Sosyal Medya

Dünya

Yanukoviç'in nerede olduğu bilinmiyor

Kiev'den kaçan ve nerede olduğu bilinmeyen Yanukoviç'i partisi 'hain' ilan etti. Rusya'ya diyalog çağrısı yapan geçici Cumhurbaşkanı Aleksander Turçinov, “Moskova Ukrayna halkının AB tercihini dikkate almalı” dedi.



Eski CumhurbaÅŸkanı Viktor Yanukoviç’in baÅŸkent Kiev’den kaçmasının ardından Ukrayna’da Batı yanlıları yeni dönemi ÅŸekillendirmeye çalışırken, Rusya yanlıları da Sivastopol'da gösteri yaptı. 

'Hain ilan edildi'

Ukrayna Parlamentosu’nun önceki gün cumhurbaÅŸkanlığından azlettiÄŸi Viktor Yanukoviç'in nerede olduÄŸu bilinmiyor.

Ancak Yanukoviç partisi tarafından ‘hain’ ilan edildi.

Viktor Yanukoviç’in kurucusu olduÄŸu Bölgeler Partisi, ülkede meydana gelen ölümlerin, devletin soyulmasının, ülkenin bölünmenin eÅŸiÄŸine gelmesinin tek sorumlusunun, Yanukoviç ve onun 'rüÅŸvete batmış ailesi' olduÄŸu ifade edildi. Bölgeler Partisi Parlamento Grubu BaÅŸkan Yardımcısı Mihail Çeçetov ise, kendilerinin muhalefete geçtiÄŸini, yeni kurulacak hükümette yer almayacaklarını açıkladı.  

Kernes: Yanukoviç tarihe gömüldü

BaÅŸkent Kiev’e muhaliflerin hakim olmasından sonra DoÄŸu Ukrayna’nın Harkov kentinde ‘Ukrayna Cephesi’ adı altında Rusya yanlısı Güney ve DoÄŸu Ukrayna milletvekillerinin toplantısını organize eden, ancak ertesi gün  yurtdışına çıkan Harkov Belediye BaÅŸkanı Gennadiy Kernes ise, tekrar Harkov’a döndü. Kernes, Yanukoviç’in tarihe gömüldüÄŸünü ve kendisinin parlamentonun kararlarına baÄŸlı olduÄŸunu açıkladı. 

Nüfusunun çoÄŸunluÄŸunu etnik Ruslar’ın oluÅŸturduÄŸu ve Rusya yanlısı eÄŸilimlerin en güçlü olduÄŸu Kırım Özerk Cumhuriyeti’nin BaÅŸbakanı Anatoliy Mogilyov da, Kırım’ın Ukrayna Parlamentosu’nun kararlarına tabi olduÄŸunu söyledi.

Bu son geliÅŸmeler, siyasi kriz nedeniyle Ukrayna’nın bölünmesi olasılığının en azından yakın gelecek için düÅŸük olduÄŸu deÄŸerlendirmelerine neden oldu.

'Yanukoviç nerede?'

Parlamento kararıyla görevden azledilen Viktor Yanukoviç’in nerede olduÄŸu bilinmiyor. Eski liderin iki koruması doÄŸudaki Donetsk sınırından kaçmaya çalışırken durduruldu.

2004’teki Turuncu Devrim’in önde gelen ismi TimoÅŸenko’nun Anavatan Partisi’nden bazı yetkililer, Yanukoviç’in Harkov ilinde bir iÅŸadamının yazlık konutunda, Ukrayna polisine baÄŸlı özel Berkut birliklerinin korumasında kaldığını savundu. Vitaliy Kliçko’nun Yumruk Darbesi Partisi Milletvekili Vladimir Kurennoy ise, Yanukoviç’in Kırım’da yakalandığını ve Kiev’e getirileceÄŸini duyduÄŸunu, fakat bu bilginin teyid edilmesi gerektiÄŸini söyledi. ÇeÅŸitli yayın organlarında ise, Yanukoviç’in Kırım’da Rus askerlerinin koruması altında olduÄŸu ve Rusya’ya kaçmaya hazırlandığı iddia ediliyor.

'Dışişleri Bakanı azledildi'

Ukrayna Parlamentosu, dünkü oturumunda, DışiÅŸleri Bakanı Leonid Kojara’nın azledilmesine karar verdi. Bunun ardından, Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Sergey Korsunski, büyükelçiliÄŸin internet sitesinde “Ukrayna’nın Büyükelçileirne Açık Mektup” baÅŸlıklı bir meitn yayımlayarak, burada, görevden alınan Leonid Kojara’nın, son üç ay boyunca, büyükelçileri, bulundukları ülkelerde Ukrayna’yla ilgili geliÅŸmeleri çarpıtarak aktarmaya zorlandıklarını söyledi.            

BaÅŸkent Kiev’in Bağımsızlık Meydanı’nda gerginlik, yerini sevinç gösterilerine bıraktı. Burada konuÅŸan yapan eski Gürcistan CumhurbaÅŸkanı Mihail SaakaÅŸvili, “Rus Ä°mparatorluÄŸu, bu Bağımsızlık Meydanı’nda tarihe gömüldü” dedi. 

Rusya'ya diyalog çaÄŸrısı

TimoÅŸenko’nun saÄŸ kolu olarak bilinen ve ülkede ‘iki numara’ olarak anılan geçici CumhurbaÅŸkanı Aleksander Turçinov ise AB yanlılarının zaferi önündeki taÅŸları temizlemeye çalışıyor. Turçinov, televizyonlardan halka seslenirken Ukrayna üzerindeki nüfuzu güçlü olan Moskova’ya da mesaj yolladı. Rusya’yla diyaloÄŸa açık olduklarını vurgulayan 49 yaşındaki lider, “Rusya, Ukrayanlıların Avrupa’yı seçmesini dikkate almalı” dedi. 

Ancak diyalog çaÄŸrısı Moskova’dan pek ilgi görmüÅŸe benzemiyor. Rusya Ukrayna'daki büyükelçisini Moskova’ya çağırdı. Rus DışiÅŸleri, “Ukrayna’da kötüye giden durumu kapsamlı bir ÅŸekilde deÄŸerlendirme ihtiyacı nedeniyle Rusya’nın Ukrayna Büyükelçisi’ni istiÅŸareler için Moskova’ya çağırdık” açıklamasını yaptı. 

Turçinov, 13 milyar dolarlık dış borcu hatırlatıp, ülkesinin ekonomik bir uçuruma yuvarlandığı uyarısı yaparken protestoları destekleyen batı maddi yardım sözü verdi. AB Dış Politika Åžefi Catherine Ashton da Pazartesi günü Kiev’e gitme kararı aldı.

Turçinov’un baÅŸkanlık ettiÄŸi geçiÅŸ sürecinde parlamentoda da hareketli bir gün yaÅŸandı. DışiÅŸleri Bakanı Leonid Kozara görevden alındı. Yeni Ä°çiÅŸleri Bakanı Arsen Avyakov ise protestolardaki ölümlerin araÅŸtırılacağı sözü verdi. 

Merkel-Putin görüÅŸmesi

Dışarda da Ukrayna üzerinden diplomatik temaslar açısından yoÄŸun bir gün oldu. AB’nin ekonomik gücü Almanya’nın Åžansölyesi Angela Merkel ile Rusya Devlet BaÅŸkanı Vladimir Putin Ukrayna konusunun ağırlıklı olduÄŸu bir telefon görüÅŸmesi yaptı. Ä°ki lider Ukrayna’nın Rusya yanlısı ve AB yanlısı diye ikiye bölünmemesi gerektiÄŸi fikrinde uzlaÅŸtı.

Almanya DışiÅŸleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier de, Ukrayna’da yeni yönetimden “intikam” deÄŸil, “ulusal bütünlük” hedefiyle hareket etmesini istedi.

“Almanya, Ukrayna’da kimi destekliyor?” sorusuna “Kiev’deki görüÅŸmelerimiz sırasında da belirttiÄŸimiz gibi sonunda siyasi çözüm Ukraynalıların kendileri tarafından bulunmalı” karşılığını veren Steinmeier, sözlerini ÅŸöyle sürdürdü:

“Biz siyasi bir çözüm için bir çerçeve sunduk. Her ne kadar bu çerçeveden biraz uzaklaşılmış olunsa da ÅŸu anda önemli olan gelecek için sorumluluk taşıyanların felsefelerini intikam üzerine inÅŸa etmemesidir. Ukrayna’nın ulusal bütünlüÄŸünün muhafaza edilmesi hedeflenmeli.”

200 yıldır Rus deniz üssüne evsahipliÄŸi yapan Sivastopol'da Rusya yanlısı gösteri düzenlendi. [AFP]


Sivastopol'da Rus yanlısı gösteri

DışiÅŸleri Bakanı Sergey Lavrov da ABD DışiÅŸleri Bakanı John Kerry’yle Ukrayna’yı konuÅŸtu. Lavrov, Moskova’nın Ukrayna’da iktidarın ‘ele geçirilmesinden rahatsızlığını’ dile getirdi.

200 yıldır Rusya’nın Karadeniz’deki en büyük deniz üssüne ev sahipliÄŸi yapan Sivastopol kentindeyse Rus yanlıları sokaÄŸa çıktı. “Anavatan Rusya” yazılı pankartlar taşıyan yaklaşık 10 bin kiÅŸi yeni yönetim aleyhine sloganlar attı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.