Sosyal Medya

Dünya

İngiltere'de İskoçya Bağımsızlığı endişesi

İskoçya, Birleşik Krallık’tan ayrılmak için Eylül ayında referanduma gidiyor. İngiltere ise Kuzey Denizi’ndeki petrol ve doğalgaz rezervlerinin geleceği konusunda endişeli.



Ä°ngiliz ve Ä°skoç kabineleri, Ä°skoçya’nın bağımsızlığını kazanması halinde petrol ve doÄŸalgaz rezervlerinin nasıl iÅŸletileceÄŸini tartışmak üzere ayrı ayrı toplandı. 

Ä°ngiltere BaÅŸbakanı David Cameron, rezervlerin Ä°skoçya’nın BirleÅŸik Krallık'ta kalmasıyla daha iyi iÅŸletileceÄŸini savundu. 

Cameron, “Devletin tüm imkanlarını bu önemli endüstride kullanmaya devam edeceÄŸiz. Gençlerimiz için yeni iÅŸ alanları oluÅŸtururken, yeni yetenekler yaratacağız. Bu sayede küresel arenada yarışa devem edeceÄŸiz” dedi. 

Ä°skoç Bölgesel Hükümeti'nin BaÅŸbakanı ve Ayrılıkçı Ä°skoç Ulusal Partisi'nin (SNP) lideri Alex Salmond ise bağımsızlığın sektöre büyük katkısı olacağını söyledi. Salmond, 1 milyar sterlin ekstra petrol ve doÄŸalgaz vergi geliri getireceÄŸini kaydetti. 

Uzmanların fikir ayrılığı

Petrol sektöründe uzun yıllar çalışan emekli iÅŸadamı Sir Ian Wood, hazırladığı raporda endüstride daha fazla gelir elde etmek için yeni bir denetleyici olması gerektiÄŸini önerdi.

Anadolu Ajansı’na konuÅŸan Edinburgh Üniversitesi Sosyal ve Siyaset Bilimi bölümü öÄŸretim üyesi Dr. Andrew Neal , petrolsüz ve bağımsız bir Ä°skoçya'nın finansal olarak zorluk çekeceÄŸini söyledi. 

Staffordshire Üniversitesi Profesörü Mick Temple ise  maddi gerekçelerden dolayı Londra'nın petrol ve doÄŸalgaz rezervlerini elinde tutmak istediÄŸini belirtti. Temple, "Gelir nüfusa oranlandığında, Ä°skoçya'ya düÅŸen pay yüzde 10'dan az. Ancak uluslararası anlaÅŸmalara göre, rezervlerin yüzde 90'ı Ä°skoç sınırında, bu da petrol gelirinin yüzde 90'ının Ä°skoçya'ya ait olduÄŸu anlamına geliyor" diye konuÅŸtu.

Birlik 300 yıldır devam ediyor

Ä°ngiliz kabinesi, 93 yıldır üçüncü kez Ä°skoçya’da toplandı. Kabine, son olarak 2009'da Gordon Brown'un baÅŸbakanlığında Ä°skoçya'da toplanmıştı. Ä°skoç kabinesi de ülkenin kuzey doÄŸusundaki Aberdeen bölgesinde Ä°ngiliz kabinesinden 11 kilometre uzaklıkta bir araya geldi.

Ä°skoçya'daki son kamuoyu yoklamalarında bağımsızlığa "hayır" diyenler, “evet” diyenlerden yüzde 12 oranında daha fazla. Bağımsızlık halinde Ä°skoçya'nın sterlin para birimini koruyamayacağı ya da Avrupa BirliÄŸi gibi uluslararası kuruluÅŸlara yeniden üye olması gerektiÄŸi gibi konular, “hayır” diyenlere desteÄŸin artmasına neden oluyor.

300 yıldır devam edene birliÄŸin geleceÄŸi 18 Eylül’deki referandumla belli olacak.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.