Sosyal Medya

YaÅŸam

Sera gazı yağışı düşürdü

Türkiye'de yağışların önceki yıla göre yaklaşık yüzde 20 azaldı. Atmosfere salınan insan kaynaklı sera gazlarının doğal sera etkisini kuvvetlendirmesinden kaynaklandığını tahmin ediliyor.



Son yıllarda Türkiye'nin tüm bölgelerinin iklim deÄŸiÅŸikliÄŸine baÄŸlı olarak kuraklıkla karşı karşıya. Düzce Üniversitesi (DÜ) Ziraat ve DoÄŸa Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Biyosistem MühendisliÄŸi Bölümü ÖÄŸretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Selçuk Özmen, bunun nedeninin de  insanların etkisiyle oluÅŸan suni sera etkisi olduÄŸuna dikkat çekti.

 

En ÅŸiddetli kuraklık DoÄŸu Marmara'da 

Türkiye'de, kuraklığın en ÅŸiddetli yaÅŸandığı bölgenin DoÄŸu Marmara Bölgesi olduÄŸuna da iÅŸaret eden Yrd. Doç. Özmen, Ä°stanbul'un içme suyunu karşılayan Melen çayının da bu bölgede olduÄŸunu ve önemli yağış azalmalarının meydana geldiÄŸini söyledi. 

 

Ülke genelinde yağış miktarının daha önceki yıllara göre yaklaşık yüzde 20 azaldığını belirten Yrd. Doç. Dr. Özmen ÅŸöyle konuÅŸtu:

"Bu ciddi deÄŸiÅŸimin baÅŸlıca nedeni iklim deÄŸiÅŸikliÄŸidir. Ä°klim deÄŸiÅŸikliÄŸi, atmosfere salınan insan kaynaklı sera gazlarının doÄŸal sera etkisini kuvvetlendirmesi, buna baÄŸlı olarak da atmosferde meydana gelen olaÄŸan üstü ısınmadan kaynaklanmaktadır. Küresel ısınmaya neden olan sera gazlarının, fosil yakıtların yakılmasıyla sanayi, ulaÅŸtırma, arazi kullanımı deÄŸiÅŸikliÄŸi, katı atık yönetimi ve tarımsal etkinliklerden dolayı oluÅŸmaktadır. Ä°nsanların etkisiyle oluÅŸturulan suni sera etkisi, doÄŸal sera etkisini kuvvetlendirerek, ÅŸehirleÅŸmenin de katkısıyla dünyanın yüzey sıcaklıklarının artmasına neden olmuÅŸtur."

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.