Sosyal Medya

Coğrafyamız

BM'den Suriyeliler için çağrı

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği, Orta Doğu dışındaki ülkelerin 100 bin Suriyeli sığınmacıya kapılarını açmasını istedi.



BirleÅŸmiÅŸ Milletler’in uyarısı daha önce geliÅŸmiÅŸ ülkelere en çaresiz durumdaki 30 bin Suriyeli sığınmacıyı ülkelerine kabul etmesi çaÄŸrısından sonra geldi.

BM Sözcüsü Dan McNorton, Suriye rejimi ile muhalifler arasında üç yıldır süren kanlı savaşın sona ermesine iliÅŸkin ÅŸu ana kadar herhangi bir iÅŸaretin olmadığını ve yakın gelecekte on binlerce Suriyelinin daha fazla yardıma ihtiyaç duyacağını söyledi.

McNorton, BM Mülteciler Yüksek KomiserliÄŸi’nin (BMMYK) insani yardıma ihtiyaç duyan Suriyeli sayısının önümüzdeki yıllarda artmasının beklendiÄŸini bildirdi. McNorton ÅŸöyle devam etti:

"Uluslararası topluma acilen yardıma ihtiyaç duyan Suriyeli sığınmacılar için uzun vadede çözümler üretmeye çağıyoruz.”   

BMMYK, 2015 ve 2016 yılları için 100 bin yeni sığınmacıya barınak saÄŸlanmasının amaçlandığını duyurdu. 2014 yılının sonuna kadar ise amaç ilk 30 binin tamamlanması.

Åžimdiye kadar bölge ülkeleri dışında 20 ülke yaklaşık 19 bin Suriyeliyi ülkelerine kısa veya uzun vadeli olarak kabul ettiler.

Bu ülkeler arasında on binden fazla Suriyeli sığınmacıyı ülkesine kabul eden Almanya başı çekiyor.

Kanada bin 300, Ä°sveç bin 200, Norveç ise yaklaşık bin sığınmacıyı kabul etti.

BMMYK, 30 bin sayısına ABD’nin desteÄŸiyle ulaÅŸmayı bekliyor. Suriye’nin komÅŸu ülkeleri baÅŸta olmak üzere bölgede BM’ye kayıtlı yaklaşık iki milyon 400 bin Suriyeli sığınmacı bulunuyor.

BMMYK verilerine göre, sığınmacıların büyük bölümü Suriye'nin komÅŸu ülkelerinde. Lübnan’da 934 bin , Türkiye'de 613 bin, Ürdün'de 574 bin, Irak'ta da 222 bin Suriyeli sığınmacı var. Suriye'nin komÅŸuları dışında en fazla sığınmacı ise 134 bin kiÅŸiyle Mısır'da bulunuyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.