Sosyal Medya

Coğrafyamız

Batı Kahire'de sessiz, Kiev'de atak

Mısır’da Müslüman Kardeşler Teşkilâtı resmi internet sitesinden yayınladığı açıklamada, Kahire’deki Rabia Meydanı’na karşı düzenlenen saldırıya sessiz kalan Batı'nın Kiev'deki gösterilerde ise hemen devreye girdiğini söyledi.



Müslüman KardeÅŸler grubundan yapılan yazılı açıklamada, Ukrayna'daki krize verilen bu tepkinin, insan hakları ilkeleri ve vicdani sorumluluÄŸun gereÄŸi olduÄŸuna iÅŸaret edilirken, bununla beraber aynı hassasiyetin, darbenin ardından güvenlik güçlerinin sivillere yönelik saldırıları ve katliamlarına sahne olan Mısır'daki geliÅŸmeler için gösterilmemesi eleÅŸtirildi.

Açıklamada, "Ukrayna'da iÅŸlenen suçlar kesin olarak kınanmakla beraber hacmi itibarıyla Mısır'da darbe yönetiminin iÅŸlediÄŸi suçlarla mukayese edilemez. Ancak Batı hükümetleri ve politikacılarından bu suçlara yönelik sözde eleÅŸtirilerden baÅŸka bir ÅŸey görmedik” ifadeleri kullanıldı.

Uygulanan çifte standardın, Batı'ya yönelik olumsuz yargılara zemin teÅŸkil ettiÄŸi vurgulanan açıklamada, "Tavrınız, baskıcı bir darbe rejimini cesaretlendirmekle kalmıyor, Mısır halkına karşı iÅŸlenen suçlara tamamen iÅŸtirak etmek anlamına da geliyor" denildi.

Ukrayna'da 'yaptırım', Mısır'da 'itidâl'   

Ukrayna'daki kriz sırasında Fransa, Almanya ve Polonyalı bakanlar ile Rus heyeti peÅŸpeÅŸe BaÅŸkent Kiev’e gitmiÅŸti. Beyaz Saray ordunun meydandan çekilmesini istemiÅŸ, Avrupa BirliÄŸi ise yaptırım tehdidinde bulunmuÅŸtu.

Ukrayna üzerine baskılar kısa zamanda sonuç vermiÅŸ ve varılan anlaÅŸma sonucu askerler meydandan çekilmiÅŸti.

Ukrayna parlamentosu, cumartesi günü iktidar partisinin katılmadığı olaÄŸanüstü toplantıda CumhurbaÅŸkanı Viktor Yanukoviç’i görevden alırken, hapisteki muhalif lider Yula TimoÅŸenko serbest bırakılmıştı.

Rabia Meydanı ise aynı ÅŸansı bulamamıştı. Çünkü Batılı ülkeler Mısır güvenlik güçlerinin darbe karşıtlarına uyguladığı ÅŸiddet karşısında neredeyse sessiz kalmışlardı.

BaÅŸta ABD olmak üzere Batı ülkeleri Mısır’daki 3 Temmuz darbesinin ardından meydanlarda yüzlerce kiÅŸi öldürülmesine raÄŸmen askeri yönetime karşı sert ifadeler kullanmaktan kaçınmış ve sadece itidâl çaÄŸrısı yapmakla yetinmiÅŸti.

Mısır’da darbe karşıtı göstericilere yönelik ÅŸiddet halâ devam ediyor. Åžiddet olayları özellikle darbe rejiminin Müslüman KardeÅŸler’i terör örgütü ilan etmesinin ardından daha arttı.

Darbeyle devrilen, Mısır’ın demokratik yollarla seçilmiÅŸ ilk CumhurbaÅŸkanı Muhammed Mursi ise hakkında açılan dört ayrı davadan yargılanıyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.