Sosyal Medya

Coğrafyamız

Yardım için geçici anlaşma

Suriye'deki silahlı muhalifler ile rejime bağlı güçler başkent Şam’ın kırsalında kuşatma altındaki bölgelere insani yardımların girişi için anlaştı, çekilen fotoğraflarda taraflar ilk kez bu kadar yakın görüldü.



Suriye’nin baÅŸkenti Åžam'ın kırsal kesiminde bulunan bazı bölgelerde Özgür Suriye Ordusu'na (ÖSO) baÄŸlı yerel silahlı gruplar ile rejim güçleri arasında yardım malzemesinin giriÅŸi için geçici anlaÅŸma saÄŸlandı. Bölge uzun süredir rejim tarafından kuÅŸatıldığı için ilaç ve gıda sıkıntısı çekiyordu.

Al Jazeera kaynaklarının aktardığı bilgilere göre bölgede bulunan ÖSO’ya baÄŸlı silahlı yerel gruplar ile rejim arasında uzun süredir yardım malzemesi giriÅŸi için görüÅŸmeler yapılıyordu. 17 Åžubat’ta varılan anlaÅŸmanın ardından baÅŸkentin çevresindeki Babila, Muadamiye, Kudsiye, Beyt Sahm, Yalda, Barzeh ve Yermuk’ta silahlar sustu.

Suriye ordusuna baÄŸlı askerler, muhaliflerin izin vermesinin ardından ilk olarak Åžam’ın kuzeyinde merkeze 10 km uzaklıkta bulunan Babila'ya girdi. Askerleri,  ÖSO’ya baÄŸlı muhalif silahlı grup karşıladı. Rejim askerleri ile muhalifler arasında sıcak diyaloglar yaÅŸandı.

Bu sırada rejime baÄŸlı askerler Babila kasabasındaki belediye binasında asılı bulunan muhalifleri simgeleyen üç yıldızlı Suriye bayrağını indirerek, yerine Åžam yönetiminin kullandığı bayrağı çekti.

Grup ismi verilmiyor

Bölgedeki kaynaklar Al Jazeera'nin sorularına raÄŸmen ÖSO içindeki hangi grubun bu iÅŸe ön ayak olduÄŸunu açıklamadı. Muhalif kaynaklar sadece önü açık ve yardım amaçlı bir giriÅŸimin olduÄŸunu aktardı. Muhaliflerin silahlarını teslim ettiÄŸi yönündeki haberler ise kısmen doÄŸrulandı.

Muhalif kaynaklardan alınan bilgilere göre ÖSO çatısı altında rejime karşı mücadele veren bazı silahlı muhalifler hür iradeleri ile silahlarını askerlere teslim etti. Silahları ile birlikte teslim olanların daha fazla açlık ve sıkıntıya dayanamadıkları için bu yönde karar aldıkları kaydedildi.

Aynı kaynaklar, bunun münferit bir giriÅŸim olduÄŸunu ve ÖSO’nun kontrolündeki bu bölgelerden çekilme veya silahları teslim etme gibi bir kararının söz konusu olmadığını belirtti.

Ä°slami Cephe’den açıklama

Muhalifler ateÅŸkesin uzlaÅŸma manasına gelmediÄŸine dikkat çekerek, çözüm bekleyen sorunların ortadan kalkmadığını söyledi.

Rejime karşı silahlı mücadele veren en büyük selefi eÄŸilimli gruplardan biri olan Ä°slami Cephe de konu ile ilgili bir açıklama yaptı.

Cephenin sözcüsü Ä°slam AlluÅŸ, “AnlaÅŸma gereÄŸi rejim askerleri kuÅŸatma altındaki bölgelere, muhalifler de rejim askerlerinin bulunduÄŸu bölgelere girmeyecek” dedi. 

Son olarak Cenevre-2 Konferansı'nda muhalif ve rejim delegasyonları arasında yapılan görüÅŸmeler neticesinde Yermuk ve Humus’a insani yardımların giriÅŸine kısmi olarak izin çıkmıştı.

Uluslararası insani yardım kuruluÅŸları açlıktan ölümlerin yaÅŸandığı Yermuk Kampı'nda 2500 yardım kolisi dağıtmıştı. Yaklaşık iki buçuk yıldır kuÅŸatma altında bulunan Humus kentinden de sivillerin çıkışına izin verilmiÅŸti. 

Cenevre-2 Konferansı'nın ikinci oturumunda da siyasi konularda uzlaşı saÄŸlanamadı. Ancak BirleÅŸmiÅŸ Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Lahdar Brahimi insani konulardaki kısmi ilerlemenin ilerisi için umut verici olduÄŸunu söylemiÅŸti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.