen ve 4 Çeçen'in yaÅŸamını yitirdiÄŸi suikastlar hakkında Savcılık SoruÅŸturması tamamlanmış ve dava açılmıştır. Toplam 3000 sayfaya ulaÅŸan dosyada onlarca kiÅŸinin ifadesi, çok miktarda kamera kaydı, Ali Osaev cinayeti zanlısı tutuklu Zona'nın Rus istihbarat görevlisiyle gerçekleÅŸtirdiÄŸi görüÅŸmelerin video kayıtları, yüzlerce fotoÄŸraf ve istihbarat bilgileri bulunmaktadır. Savcılığın, Ä°stanbul Emniyeti'nin ve MÄ°T'in yürüttüÄŸü soruÅŸturma neticesinde "Çeçen Cinayetleri" üzerindeki sır perdesi aralanmış ve sadece bu cinayetlere iliÅŸkin deÄŸil, yurt içinde ve yurt dışında Kafkasyalı direniÅŸ yanlısı liderlere yönelik gerçekleÅŸen suikastler hakkında da son derece çarpıcı bilgilere ulaşılmıştır."

Özer, 16 Eylül 2011 tarihinde Ä°stanbul Zeytinburnu'nda Bergkhaz Musaev, Rüstem Altemirov ve Zaurbek Amriev'in ölümüyle sonuçlanan cinayetlerin büyük ölçüde aydınlandığını ifade ederek: "Rus istihbaratı FSB adına çalışan Alexander Zharkov ve Nadim Ayupov isimli kiÅŸilerin olay günü daha önce kiraladıkları Ford Mondeo aracı otoparktan alarak, bu araçla  Zeytinburnu'a geldikleri, 3 Çeçen'i öldürdükleri, bu araçla olay yerinden uzaklaÅŸtıkları ve aracı Merter'de kapıları açık vaziyette terk ettikleri kamera kayıtlarından ve görgü tanıklarının beyanlarından ÅŸüpheye yer bırakmayacak ÅŸekilde kanıtlanmıştır."dedi.

Ali Osaev cinayeti zanlısı Zona Ä°stanbul'da Rus Ä°stihbaratı ile görüÅŸmüÅŸ

Ä°stanbul'da Rus Ä°stihbarat görevlisi Bashir Kushtov'la görüÅŸmesi MÄ°T tarafından takip edilen Zona yurtdışına çıkarken Atatürk Havalimanında gözaltına alındı.

Zona kod adlı Temur Makhauri'nin yakalandığında üzerine iki farklı isme düzenlenmiÅŸ pasaport bulunmuÅŸ ve sadece bu pasaportlarla Türkiye'ye 65 defa giriÅŸ-çıkış yaptığı belirlenmiÅŸ. Cinayet anına ait kamera kayıtlarından ve görgü tanıklarının ifadelerinden cinayeti Zona'nın iÅŸlediÄŸi ifade ediliyor.

Batukaev Suikat teÅŸebbüsünde de Zona adı geçiyor

Zona'nın 7 Ekim 2011 tarihinde gerçekleÅŸen ve Çeçenistan eski Åžeyhülislamı Åžemseddin Batukayev'e yönelik suikast giriÅŸimin sanığı Bahram Batukaev ile de iliÅŸkili olduÄŸu ortaya çıkarıldı. Batukaev savcılık sorgusunda, susturucusu ve yedek ÅŸarjörleriyle birlikte yakalandığı silahı kendisine Zona'nın Trabzon'da verdiÄŸini ifade etti.

Ä°MKANDER BaÅŸkanı Murat Özer, Zona'nın Türkiye'deki faaliyetlerini takip eden MÄ°T'in çok öenmli bilgileri mahkemeye gönderdiÄŸi söylerek ÅŸöyle konuÅŸtu: "Zona kod adlı Temur Makhauri ile alakalı son derece önemli bir belgeye de Türkiye Ä°stihbaratı ulaÅŸmıştır. Buna göre Zona, Rus Ä°stihbaratı FSB ajanı olduÄŸunu söylediÄŸi Bashir Kushtov ile Türkiye'de üç defa görüÅŸmüÅŸtür. 5 Temmuz 2012 günü Ä°stanbul'da gerçekleÅŸen bu görüÅŸmeye Zona, Umar kod adlı Aslan Dakaeva ile birlikte katılmışlardır. Kendisinin yaptığı kayıtta Zona ve beraberindeki Umar, Rus Ä°stihbaratı'nın kendilerine teklif ettiÄŸi yeni suikast planını 500.000 Euro karşılığında kabul etmiÅŸtir. Bu plana göre, video kaydında 3 kiÅŸiye yönelik suikast hazırlığında oldukları anlaşılmaktadır. Zona, savcılığa verdiÄŸi ifadede bu kiÅŸilerden birisinin Çeçenistan Eski Enformasyon Bakanı Movladi Udugov olduÄŸunu itiraf etmiÅŸtir. DiÄŸer iki kiÅŸiden birisinin Ebu Rabia isimli bir kiÅŸi olduÄŸu anlaşılmaktadır. Kayıtta Kafkasya mücahidleri baÅŸkomutanı Emir Dokko Umarov'un aÄŸabeyi Ahmet Umarov'a yönelik suikast planını kendi güvenliÄŸini gerekçe göstererek kabul etmemiÅŸ, fakat yer gösterme konusunda yardımcı olacağını beyan etmiÅŸtir. Zona bu konuÅŸamadan sonra 19 Ekim 2012 tarihinde Ä°stanbul AHL'de Mısır'a giderken tutuklanmıştır. Bu tarihte Ahmet Umarov'un Mısır'da olduÄŸu bilinmektedir. Zona'nın kaydedilen bu görüÅŸmesinden sonra FSB ajanıyla 24 AÄŸustos 2012 ve 14 Ekim 2012 tarihlerinde olmak üzere iki defa daha görüÅŸtüÄŸü, tüm bu görüÅŸmelere Umar kod adlı Aslan Dakaeva'nın da iÅŸtirak ettiÄŸi MÄ°T tarafından gizlice çekilen görüntülerden anlaşılmaktadır. Bu görüÅŸmelerin sonuncusunda FSB ajanının Zona'ya çanta içinde para teslim ettiÄŸi de görülmektedir."

Murat Özer, davayı her türlü baskıdan uzak bir ÅŸekilde bağımsız bir karar alınabilmesi için ellerinden gelen tüm çabayı göstereceÄŸini ve Türkiye Hükümeti'nden de kendi istihbaratının, emniyet güçlerinin ve yargı makamının yürüttüÄŸü bu çalışmayı dikkate alarak Rusya Federasyonu'na tepki vermesini talep etti.

Hattap ve Åžamil Basayev'i de mi öldürdüler?

MÄ°T'in gönderdiÄŸi bilgi notunda, görüÅŸmelere katılan kiÅŸiler hakkında çarpıcı bilgilere yer verilmiÅŸtir. Zona'nın Çeçenlerin efsanevi komutanı Åžamil Basayev'in öldürülmesini saÄŸlayan silah yüklü kamyonun infilak etmesi olayında, silahları Gürcistan'dan temin eden ve kamyonu hazırlayan kiÅŸi olduÄŸu ifade ediliyor. Çeçen direniÅŸinin en önemli komutanlarında Hattap'ın zehirli bir mektupla öldürülmesi olayında da görüntülerde Zona'nın birlikte suikast iÅŸini üstlendiÄŸi Umar'ın iliÅŸkili olduÄŸu ortaya konuldu. Zehirli mektubu Hattap'a teslim eden Dağıstan asıllı kuryenin yargılanmadan infaz edilme iÅŸini yapan kiÅŸinin Umar olduÄŸu biliniyor.

 

Basın Açıklamasının Tam Metni 

Çeçen Cinayetleri Aydınlanıyor: DüÄŸüm Çözüldü! 

18 Åžubat 2014

Ä°stanbul'da 2009 ve 2011 yıllarında gerçekleÅŸen ve 4 Çeçen'in yaÅŸamını yitirdiÄŸi suikastlar hakkında Savcılık SoruÅŸturması tamamlanmış ve dava açılmıştır. Toplam 3000 sayfaya ulaÅŸan dosyada onlarca kiÅŸinin ifadesi, çok miktarda kamera kaydı, Ali Osaev cinayeti zanlısı tutuklu Zona'nın Rus istihbarat görevlisiyle gerçekleÅŸtirdiÄŸi görüÅŸmelerin video kayıtları, yüzlerce fotoÄŸraf ve istihbarat bilgileri bulunmaktadır. Savcılığın, Ä°stanbul Emniyeti'nin ve MÄ°T'in yürüttüÄŸü soruÅŸturma neticesinde "Çeçen Cinayetleri" üzerindeki sır perdesi aralanmış ve sadece bu cinayetlere iliÅŸkin deÄŸil, yurt içinde ve yurt dışında Kafkasyalı direniÅŸ yanlısı liderlere yönelik gerçekleÅŸen suikastler hakkında da son derece çarpıcı bilgilere ulaşılmıştır.

Yürütülen soruÅŸturma neticesinde 16 Eylül 2011 tarihinde Ä°stanbul Zeytinburnu'nda Bergkhaz Musaev, Rüstem Altemirov ve Zaurbek Amriev'in ölümüyle sonuçlanan cinayetler büyük ölçüde aydınlanmış ve bu cinayetlerin failleri olan kiÅŸiler belirlenmiÅŸtir. Rus istihbaratı FSB adına çalışan Alexander Zharkov ve Nadim Ayupov isimli ÅŸahısların 3 Eylül 2011 tarihinden cinayetlerin gerçekleÅŸtiÄŸi 16 Eylül 2011 tarihine kadar Ä°stanbul'da bir dizi faaliyetler yürüttüÄŸü ortaya çıkmıştır. Söz konusu ÅŸahısların Ä°stanbul'da kaldıkları sürece 5 farklı arabayı kiraladıkları, cinayette kullandıkları Ford Mondeo marka aracı 4 Eylül günü kiraladıkları ve camlarını siyah filmle kapattıktan sonra Bakırköy'de bir otoparkta bıraktıkları ve cinayet gününe kadar kiraladıkları ve yine camlarını siyah filmle kapattıkları diÄŸer araçlarla Ä°stanbul'un çeÅŸitli semtlerinde keÅŸif yaptıkları kamera kayıtlarıyla tespit edilmiÅŸtir. Katil zanlılarının olay günü daha önce kiraladıkları Ford Mondeo aracı otoparktan alarak, bu araçla  Zeytinburnu'a geldikleri, 3 Çeçen'i öldürdükleri, bu araçla olay yerinden uzaklaÅŸtıkları ve aracı Merter'de kapıları açık vaziyette terk ettikleri kamera kayıtlarından ve görgü tanıklarının beyanlarından ÅŸüpheye yer bırakmayacak ÅŸekilde kanıtlanmıştır. Fakat ne yazık ki, bu kiÅŸilerin baÅŸka bir pasaportla yurt dışına kaçmalarına mani olunamamıştır. FSB ajanlarının ülkemize girerken kullandıkları pasaport isimleriyle Rusya Federasyonu nezdinde giriÅŸimlerde bulunulmuÅŸ;  fakat Rusya bu isimdeki kiÅŸilerin kendi vatandaşı olmadığını açıklayarak olayı kapatma yolunu seçmiÅŸtir. Kullanılan bu pasaportların sahte olduÄŸu ortaya çıkmıştır.

26 Åžubat 2009 tarihinde Ä°stanbul Zeytinburnu'nda gerçekleÅŸen Musa Ali Osaev suikastı hususunda yürütülen soruÅŸturma kapsamında tutuklanan Zona kod adlı Temur Makhauri hakkında da önemli bilgilere ulaşılmıştır. Katil zanlısı Zona'nın yakalandığında üzerine iki farklı isme düzenlenmiÅŸ pasaport bulunmuÅŸ ve sadece bu pasaportlarla ülkemize 65 defa giriÅŸ-çıkış yaptığı belirlenmiÅŸtir. BaÅŸka isim ve pasaportlarla ülkeye kaç defa giriÅŸ-çıkış yaptığı bilinmemektedir.

 

Cinayet anına ait kamera kayıtlarından ve görgü tanıklarının ifadelerinden cinayeti Zona'nın iÅŸlediÄŸi ifade edilmektedir. Yine Ä°stihbaratın elde ettiÄŸi ve maktül Ali Osaev'in Fatih Camiindeki cenaze töreninde çekilmiÅŸ fotoÄŸraflarda da Zona görgü tanıkları tarafından teÅŸhis edilmiÅŸtir. Zona'nın 7 Ekim 2011 tarihinde gerçekleÅŸen ve Çeçenistan eski Åžeyhülislamı Åžemseddin Batukayev'e yönelik suikast giriÅŸimin sanığı Bahram Batukaev ile de iliÅŸkili olduÄŸu anlaşılmaktadır. Batukaev, susturucusu ve yedek ÅŸarjörleriyle birlikte yakalandığı silahı kendisine Zona'nın Trabzon'da verdiÄŸini ifade etmiÅŸtir.

Kendi ifadesine göre Gürcistan Ä°stihbaratı adına Türkiye'de faaliyet yürüttüÄŸünü söyleyen Zona kod adlı Temur Makhauri ile alakalı son derece önemli bir belgeye de Türkiye Ä°stihbaratı ulaÅŸmıştır. Buna göre Zona, Rus Ä°stihbaratı FSB ajanı olduÄŸunu söylediÄŸi Bashir Kushtov ile Türkiye'de üç defa görüÅŸmüÅŸtür. 5 Temmuz 2012 günü Ä°stanbul'da gerçekleÅŸen bu görüÅŸmeye Zona, Umar kod adlı Aslan Dakaeva ile birlikte katılmışlardır. Kendisinin yaptığı kayıtta Zona ve beraberindeki Umar, Rus Ä°stihbaratı'nın kendilerine teklif ettiÄŸi yeni suikast planını 500.000 Euro karşılığında kabul etmiÅŸtir. Bu plana göre, video kaydında 3 kiÅŸiye yönelik suikast hazırlığında oldukları anlaşılmaktadır. Zona, savcılığa verdiÄŸi ifadede bu kiÅŸilerden birisinin Çeçenistan Eski Enformasyon Bakanı Movladi Udugov olduÄŸunu itiraf etmiÅŸtir. DiÄŸer iki kiÅŸiden birisinin Ebu Rabia isimli bir kiÅŸi olduÄŸu anlaşılmaktadır. Kayıtta Kafkasya mücahidleri baÅŸkomutanı Emir Dokko Umarov'un aÄŸabeyi Ahmet Umarov'a yönelik suikast planını kendi güvenliÄŸini gerekçe göstererek kabul etmemiÅŸ, fakat yer gösterme konusunda yardımcı olacağını beyan etmiÅŸtir. Zona bu konuÅŸamadan sonra 19 Ekim 2012 tarihinde Ä°stanbul AHL'de Mısır'a giderken tutuklanmıştır. Bu tarihte Ahmet Umarov'un Mısır'da olduÄŸu bilinmektedir. Zona'nın kaydedilen bu görüÅŸmesinden sonra FSB ajanıyla 24 AÄŸustos 2012 ve 14 Ekim 2012 tarihlerinde olmak üzere iki defa daha görüÅŸtüÄŸü, tüm bu görüÅŸmelere Umar kod adlı Aslan Dakaeva'nın da iÅŸtirak ettiÄŸi MÄ°T tarafından gizlice çekilen görüntülerden anlaşılmaktadır. Bu görüÅŸmelerin sonuncusunda FSB ajanının Zona'ya çanta içinde para teslim ettiÄŸi de görülmektedir.

GörüÅŸmelere katılan kiÅŸiler hakkında çarpıcı bilgilere yer verilmiÅŸtir. Zona'nın Çeçenlerin efsanevi komutanı Åžamil Basayev'in ÅŸehit edilmesini saÄŸlayan silah yüklü kamyonun infilak etmesi olayında, silahları Gürcistan'dan temin eden ve kamyonu hazırlayan kiÅŸi olduÄŸu ifade edilmektedir. Çeçen direniÅŸinin en önemli komutanlarında Hattap'ın zehirli bir mektupla ÅŸehit edilmesi olayında da görüntülerde Zona'nın birlikte suikast iÅŸini üstlendiÄŸi Umar'ın iliÅŸkili olduÄŸu bilinmektedir. Zehirli mektubu Hattap'a teslim eden Dağıstan asıllı kuryenin yargılanmadan infaz edilme iÅŸini yapan kiÅŸinin Umar olduÄŸu ifade edilmektedir.

Elde edilen bilgilerin çok önemli olduÄŸu aÅŸikardır. 3 Mart 2014 tarihinde yapılacak duruÅŸmayla Mahkeme sürecinin baÅŸlayacağı dava sadece Çeçen cinayetleri açısından deÄŸil, Türkiye'nin dünya kamuoyu önündeki imajı açısından da oldukça mühimdir.

Ä°MKANDER, cinayetlerin gerçekleÅŸtiÄŸi tarihten itibaren bu suikastların arkasında Rusya Devleti'nin olduÄŸunu söylemiÅŸ ve gelinen süreçte Türkiye Yargısı ilk defa açık bir ÅŸekilde bunu izhar etmiÅŸtir. Türkiye Ä°stihbaratının, Emniyet Güçlerinin ve soruÅŸturmayı titizlikle yürüten Savcılık Makamının cinayetlerin örtbas edilmemesi için azami gayret sarf ettikleri yaptıkları çalışmalardan açık bir ÅŸekilde anlaşılmaktadır. Daha önce Çeçenistan eski CumhurbaÅŸkanı Zelimhan Yandarbiyev'i ÅŸehit eden Rus ajanlarını yakalayarak ömür boyu hapis cezasına çarptıran Katar Yargısı'nın ve Avusturya'da iÅŸlenen cinayet hakkında bu ülke yargısının ve Paris Savcılığının ortaya koyduÄŸu çalışmaların sonucu olarak, Çeçen liderlerin öldürülmelerinin gerçek faillerinin Rusya Devleti adına çalışan suikastçılar olduÄŸu ifade edilmiÅŸti. Åžimdi Türkiye Yargısı'nın da benzer bir kararı almasını ümit ediyoruz. Türkiye yargısının ve güvenlik güçlerinin, Türkiye'de yaÅŸayan evsiz-barksız, kimsesiz ve zor ÅŸartlar altında yaÅŸam mücadelesi veren Kafkasyalı muhacirlerin hayatlarının korunmasına bundan sonra azami derecede önem vereceklerini ve iÅŸlenebilecek cinayetlere engel olunacağını ve gerekli tedbirlerin alınacağını ümit ediyoruz. Aynı ÅŸekilde Türkiye Hükümeti'nden de kendi istihbaratının, emniyet güçlerinin ve yargı makamının yürüttüÄŸü bu çalışmayı dikkate alarak Rusya Federasyonu'na en güçlü bir ÅŸekilde tepki vermesini bekliyoruz.

Ä°MKANDER olarak, açılmış olan bu davada her türlü baskıdan uzak bir ÅŸekilde bağımsız bir karar alınabilmesi için elimizden gelen tüm çabayı göstereceÄŸimizi, kamuoyuna saygıyla duyururuz.

Ä°MKANDER

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.