Sosyal Medya

Dünya

Ban: Müslümanlar hedef durumda

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-moon, uluslararası toplumdan Orta Afrika Cumhuriyeti'ndeki olayların yatıştırılması ve sivillerin korunması için üç bin ek asker gönderilmesini istedi.



BM Genel Sekreteri Ban, Orta Afrika Cumhuriyeti’ndeki ÅŸiddet olayları nedeniyle iki buçuk milyon kiÅŸinin acil insani yardıma muhtaç durumda olduÄŸunu açıkladı. Ban, çok sayıda masum sivilin çatışmalarda hayatını kaybettiÄŸini söyledi:

“Ülkede siviller inançları ve kimlikleri nedeniyle kasten hedef alınıyor. Özellikle Müslümanlar hedef durumunda. Ancak Seleka isyancıları da Hristiyanlara yönelik saldırıları sürdürüyor. Bu ayrılık nesiller boyu sürebilecek istikrarsızlığın tohumlarını ekiyor. “

Orta Afrika Cumhuriyeti’nde BM barışgücü askeri konuÅŸlandırılmasının gündeme geldiÄŸini ancak bunun çok uzun süre gerektireceÄŸini anlatan Ban, halkın bu kadar zamanının olmadığını belirtti.

Üç bin ek asker talebi

Bu nedenle BirleÅŸmiÅŸ Milletler Güvenlik Konseyi’ne (BMGK) bazı öneriler sunan Ban, "Ülkede halen bulunan Afrika BirliÄŸi ve Fransız askerleri hızlı bir ÅŸekilde ek üç bin asker ve polisle takviye edilmeli. Bu ek askerler günler ya da haftalar içinde hemen konuÅŸlandırılmalı ve havadan nakil kabiliyeti artırılarak olaylara hemen müdahale edebilmeli" diye konuÅŸtu.

Fransa'nın toplamda iki bin askerinin olacağını, Avrupa BirliÄŸi'nin de asker sayısını 500'den 1000'e çıkaracağını ve Mart başında sahada olacaklarını beyan ettiÄŸini hatırlatan Ban, ikinci olarak OAC'deki tüm yabancı birliklerin tek bir komuta altında birleÅŸtirilmesini talep etti.

Ülkedeki insani trajediye de dikkat çeken Ban, uluslararası askerlerin, sivillerin korunması, zorunlu göçlerin engellenmesi ve insani yardım ulaÅŸtırılması gibi öncelikli konulara yoÄŸunlaÅŸmasını istedi.

‘YaÅŸam ve ölüm meselesi’

BMGK çıkışında gazetecilere açıklama yapan Ban, OAC'deki krize çok hızlı müdahale edilmesi gerektiÄŸini vurgulayarak, "Zaman çok önemli. Bir hafta, hatta bir günlük bir gecikme bile çok kiÅŸi için ölüm ve yaÅŸam arasındaki fark anlamına gelecek" dedi.  

OAC’deki insan hakları ihlallerine de dikkati çeken Ban, ihlalleri inceleyecek BM komisyonunun gelecek hafta bu ülkeye gideceÄŸini de belirtti.

Darbe ÅŸiddeti tetikledi

Ülkede ÅŸiddet, Mart ayında Müslüman Seleka grubunun darbe yoluyla baÅŸa geçmesi üzerine tırmanmıştı. Grubun lideri Michel Djotodia, devlet baÅŸkanı olunca gruba dağılma çaÄŸrısı yapmıştı. Ancak bu hamle grup üzerindeki nüfuzunu kaybetmesine yol açmıştı.

'Anti-Pala' adlı Hristiyan grup, Seleka’ya karşı silahlanırken, BM’ye göre iki grup arasındaki çatışmalarda binlerce kiÅŸi hayatını kaybetti.

Djotodia ÅŸiddeti durduramayınca 10 Ocak’ta istifa etti. Yerine Hristiyan Catherine Samba-Panza'nın geçmesi de ÅŸiddeti durdurmadı. Afrika BirliÄŸi ve Fransa’nın yolladığı 7 bini aÅŸkın asker de etkisiz kaldıkları gerekçesiyle eleÅŸtiriliyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.